Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krakers
Wyświetlenie odpowiedzi
Wątpliwości
Collapse
X
-
Życie zaczyna się po pierwszej warce :)
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krakers Wyświetlenie odpowiedziA co myślisz o Grecie? Bo przeczytałem sporo pozytywnych opinii o niej, a o Emily są mieszane. Ponawiam pytanie o trwałość składników. Pozdrawiam.
U mnie filtrator da się przykręcić tylko do czerwonego kranika bo biały jest za krótki.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dreads Wyświetlenie odpowiedzinie zastanawiaj się tyle, tylko bierz Konstrukcyjnie to bardzo podobna do Grety kapslownica, niektórzy powiedzą, że lepsza.Życie zaczyna się po pierwszej warce :)
Comment
-
-
Ja na początek zakupiłem ten zestaw http://www.centrumpiwowarstwa.pl/sklep/produkty/721 i jestem usatysfakcjonowany. Jeśli się zdecydujesz, to radzę zestaw odrobinę zmodyfikować - kupić dłuższy wężyk (1m to trochę za mało, lepiej 1,5m) i zrezygnować z miarki, bo i tak wygodniej surowiec do refermentacji dawać do tanku rozlewniczego niż odmierzać do butelek.
I przyłączam się do zdania moich poprzedników: zaczynaj od razu od zacierania, to nie jest nic strasznego, a frajda i duma z pierwszego samodzielnego piwka ogromnaTo beer or not to beer?
Comment
-
-
Zakupy jak najbardziej w Centrum Piwowarstwa, można odebrać towar na większych imprezach kolekcjonerskich i piwowarskich (oczywiście po umówieniu). Warto się wybrać na pokaz warzenia i na żywo zobaczyć i dopytać o szczegóły podczas całego procesu ( o degustacji piw warzonych na poprzednich pokazach też warto nadmienić szczególnie jak ktoś nie próbował wcześniej domowego piwa). Polecenie startu od zacierania zależy czy potrafisz ugotować np dobry rosół , znam i takich co mają kłopot z jajecznicą stąd moje sugestie. Ogólnie zacieranie jest proste i nie ma się czego bać. Powodzenia w piwowarstwie
Comment
-
-
Zacieranie to rzeczywiście więcej strachu niż prawdziwych trudności.Ale to stwierdzić można dopiero po warzeniu.Przypomnijcie sobie dni przed rozpoczęciem przygody z piwem.Najprostsze czynności wydawały się czarną magią.Dlatego ja zawsze polecać będę brewkita na pierwszy raz.Życie zaczyna się po pierwszej warce :)
Comment
-
-
Osobiście zaczynałem od słodowania i zacierania bo mnie to właśnie interesowało, więc zawsze będę polecał taką metodę startu. Przede wszystkim dużo czytać wystarczy te 12 postów wraz z linkami.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krakers Wyświetlenie odpowiedziA co myślisz o Grecie? Bo przeczytałem sporo pozytywnych opinii o niej, a o Emily są mieszane. Ponawiam pytanie o trwałość składników. Pozdrawiam.
Comment
-
-
Dobra, krótka piłka. Czy bardziej opłaca się brać zestaw eco z kapslownicą młotkową + dokupić Gretę albo wziąć zestaw pro z Emily? Ja już wariuje, ale naprawdę chcę mieć wszystko dopięte na ostatni guzik, żeby później nie obudzić się z ręką w nocniku (z piwem w fermentorze i popękanymi butelkami). Wiem, że najlepszą opcją byłoby Grifo, ale zostawię to na później ze względu na finanse. Pozdrawiam.
Comment
-
Comment