Witam na forum, jako że jest to mój pierwszy post .
Chciałbym spróbować browarnictwa, w związku z tym istnieje kilka dylematów. Poczytując trochę w sieci trafiłem na informację, że piwa warzone samemu smakują zupełnie inaczej niż sklepowe (co jest dość oczywiste, skoro w większości używają żółci bydlęcej zamiast chmielu), ale nie koniecznie muszą wszystkim smakować . Jako że pochodzę z warmii najczęściej wybieram piwa Browaru Kormoran - ciemne "Warmiak" i (od poznania "Warmiaka" zdecydowanie rzadziej ) "Świeże", które jest piwem jasnym. Z piw o bardziej ogólnopolskim zasięgu preferuje chyba Kasztelany niepasteryzowane, a sporadycznie gingersa. Nie przepadam szczególnie za żywcami, warkami, tyskaczami i podobnymi wyrobami. Na podstawie tego można określić, czy uwarzone piwo powinno mi smakować (wiadomo, mogę popsuć - ale jak zrobię je dobrze....)?
Zakładając że tak - różnorodność oferowanych zestawów startowych jest wręcz przerażająca. Ciężko też jednoznacznie dojść do tego co powinno się kupić i od czego zacząć produkcję piwa.
Jeśli produkcję piwa muszę zaczynać od tzw. brewkitów rozumiem, że nie ma większego sensu kupować takiego zestawu:
a wystarczy tani:
Rozumiem, że drugi zbiornik poprawia wygodę użytkowania... Tylko, że elementy brakujące można dokupić, nie wiadomo czy mi to się spodoba i... Czy dla zrobienia czegoś max raz w miesiącu (nie piję często, teraz w wakacje może zejdzie trochę piwerka, ale nie spożywam beczki dziennie) warto te 80 zł dopłacać?
Jeśli jednak można byłoby zrobić coś bardziej ambitnego nie narażając się zbytnio na spektakularną porażkę - mam na myśli zestawy surowcowe na bazie słodów - myślę, że mógłbym w sumie dopłacić. Co mam rozumieć przez opis "przy odrobinie pomysłowości"? Zabraknie czegoś temu piwu?
Jak duża rożnica jest między brewkitem, ekstraktem słodowym i słodem? Czy z brewkitów wyprodukuje się piwo jakości wyrobów "Browaru Kormoran", albo chociaż porównywalnej?
Rozumiem, że te kapsle pasują na standardowe butelki po piwie?
Ciekawy wydaje mi się również taki zestaw, czy jest on godny uwagi?
Mały fermentator jest dla mnie raczej zaletą - spowodowane jest to w sumie niewielkim spożyciem.
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Chciałbym spróbować browarnictwa, w związku z tym istnieje kilka dylematów. Poczytując trochę w sieci trafiłem na informację, że piwa warzone samemu smakują zupełnie inaczej niż sklepowe (co jest dość oczywiste, skoro w większości używają żółci bydlęcej zamiast chmielu), ale nie koniecznie muszą wszystkim smakować . Jako że pochodzę z warmii najczęściej wybieram piwa Browaru Kormoran - ciemne "Warmiak" i (od poznania "Warmiaka" zdecydowanie rzadziej ) "Świeże", które jest piwem jasnym. Z piw o bardziej ogólnopolskim zasięgu preferuje chyba Kasztelany niepasteryzowane, a sporadycznie gingersa. Nie przepadam szczególnie za żywcami, warkami, tyskaczami i podobnymi wyrobami. Na podstawie tego można określić, czy uwarzone piwo powinno mi smakować (wiadomo, mogę popsuć - ale jak zrobię je dobrze....)?
Zakładając że tak - różnorodność oferowanych zestawów startowych jest wręcz przerażająca. Ciężko też jednoznacznie dojść do tego co powinno się kupić i od czego zacząć produkcję piwa.
Jeśli produkcję piwa muszę zaczynać od tzw. brewkitów rozumiem, że nie ma większego sensu kupować takiego zestawu:
a wystarczy tani:
Rozumiem, że drugi zbiornik poprawia wygodę użytkowania... Tylko, że elementy brakujące można dokupić, nie wiadomo czy mi to się spodoba i... Czy dla zrobienia czegoś max raz w miesiącu (nie piję często, teraz w wakacje może zejdzie trochę piwerka, ale nie spożywam beczki dziennie) warto te 80 zł dopłacać?
Jeśli jednak można byłoby zrobić coś bardziej ambitnego nie narażając się zbytnio na spektakularną porażkę - mam na myśli zestawy surowcowe na bazie słodów - myślę, że mógłbym w sumie dopłacić. Co mam rozumieć przez opis "przy odrobinie pomysłowości"? Zabraknie czegoś temu piwu?
Jak duża rożnica jest między brewkitem, ekstraktem słodowym i słodem? Czy z brewkitów wyprodukuje się piwo jakości wyrobów "Browaru Kormoran", albo chociaż porównywalnej?
Rozumiem, że te kapsle pasują na standardowe butelki po piwie?
Ciekawy wydaje mi się również taki zestaw, czy jest on godny uwagi?
Mały fermentator jest dla mnie raczej zaletą - spowodowane jest to w sumie niewielkim spożyciem.
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Comment