sposób dekantacji

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • K-2
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2011.06
    • 41

    #1

    sposób dekantacji

    siema, jestem na etapie warzenia swojego pierwszego dziecka :d
    pomijając wszystkie inne kwestie - teraz piwo sobie siedzi na burzliwej, a ja mam pytanie odnośnie późniejszej dekantacji - jak najlepiej ją przeprowadzić? mam dwa fermentory 30l, a piwa jest 20l około, nie chcę go napowietrzać przelewając z wysokości do drugiego fermentora, zatem mam pytanie jak to przeprowadzić przy pomocy rurki? czy mogę (pracochłonne, ale za to przeniosę prawie cały browar znad osadu) "zasysać" browar ustami do rurki igielitowej i potem to przenosić do drugiego fermentora? czy potem, jeżeli jakieś osady zostaną to warto zastosować reduktor osadów albo filtrator z oplotu? pomocy
  • kamcio1990
    Porucznik Browarny Tester
    • 2010.11
    • 300

    #2
    Napisz czy to piwo z brewkita, czy z zacierania?

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10795

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika K-2
      zatem mam pytanie jak to przeprowadzić przy pomocy rurki? czy mogę (pracochłonne, ale za to przeniosę prawie cały browar znad osadu) "zasysać" browar ustami do rurki igielitowej i potem to przenosić do drugiego fermentora?
      Że jak ?
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • Gabe
        Porucznik Browarny Tester
        • 2010.03
        • 405

        #4
        Możesz ustami, możesz jakąś gruszką, możesz też "chlupem grawitacyjnym" (oby ostrożnie, żeby nie spienić).

        A - i dlaczego chcesz przenosić piwo w rurce? Nie lepiej postawić jeden fermentor niżej i pozwolić zadziałać prawom fizyki?

        Comment

        • zgoda
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.05
          • 3516

          #5
          Wężykiem. Kiedyś winiarze nazywali to "lewarowaniem". Rurka do pojemnika ustawionego wyżej, zasysasz i patrz, magia się dzieje, piwo się leje do pojemnika na podłodze. Możesz spokojnie zassać ustami. Ludzie sobie dezynfekują paszcze gorzałą albo spirytem, ale to chyba nadgorliwość. Olej reduktory i nie montuj żadnego filtratora, jak ci wpadnie trochę drożdży do pojemnika rozlewniczego to się nic nie stanie. Przecież i tak będziesz miał jakiś osad w butelkach z refermentacji.

          Kol. Krzysiu twierdzi, że podczas refermentacji drożdże zużyją ewentualny tlen jaki się może dostać do piwa przy napowietrzeniu i pewnie rację ma, bo piwo robi dłużej niż ty i ja razem wzięci. Proponuję nie przejmować się takimi pier... przepraszam, drobiazgami, przynajmniej na początku.
          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

          Comment

          • kamcio1990
            Porucznik Browarny Tester
            • 2010.11
            • 300

            #6
            Wiesz jak złodzieje spuszczają paliwo z baków samochodów? Zrób tak samo ;-)
            Jeżeli piwo które masz na burzliwej to piwo z brewkita, to nie musisz przeprowadzać fermentacji cichej, można poczekać jeszcze kilka dni dłużej by dofermentowało i piwo butelkować.
            Jeżeli to nie brewkit to zdezynfekuj sobie wąż igielitowy. Ja dla pewności tuż przed zasysaniem myję zęby pastą Colgate ;-)
            Mi osobiście za pierwszym razem ta sztuka sprawiała problem, więc jak masz możliwość to poproś kogoś by Ci potrzymał wąż w młodym piwie.

