siema, jestem na etapie warzenia swojego pierwszego dziecka :d
pomijając wszystkie inne kwestie - teraz piwo sobie siedzi na burzliwej, a ja mam pytanie odnośnie późniejszej dekantacji - jak najlepiej ją przeprowadzić? mam dwa fermentory 30l, a piwa jest 20l około, nie chcę go napowietrzać przelewając z wysokości do drugiego fermentora, zatem mam pytanie jak to przeprowadzić przy pomocy rurki? czy mogę (pracochłonne, ale za to przeniosę prawie cały browar znad osadu) "zasysać" browar ustami do rurki igielitowej i potem to przenosić do drugiego fermentora? czy potem, jeżeli jakieś osady zostaną to warto zastosować reduktor osadów albo filtrator z oplotu? pomocy
pomijając wszystkie inne kwestie - teraz piwo sobie siedzi na burzliwej, a ja mam pytanie odnośnie późniejszej dekantacji - jak najlepiej ją przeprowadzić? mam dwa fermentory 30l, a piwa jest 20l około, nie chcę go napowietrzać przelewając z wysokości do drugiego fermentora, zatem mam pytanie jak to przeprowadzić przy pomocy rurki? czy mogę (pracochłonne, ale za to przeniosę prawie cały browar znad osadu) "zasysać" browar ustami do rurki igielitowej i potem to przenosić do drugiego fermentora? czy potem, jeżeli jakieś osady zostaną to warto zastosować reduktor osadów albo filtrator z oplotu? pomocy
Comment