Wątpliwości

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • krakers
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2011.03
    • 39

    #1

    Wątpliwości

    Witam, od niedawna mam chęć na wyprodukowanie własnego piwa i nie jestem pewien czy moje warunki lokalowe na to pozwolą. Całą produkcje chciałbym prowadzić w piwnicy, w której jest dość zimno (ok. 5-15 stopni). Czy to nie przeszkadzałoby/utrudniało cały interes?

    Druga sprawa, jaki zestaw dla początkującego + pierwsze surowce polecalibyście dla kompletnego laika bez zdolności manualnych ;]? Jest tego tyle, że nie wiem co chcą mi wcisnąć, a co jest minimum do komfortowego działania. Chciałbym się zamknąć w 250 pln z przesyłką. Pozdrawiam.
    Ostatnia zmiana dokonana przez krakers; 2011-06-08, 08:54.
  • Gabe
    Porucznik Browarny Tester
    • 2010.03
    • 405

    #2
    Odpowiadam na pytanie nr 1 - nie

    Pytanie nr 2 - http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=93031 i kilka innych tematów w tym podforum. Myślisz, że jesteś pierwszym w Polsce, który chce zacząć przygodę z warzeniem piwa? Czytaj, później jak będziesz miał wątpliwości - pytaj.

    Comment

    • Gość

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krakers
      Druga sprawa, jaki zestaw dla początkującego + pierwsze surowce polecalibyście dla kompletnego laika bez zdolności manualnych ;]? Jest tego tyle, że nie wiem co chcą mi wcisnąć, a co jest minimum do komfortowego działania. Chciałbym się zamknąć w 250 pln z przesyłką. Pozdrawiam.
      Jak chcesz robić piwo z brewkitów to lepiej idź po jakieś w promocji do marketu.
      Jeśli chcesz zacierać, to 250 zł będzie mało, bo zakładam że nie masz garnka 30 litrowego, a to największy wydatek (ok. 150 zł), przy czym zwróci się, jak będziesz warzył regularnie piwo.
      Potrzebujesz:
      - 3 pojemniki plastikowe (jeden z kranikiem);
      - garnek do gotowania;
      - areometr;
      - kapslownica (najlepiej stołowa - http://www.browamator.pl/szczegoly.p...&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F165992%2F183146&sortuj=kod);
      - wężyk z oplotu do filtracji (zrobisz samemu);
      - coś do dezynfekcji;
      - wskaźnik jodowy;
      - rurka do rozlewu + wąż (http://www.browamator.pl/szczegoly.p...&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F165992%2F183146&sortuj=kod)
      Poszukaj w internecie, może w zestawie wcale nie będzie taniej.

      Powodzenia

      Comment

      • zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krakers
        Druga sprawa, jaki zestaw dla początkującego + pierwsze surowce polecalibyście dla kompletnego laika bez zdolności manualnych ;]? Jest tego tyle, że nie wiem co chcą mi wcisnąć, a co jest minimum do komfortowego działania. Chciałbym się zamknąć w 250 pln z przesyłką. Pozdrawiam.
        Optymalne miminum sprzętowe do zacierania.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        • krakers
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2011.03
          • 39

          #5
          Witam ponownie, mam jeszcze jedno pytanie. W moim sklepie jest garnek 28l w bardzo korzystnej cenie. Czy ta pojemność wystarczy na wygodne korzystanie z brew-kitów i podstawowych przepisów przy oryginalnych proporcjach? Pozdrawiam.

          Comment

          • zgoda
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.05
            • 3516

            #6
            Tak, ja mam właśnie garnek o takiej pojemności. Daje radę.
            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

            Comment

            • krakers
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2011.03
              • 39

              #7
              A musisz się pilnować, żeby nic nie wykipiało czy normalnie bez żadnego stresu?

              Comment

              • zgoda
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.05
                • 3516

                #8
                Zwykle zbieram do gotowania 25-26l brzeczki i jakoś jeszcze mi nie wykipiała. Gotuję na normalnej kuchni gazowej + grzałka 1400W, więc to gotowanie nie jest jakieś szczególnie intensywne.
                Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                Comment

                • krakers
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2011.03
                  • 39

                  #9
                  O co chodzi z tą grzałką? Jeśli mógłbyś wytłumaczyć mi do czego jest Ci ona potrzebna to bardzo proszę. Zaznaczam, że sprzętu jeszcze nie mam, ale jest w drodze, także jeszcze tego nie ogarnąłem.

                  Comment

                  • Gabe
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2010.03
                    • 405

                    #10
                    Grzałka jak sama nazwa wskazuje - do grzania

                    Po wysładzaniu znacznie przyspiesza doprowadzenie brzeczki do wrzenia, bez niej może to trwać nawet godzinę.

                    Comment

                    • krakers
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2011.03
                      • 39

                      #11
                      Ok, dzięki wielkie.