            Comment

            • K-2
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2011.06
              • 41

              #7
              piwko jest z zacieru czyli jeżeli zassę przez przypadek piwko do ust to nie stanie się aż takie wielkie halo? :P

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10795

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kamcio1990
                Wiesz jak złodzieje spuszczają paliwo z baków samochodów? Zrób tak samo ;-)
                Jeżeli piwo które masz na burzliwej to piwo z brewkita, to nie musisz przeprowadzać fermentacji cichej, można poczekać jeszcze kilka dni dłużej by dofermentowało i piwo butelkować.
                Jeżeli to nie brewkit to zdezynfekuj sobie wąż igielitowy. Ja dla pewności tuż przed zasysaniem myję zęby pastą Colgate ;-)
                Mi osobiście za pierwszym razem ta sztuka sprawiała problem, więc jak masz możliwość to poproś kogoś by Ci potrzymał wąż w młodym piwie.
                Czy zacierane czy z brewkita to i tak trzeba zdekantować , albo na cichą albo do pojemnika do rozlewu
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • kamcio1990
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2010.11
                  • 300

                  #9
                  Staraj się do tego nie dopuścić. Zasysaj powoli, będziesz widział kiedy piwo będzie blisko ust, następnie zagnij wężyk i skieruj do zdezynfekowanego fermentora - reszta robi się sama. Wystarczy tylko kontrolować zanurzenie węża w fermentorze z którego piwo jest zasysane, tak by wężyk nie zassał powietrza.

                  Comment

                  • Gabe
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2010.03
                    • 405

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika K-2
                    piwko jest z zacieru czyli jeżeli zassę przez przypadek piwko do ust to nie stanie się aż takie wielkie halo? :P
                    Nie wiem jakiej długości masz wężyk, ale przy moim 1,5-metrowym to bym musiał się mocno zagapić, żeby zaciągnąć go do ust. Albo mocny zasys bym musiał mieć :]

                    Comment

                    • Marecki1410
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2009.01
                      • 97

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika K-2
                      piwko jest z zacieru czyli jeżeli zassę przez przypadek piwko do ust to nie stanie się aż takie wielkie halo? :P
                      A co by się miało stać. Wystarczy połknąć jedyne czego lepiej nie robić to wypluć je spowrotem do fermentatora

                      Comment

                      Related Topics

                      Collapse

                      • Komos92
                        Czy to zakażenie?
                        Komos92
                        Witam, fermentuję już któreś z kolei piwo z brewkita i tym razem zauważyłem niemiłą niespodziankę. To trzeci dzień fermentacji, a z rurki fermentacyjnej wydobywa się dość ostry zapach siarkowodoru (pierwszego i drugiego dnia go nie było). Po otwarciu fermentora zauważyłem, że na powierzchni...
                        2018-09-03, 14:50
                      • POPCATS
                        Czy zaszła fermentacja?
                        POPCATS
                        Cześć, jestem nowy na forum, aktualnie na etapie wyrobu swojego pierwszego piwa (co prawda z ekstraktu). Po prostu, pojawiła się gdzieś chęć na zrobienie swojego piwa. Zacząłem od lektury i małymi kroczkami po prostu przeszedłem do etapu zrobienia swojego pierwszego piwa, na razie tylko z...
                        2019-03-01, 13:35
                      • Mateusz12855
                        Brewkit
                        Mateusz12855
                        Witam. Jestem nowy na forum więc jeśli temat nie tutaj albo już był to przepraszam.

                        Robię lagera z brekwitu na drożdżach górnej fermentacji (takie były w zestawie)
                        Fermentacja trwa juz 10-ty dzień (nadal "bulgocze") w temp. 19 stopni. W instrukcji max 10 dni...
                        2019-06-21, 09:30
                      • artur_m
                        Dziwne stężenie „czegoś” pod pokrywą fermentora
                        artur_m
                        Wczoraj tj. 29 marca zabrałem się za butelkowanie piwa uwarzonego na słodzie pilzneńskim. Po otwarciu pokrywy z fermentora zaczął wydobywać się bardzo przyjemny, intensywny zapach piwa (jeszcze tak nie miałem w swoim warzeniu, chmieliłem marynką na goryczkę i na ostatnie 5 minut ok. 70 gram...
                        2016-03-30, 19:19
                      • Szaikan
                        Fermentor zaciągnął wodę z rurki
                        Szaikan
                        Witam, mam taki problem otóż ważyłem moje pierwsze piwo z brewkitu i przy przenoszeniu fermentor zaciągnął wodę z rurki, byka tam z 20 min, czy coś może się złego stać?
                        2017-11-28, 17:18
                      • Loading...
                      • Koniec listy.
                      Przetwarzanie...