Wątpliwości

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Gabe
    Porucznik Browarny Tester
    • 2010.03
    • 405

    #31
    Termometr naklejany na fermentorze to gadżet, analogowy naprawdę przydaje się przy warzeniu.

    Kapslownice są różne, ale zasadniczo służą do tego samego i jednemu pasuje bardziej Greta, drugiemu Emily. Mogę zaryzykować twierdzenie, że którą nie weźmiesz, będziesz zadowolony.

    Comment

    • krakers
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2011.03
      • 39

      #32
      Kupiłbyś go na moim miejscu? Przydaje się na początku?

      Comment

      • jaszon
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2010.11
        • 3

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krakers
        Witam, to znowu ja ;/. Ponawiam pytanie o kapslownice. Dziękuję...
        Jeżeli masz butelki z wysokim kołnierzem to Emily z zestawu Zaciermistrz Pro (ja taki zestaw kupiłem) kapsluje bezproblemowo.Problem jest z butelkami z niskim kołnierzem, a takich jest u nas niestety większość.

        Comment

        • amap
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2010.02
          • 98

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gabe
          Termometr naklejany na fermentorze to gadżet, analogowy naprawdę przydaje się przy warzeniu.
          Gadżet jak gadżet ale jaki przydatny - ja dzięki niemu wiem kiedy mogę drożdże wlać więc też się przydaje (oczywiście mogę również to sprawdzić innym termometrem ale po co?
          Ostatnia zmiana dokonana przez amap; 2011-06-23, 20:21.

          Comment

          • krakers
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2011.03
            • 39

            #35
            Ale podczas procesu można spokojnie podnieść pokrywkę i bezproblemowo sprawdzić analogowym?

            Comment

            • Gabe
              Porucznik Browarny Tester
              • 2010.03
              • 405

              #36
              Możesz, ale zgodnie z zasadą - wszystko co ma kontakt z brzeczką po zakończeniu warzenia musi być sterylne.

              Ja mam jakiś akwariowy i rzeczywiście sprawdza się, jeśli chodzi o orientacyjną temperaturę brzeczki. Jeśli chcę mieć pewność, używam analogowego.

              Comment

              • jacekan
                Porucznik Browarny Tester
                • 2011.05
                • 388

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krakers
                Kupiłbyś go na moim miejscu? Przydaje się na początku?
                Nie jest to rzecz niezbędna ale warto mieć.Zwłaszcza,że niewiele kosztuje.Jeśli masz ograniczony budżet to nic nie kombinuj,zestaw o którym pisałeś na początku jest ok.A wracając do brewkita,piłem dzisiaj piwo zacierane od cenionego piwowara (nie zdradzę od kogo ) i śmiem twierdzić ,że moje z brewkita w tym samym stylu było o niebo lepsze .
                Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

                Comment

                • amap
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2010.02
                  • 98

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekan
                  (...)piłem dzisiaj piwo zacierane od cenionego piwowara (nie zdradzę od kogo ) i śmiem twierdzić ,że moje z brewkita w tym samym stylu było o niebo lepsze .
                  Moja żona do dziś twierdzi, że najlepsze piwo zrobiłem z brewkita (bitter Muntonsa)

                  Comment

                  • zgoda
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.05
                    • 3516

                    #39
                    Zestawienie co jest potrzebne żeby robić piwo z zacieraniem.

                    Naklejany termometr jest wygodny, choć niezbyt wiarygodny (np. przy dużej różnicy temperatury między cieczą w wiadrze a powietrzem naokoło).
                    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                    Comment

                    • krakers
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2011.03
                      • 39

                      #40
                      A co jeśli chciałbym zamówić na zapas? Jaką datę ważności mają fabrycznie zapakowane drożdże piwowarskie?

                      Comment

                      • Mason
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼
                        • 2010.02
                        • 3280

                        #41
                        Zależy jakie - suche czy płynne. Suche z Fermentis mają termin ważności dwa lata. Płynne najlepiej jest zużyć do 6 miesięcy od daty produkcji. Najlepiej, co nie znaczy automatycznie że roczne są do wyrzucenia
                        JEDNO PIVKO NEVADI!

