Pierwsza Warka - Blg 4 i nie spada

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • xeciunio
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.06
    • 18

    Pierwsza Warka - Blg 4 i nie spada

    Witam - nastawilem swoja 1 warke - zaczelem od pszeniczniaka coopers zestaw z brekita + dodatkowy slod( zamiast cukru) mam problem , jestem w trakcie burzliwej ktora trwa od 6 dni.. na powierzchni ustala jakakolwiek aktywnosc a blg od 2 dni stoi w miejscu na 4 , co robic.. czekac czy juz zlewac do butelek?
    Widoczne objawy burzliwej ustaly po mniej wiecej 3 dniach, wowczas bylo 7 blg po 5 dniach zrobilo sie 4 i taki poziom trzyma ..
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #2
    A gdzie ci się tak spieszy? Daj mu 12-14 dni na spokojne przefermentowanie.

    Piwowarstwo to przede wszystkim cierpliwość.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • xeciunio
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2011.06
      • 18

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
      A gdzie ci się tak spieszy? Daj mu 12-14 dni na spokojne przefermentowanie.

      Piwowarstwo to przede wszystkim cierpliwość.
      Zasadniczo mi sie nie spieszy, choc butelki juz pomylem i szkoda by sie zmarnowaly, a tak powaznie , to niepokoi mnie brak jakiejkolwiek oznaki fermentacji...

      Comment

      • wogosz
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.12
        • 1007

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Xeciunio
        to niepokoi mnie brak jakiejkolwiek oznaki fermentacji...
        A mnie niepokoi problem prawego klawisza "alt" na Twojej klawiaturze. Zepsuł się? Na tym forum piszemy po polsku i dbamy o poprawność języka ojczystego.
        Niewiele napisałeś na temat tego piwa, ile i czego dodałeś, jak zacierałeś, jakich drożdży użyłeś i jaka jest temp. fermentacji, ale poziom 4 Blg. po sześciu dniach, to raczej dość normalny przebieg.

        Comment

        • Mason
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2010.02
          • 3280

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
          Niewiele napisałeś na temat tego piwa, ile i czego dodałeś, jak zacierałeś, jakich drożdży użyłeś i jaka jest temp. fermentacji, ale poziom 4 Blg. po sześciu dniach, to raczej dość normalny przebieg.
          Ależ napisał:

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika xeciunio Wyświetlenie odpowiedzi
          Witam - nastawilem swoja 1 warke - zaczelem od pszeniczniaka coopers zestaw z brekita + dodatkowy slod( zamiast cukru)
          JEDNO PIVKO NEVADI!

          Comment

          • xeciunio
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2011.06
            • 18

            #6
            Dodatkowa garść informacji:
            Brzeczkę doszczepiłem goździkami , drożdze ( z brewkita )dodane w temp 27 stopni, po uprzednim nawodnieniu ( 14 blg przed drożdzami)
            Nastawiłem 19 l
            Temp nastawu 20-22 stopnie
            2 pierwsze dni intensywna piana z widocznymi przebrązoweniami. 3 dzień piana opadła zostały na powierzchni małe bąbelki i smugi..
            teraz cisza... brak oznak fermentacji

            2 dzień nastawu 7 blg
            4 dzień 4,5 blg
            5 dzień 4 blg
            6 dzień 4 blg
            to chyba tyle....

            Comment

            • xeciunio
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2011.06
              • 18

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
              A mnie niepokoi problem prawego klawisza "alt" na Twojej klawiaturze. Zepsuł się? Na tym forum piszemy po polsku i dbamy o poprawność języka ojczystego.
              fakt.. jestem ofiarą nokii z końca lat 90 i przedpotopowych komunikatorów.. człowiek zawsze myśli o tym ze się fonty odbiorcy posypią:P
              no ale skoro trzeba dbać ...

              Comment

              • zgoda
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.05
                • 3516

                #8
                No to poczekaj jeszcze parę dni.

                Piwu nic się złego nie stanie, jak postoi trochę dłużej z drożdżami.
                Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                Comment

                • xeciunio
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2011.06
                  • 18

                  #9
                  biorąc pod uwagę tempo opadania blg wychodzi mi że 2 bedę miał za tydzień...
                  pare dni tzn ile?

                  Comment

                  • zgoda
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.05
                    • 3516

                    #10
                    Jak nie zamierzasz przelewać na klarowanie, to do butelek po jakichś 12-14 dniach. Skoro dziś jest szósty, to za 6-8 dni. A jak zamierzasz, to za 4 dni na klarowanie i jeszcze z 10 dni na klarowaniu (niektórzy nazywają to "cicha fermentacja", ale lepiej, żeby już wtedy nic nie fermentowało).
                    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                    Comment

                    • xeciunio
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2011.06
                      • 18

                      #11
                      Brzmi rozsądnie. Rozumiem, że nie stresować się brakiem optycznej aktywności fermentacji?
                      Pszenica (jak dla mnie) musi być mętna wiec nie zamierzałem robić cichej
                      Ok, poczekam więc do przyszłego piątku chyba wytrzymam

                      Comment

                      • Makaron
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.08
                        • 2107

                        #12
                        Czyli użyłeś drożdży z zestawu, najczęściej są to 6g paczki. Troszkę mało na zdrową i prawidłową fermentację, jeśli do tego nie napowietrzyłeś brzeczki przed zadaniem drożdży to może być to powód słabego odfermentowania.
                        Sprawdź jeszcze areometr w czystej wodzie o temperaturze 20C, czy wskazuje 0 i czy pomiary robiłeś przy 20C?
                        "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                        Comment

                        • xeciunio
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2011.06
                          • 18

                          #13
                          Brzeczka i drożdze napowietrzone były przed zadaniem Brzeczke na piłce zabełtałem, drożdze książkowo na poł h w szklance wody ( 25 - 26 stopni) poddałlem rehydracji
                          Może brzeczka zbyt ciepła była - 27 stopni.. ale chyba na granicy.. na początku wszystko ładnie buzowało... teraz cisza.. Blg mierzyłem przedwczoraj.. - mam zamiar dziś wieczorem sprawdzić postępy w opadaniu...
                          Co do ilości drożdży.. sugerujesz ze powinienem zadawać więcej niż jest w zestawie??
                          Jaka jest najbardziej preferowana ilość ?
                          Aha, ważna rzecz czy powinienem zamknąć szczelnie fermentator czy tak jak teraz niedociśnięte wieko..

                          Comment

                          • xeciunio
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2011.06
                            • 18

                            #14
                            [QUOTE=
                            Sprawdź jeszcze areometr w czystej wodzie o temperaturze 20C, czy wskazuje 0 i czy pomiary robiłeś przy 20C?[/QUOTE]

                            słuszna koncepcja sprawdzę wieczorową porą i dam znać

                            Comment

                            • TomX
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2004.09
                              • 1035

                              #15
                              Starowałeś z 14 Blg, dodałeś ekstrakt zamiast cukru - według mnie 4 Blg do dobra gęstość końcowa, będzie więcej "ciała" w piwie Poza tym sprawdź, czy podczas pomiaru na pływaku areometru nie osadzają ci się pęcherzyki gazu wypychając go do góry, co fałszywie zawyża odczyt - częsty błąd, próbka do pomiaru musi być dobrze odgazowana.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X