Wątpliwości

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacekan
    Porucznik Browarny Tester
    • 2011.05
    • 388

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krakers Wyświetlenie odpowiedzi
    No to ja z jeszcze jedną sprawą. Chce kupić ten zestaw: http://browar.biz/sklep.php?ids=4&id=717. Najpierw chciałbym spróbować robić piwa z brew-kitu, jednak gdy nabiorę trochę wprawy chce zacząć zacierać. Czy oprócz jodowego wskaźnika skrobi coś potrzeba? Widzę, że w zestawie do zacierania są jeszcze rurka igielitowa i filtrator z oplotu.

Czy jeśli kupie je oddzielnie to czy filtrator będzie pasował do białego kraniku i czy w ogóle jest konieczny?
    Czy może lepszym rozwiązaniem będzie kupienie: http://browar.biz/sklep.php?ids=4&id=721 i dokupienie pierwszego brew-kitu?

Ostatnia rzecz(): czy wszystkie dołączone produkty (słód, chmiel itp) będą mogły być przechowywane w domu przez 3-4 miesiące?
    Zestaw dobry ale ta kapslownica to los na loterii.Może być dobra ale równie dobrze możesz stracić kilka butelek przy kapslowaniu.Jednak jeśli nie jesteś jeszcze pewien czy piwo to twoje życie to ryzyko nie jest wielkie.Czasem też łatwiej co jakiś czas wydać stówkę na lepszy sprzęt niż od razu 500-600 zł.Zacznij od brewkita.Nie jest to prawdziwe warzenie ale uczy kilku podstawowych rzeczy a z piwa i tak będziesz dumny
    Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

Comment

• krakers
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2011.03
      • 39

A co myślisz o Grecie? Bo przeczytałem sporo pozytywnych opinii o niej, a o Emily są mieszane. Ponawiam pytanie o trwałość składników. Pozdrawiam.

Comment

• dreads
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2009.09
        • 520

A co myślisz o Grecie? Bo przeczytałem sporo pozytywnych opinii o niej, a o Emily są mieszane. Ponawiam pytanie o trwałość składników. Pozdrawiam.
        Greta jest ok, ja wyznaję zasadę "nic na siłę" i spokojnie radzi sobie z prawie wszystkimi rodzajami butelek i kapsli. Najlepiej z Gretą współpracują butelki z wysokim kołnierzem, wtedy kapslowanie to przyjemność (no prawie). Trochę więcej wyczucia trzeba mieć z butelkami z niskim kołnierzem. I do nich dobrać miękkie kapsle. Greta nie daje u mnie rady butelkom z gwintem. Ogólnie jednak na ok 25 warek strzaskałem tylko 2 butelki. To chyba niezły wynik.
        U mnie filtrator da się przykręcić tylko do czerwonego kranika bo biały jest za krótki.
        Ja używam białego kranika. Z jego długością radzę sobie w ten sposób, że przykręcam oplot bezpośrednio do kranika, bez udziału tego pierścienia. Nic nie przecieka.

Comment

• krakers
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2011.03
          • 39

Ale jeśli już mam w tym zestawie emily to jest sens kombinować? Dam nią radę? Już mam taki mętlik w głowie, że nic tylko chodzę po domu cały dzień i się zastawiam.

Comment

• dreads
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2009.09
            • 520

nie zastanawiaj się tyle, tylko bierz Konstrukcyjnie to bardzo podobna do Grety kapslownica, niektórzy powiedzą, że lepsza.

Comment

• jacekan
              • 2011.05
              • 388

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dreads Wyświetlenie odpowiedzi
              nie zastanawiaj się tyle, tylko bierz Konstrukcyjnie to bardzo podobna do Grety kapslownica, niektórzy powiedzą, że lepsza.
              Tak,nie masz co myśleć Ten zestaw na początek to dobry wybór.

Comment

• jacekan
                • 2011.05
                • 388

Jeszcze coś.O filtrze z oplotu na razie też nie myśl.W brewkicie nie ma co filtrować.