                        Comment

                        • Gość

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krakers
                          Dobra, krótka piłka. Czy bardziej opłaca się brać zestaw eco z kapslownicą młotkową + dokupić Gretę albo wziąć zestaw pro z Emily? Ja już wariuje, ale naprawdę chcę mieć wszystko dopięte na ostatni guzik, żeby później nie obudzić się z ręką w nocniku (z piwem w fermentorze i popękanymi butelkami). Wiem, że najlepszą opcją byłoby Grifo, ale zostawię to na później ze względu na finanse. Pozdrawiam.
                          Kolejny raz namawiam na zacieranie, a nie brew-kit na początek, na plus wtedy będą niższe koszty, gotowy zestaw (bo od tego bym zaczął) na browamatorze kosztuje 45 zł (polecam Red Irish Ale - bardzo proste w zrobieniu), czyli tyle co puszaka, tylko że do puszki musisz dokupić ekstrakt słodu, bo zakładam, że nie dodasz 1 kg cukru (oby nie!!! ).
                          A kapslownica greta czy emili to bez różnicy.

                          Pozdrawiam
                          ps. nie tak dawno wysłużoną gretę przerobiłem na kapslownicę stołową, dokupiłem stojak do wiertarki w castoramie za 50 zł, działa super

                          Comment

                          • Mason
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼
                            • 2010.02
                            • 3280

                            #43
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74
                            Kolejny raz namawiam na zacieranie, a nie brew-kit na początek
                            Najlepiej by było jakby kolega krakers wypełnił profil, znalazł okolicznego piwowara i wpadł na warzenie, to zobaczy co i jak.

                            ps. nie tak dawno wysłużoną gretę przerobiłem na kapslownicę stołową, dokupiłem stojak do wiertarki w castoramie za 50 zł, działa super
                            Do tego nada się też kapslownica młotkowa, nawet łatwiej będzie przerobić
                            JEDNO PIVKO NEVADI!

                            Comment

                            • krakers
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2011.03
                              • 39

                              #44
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74
                              Kolejny raz namawiam na zacieranie, a nie brew-kit na początek, na plus wtedy będą niższe koszty, gotowy zestaw (bo od tego bym zaczął) na browamatorze kosztuje 45 zł (polecam Red Irish Ale - bardzo proste w zrobieniu), czyli tyle co puszaka, tylko że do puszki musisz dokupić ekstrakt słodu, bo zakładam, że nie dodasz 1 kg cukru (oby nie!!! ).
                              To do warzenia piwa z zacieraniem nie trzeba cukru/ekstraktu?

                              Comment

                              • mark33
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.04
                                • 3283

                                #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krakers
                                To do warzenia piwa z zacieraniem nie trzeba cukru/ekstraktu?
                                Jeżeli zadajesz takie pytania, to odłóż jakiekolwiek warzenie i poczytaj trochę
                                Nie trzeba cukru wręcz nie wolno, ale są wyjątki (ale o tym za rok czy dwa).

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Niemcy, Nürnberg (Norymberga), Hallplatz 2, Mautkeller
                                  dadek
                                  Czy to nie dziwne, że nikt tego miejsca jeszcze nie opisał? Wyszukiwarka nic nie pokazała pomimo wpisywania różnych opcji. A to przecież starówka, zaledwie 300 m od głównego dworca DB, więc raczej odwiedzających nie brakuje, zapewne z Polski również. A jak wyczytałem na stronie...
                                  2025-01-29, 03:15
                                • e-prezes
                                  Amber, Po godzinach bezalkoholowy Porter Bałtycki
                                  e-prezes
                                  alk. poniżej 0,5; ekstrakt 10,1 °; cena 7,99 PLN w Żabkach

                                  Zapewne pod kątem Baltic Porter Day. Niestety mam mieszane uczucia, bo mnie nie smakuje. Już sam pomysł, że takie piwo może być bezalkoholowe budzi wątpliwości kto tu wprowadza klienta w błąd. Owszem były lajtowe wersje...
                                  2024-12-03, 22:18
                                • dadek
                                  Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
                                  dadek
                                  Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
                                  2022-09-22, 23:52
                                • Zaiksik
                                  Trudne początki
                                  Zaiksik
                                  Witam
                                  Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
                                  Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
                                  Wszystko...
                                  2024-08-27, 17:13
                                • darekd
                                  2024.06.21-23, XIV Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa
                                  darekd
                                  Jak zwykle na wrocławskim stadionie, tylko że zamiast wiosną to będzie właściwie na początku lata. Na tym betonie może być gorąco.
                                  Jak zwykle informacje na temat wystawców i piw sąpilnie strzeżoną tajemnicą

                                  Będzie natomiast wykład "Biotransformacja chmielu...
                                  2024-06-04, 03:20
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...