                      Comment

                      • Gabe
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2010.03
                        • 405

                        #12
                        To ja jeszcze mimochodem dodam, że bez grzałki też się da, nie ma tragedii - u mnie kolejne porcje wysładzają się bezpośrednio do garnka na gazie, przez co do wrzenia nie jest aż tak daleko (pewnie koło 20 minut od ostatniej porcji).

                        Comment

                        • krakers
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2011.03
                          • 39

                          #13
                          No to ja z jeszcze jedną sprawą. Chce kupić ten zestaw: http://browar.biz/sklep.php?ids=4&id=717. Najpierw chciałbym spróbować robić piwa z brew-kitu, jednak gdy nabiorę trochę wprawy chce zacząć zacierać. Czy oprócz jodowego wskaźnika skrobi coś potrzeba? Widzę, że w zestawie do zacierania są jeszcze rurka igielitowa i filtrator z oplotu.

                          Czy jeśli kupie je oddzielnie to czy filtrator będzie pasował do białego kraniku i czy w ogóle jest konieczny?
                          Czy może lepszym rozwiązaniem będzie kupienie: http://browar.biz/sklep.php?ids=4&id=721 i dokupienie pierwszego brew-kitu?

                          Ostatnia rzecz(): czy wszystkie dołączone produkty (słód, chmiel itp) będą mogły być przechowywane w domu przez 3-4 miesiące?

                          Comment

                          • mareks
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2002.05
                            • 1939

                            #14
                            U mnie filtrator da się przykręcić tylko do czerwonego kranika bo biały jest za krótki.

                            Comment

                            • Gość

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krakers
                              No to ja z jeszcze jedną sprawą. Chce kupić ten zestaw: http://browar.biz/sklep.php?ids=4&id=717. Najpierw chciałbym spróbować robić piwa z brew-kitu, jednak gdy nabiorę trochę wprawy chce zacząć zacierać. Czy oprócz jodowego wskaźnika skrobi coś potrzeba? Widzę, że w zestawie do zacierania są jeszcze rurka igielitowa i filtrator z oplotu.

                              Czy jeśli kupie je oddzielnie to czy filtrator będzie pasował do białego kraniku i czy w ogóle jest konieczny?
                              Czy może lepszym rozwiązaniem będzie kupienie: http://browar.biz/sklep.php?ids=4&id=721 i dokupienie pierwszego brew-kitu?

                              Ostatnia rzecz(): czy wszystkie dołączone produkty (słód, chmiel itp) będą mogły być przechowywane w domu przez 3-4 miesiące?
                              Ja bym tam nie robił brew-kitów, zacieranie to coś innego, wielkiej wprawy więc przy nich nie nabierzesz - inna bajka, inne piwo.
                              Filtrator z oplotu możesz zrobić samemu, a jak zrobiony/kupiony nie będzie pasowął, to kupisz redukcje w sklepie metalowym i sprawa załatwiona.
                              Rurka igielitowa - przyda się, ale lepiej kupić od razu z rurką do rozlewu:
                              http://www.browamator.pl/szczegoly.p...&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F165992%2F183146&sortuj=kod
                              Bardzo przydatna to rzecz.

                              I zamiast kapslownicy co jest w zestawie polecam:
                              http://www.browamator.pl/szczegoly.p...&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F165992%2F183146&sortuj=kod

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • dadek
                                Niemcy, Nürnberg (Norymberga), Hallplatz 2, Mautkeller
                                dadek
                                Czy to nie dziwne, że nikt tego miejsca jeszcze nie opisał? Wyszukiwarka nic nie pokazała pomimo wpisywania różnych opcji. A to przecież starówka, zaledwie 300 m od głównego dworca DB, więc raczej odwiedzających nie brakuje, zapewne z Polski również. A jak wyczytałem na stronie...
                                2025-01-29, 03:15
                              • e-prezes
                                Amber, Po godzinach bezalkoholowy Porter Bałtycki
                                e-prezes
                                alk. poniżej 0,5; ekstrakt 10,1 °; cena 7,99 PLN w Żabkach

                                Zapewne pod kątem Baltic Porter Day. Niestety mam mieszane uczucia, bo mnie nie smakuje. Już sam pomysł, że takie piwo może być bezalkoholowe budzi wątpliwości kto tu wprowadza klienta w błąd. Owszem były lajtowe wersje...
                                2024-12-03, 22:18
                              • dadek
                                Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
                                dadek
                                Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
                                2022-09-22, 23:52
                              • Zaiksik
                                Trudne początki
                                Zaiksik
                                Witam
                                Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
                                Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
                                Wszystko...
                                2024-08-27, 17:13
                              • darekd
                                2024.06.21-23, XIV Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa
                                darekd
                                Jak zwykle na wrocławskim stadionie, tylko że zamiast wiosną to będzie właściwie na początku lata. Na tym betonie może być gorąco.
                                Jak zwykle informacje na temat wystawców i piw sąpilnie strzeżoną tajemnicą

                                Będzie natomiast wykład "Biotransformacja chmielu...
                                2024-06-04, 03:20
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...