Comment

• Elvispres
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2009.07
                  • 50

Ja na początek zakupiłem ten zestaw http://www.centrumpiwowarstwa.pl/sklep/produkty/721 i jestem usatysfakcjonowany. Jeśli się zdecydujesz, to radzę zestaw odrobinę zmodyfikować - kupić dłuższy wężyk (1m to trochę za mało, lepiej 1,5m) i zrezygnować z miarki, bo i tak wygodniej surowiec do refermentacji dawać do tanku rozlewniczego niż odmierzać do butelek.

I przyłączam się do zdania moich poprzedników: zaczynaj od razu od zacierania, to nie jest nic strasznego, a frajda i duma z pierwszego samodzielnego piwka ogromna
                  To beer or not to beer?

Comment

• mark33
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.04
                    • 3283

Zakupy jak najbardziej w Centrum Piwowarstwa, można odebrać towar na większych imprezach kolekcjonerskich i piwowarskich (oczywiście po umówieniu). Warto się wybrać na pokaz warzenia i na żywo zobaczyć i dopytać o szczegóły podczas całego procesu ( o degustacji piw warzonych na poprzednich pokazach też warto nadmienić szczególnie jak ktoś nie próbował wcześniej domowego piwa). Polecenie startu od zacierania zależy czy potrafisz ugotować np dobry rosół , znam i takich co mają kłopot z jajecznicą stąd moje sugestie. Ogólnie zacieranie jest proste i nie ma się czego bać. Powodzenia w piwowarstwie

Comment

• jacekan
                      • 2011.05
                      • 388

Zacieranie to rzeczywiście więcej strachu niż prawdziwych trudności.Ale to stwierdzić można dopiero po warzeniu.Przypomnijcie sobie dni przed rozpoczęciem przygody z piwem.Najprostsze czynności wydawały się czarną magią.Dlatego ja zawsze polecać będę brewkita na pierwszy raz.

Comment

• mark33
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.04
                        • 3283

Osobiście zaczynałem od słodowania i zacierania bo mnie to właśnie interesowało, więc zawsze będę polecał taką metodę startu. Przede wszystkim dużo czytać wystarczy te 12 postów wraz z linkami.

Comment

• jaszon
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2010.11
                          • 3

Ja dzisiaj butelkowałem swoją pierwszą warkę, Pale Ale warzona z zacieraniem. Nowa kapslownica Emily kapsluje bez problemu butelki z wysokim kołnierzem.Z kolei co do butelek z niskim kołnierzem to mam wątpliwości czy kapsle są szczelnie zaciśnięte. Musiałem każdy kapsel zaciskać 4 razy obracając butelkę i mimo tego nie jestem pewien szczelności.Co prawda po przewróceniu butelki do góry dnem i potrząśnięciu piwo nie wycieka, ale nie wiem jak się zachowa jak wytworzy się CO2.

Comment

• krakers
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2011.03
                            • 39

Dobra, krótka piłka. Czy bardziej opłaca się brać zestaw eco z kapslownicą młotkową + dokupić Gretę albo wziąć zestaw pro z Emily? Ja już wariuje, ale naprawdę chcę mieć wszystko dopięte na ostatni guzik, żeby później nie obudzić się z ręką w nocniku (z piwem w fermentorze i popękanymi butelkami). Wiem, że najlepszą opcją byłoby Grifo, ale zostawię to na później ze względu na finanse. Pozdrawiam.

Comment

• jacekan
                              • 2011.05
                              • 388

Jedno jest pewne,wszystko tylko nie młotkowa.

Comment

• krakers
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2011.03
                                • 39

Witam, to znowu ja ;/. Czy termometr przylepiany na fermentorze jest konieczny czy zastępuje go zwykły analogowy w zestawie w CP? Ponawiam pytanie o kapslownice. Dziękuję...

Comment

Przetwarzanie...
                                X