Wątpliwości

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Gabe
    Porucznik Browarny Tester
    • 2010.03
    • 405

    #31
    Termometr naklejany na fermentorze to gadżet, analogowy naprawdę przydaje się przy warzeniu.

    Kapslownice są różne, ale zasadniczo służą do tego samego i jednemu pasuje bardziej Greta, drugiemu Emily. Mogę zaryzykować twierdzenie, że którą nie weźmiesz, będziesz zadowolony.

    Comment

    • krakers
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2011.03
      • 39

      #32
      Kupiłbyś go na moim miejscu? Przydaje się na początku?

      Comment

      • jaszon
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2010.11
        • 3

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krakers
        Witam, to znowu ja ;/. Ponawiam pytanie o kapslownice. Dziękuję...
        Jeżeli masz butelki z wysokim kołnierzem to Emily z zestawu Zaciermistrz Pro (ja taki zestaw kupiłem) kapsluje bezproblemowo.Problem jest z butelkami z niskim kołnierzem, a takich jest u nas niestety większość.

        Comment

        • amap
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2010.02
          • 98

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gabe
          Termometr naklejany na fermentorze to gadżet, analogowy naprawdę przydaje się przy warzeniu.
          Gadżet jak gadżet ale jaki przydatny - ja dzięki niemu wiem kiedy mogę drożdże wlać więc też się przydaje (oczywiście mogę również to sprawdzić innym termometrem ale po co?
          Last edited by amap; 2011-06-23, 20:21.

          Comment

          • krakers
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2011.03
            • 39

            #35
            Ale podczas procesu można spokojnie podnieść pokrywkę i bezproblemowo sprawdzić analogowym?

            Comment

            • Gabe
              Porucznik Browarny Tester
              • 2010.03
              • 405

              #36
              Możesz, ale zgodnie z zasadą - wszystko co ma kontakt z brzeczką po zakończeniu warzenia musi być sterylne.

              Ja mam jakiś akwariowy i rzeczywiście sprawdza się, jeśli chodzi o orientacyjną temperaturę brzeczki. Jeśli chcę mieć pewność, używam analogowego.

              Comment

              • jacekan
                Porucznik Browarny Tester
                • 2011.05
                • 388

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krakers
                Kupiłbyś go na moim miejscu? Przydaje się na początku?
                Nie jest to rzecz niezbędna ale warto mieć.Zwłaszcza,że niewiele kosztuje.Jeśli masz ograniczony budżet to nic nie kombinuj,zestaw o którym pisałeś na początku jest ok.A wracając do brewkita,piłem dzisiaj piwo zacierane od cenionego piwowara (nie zdradzę od kogo ) i śmiem twierdzić ,że moje z brewkita w tym samym stylu było o niebo lepsze .
                Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

                Comment

                • amap
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2010.02
                  • 98

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekan
                  (...)piłem dzisiaj piwo zacierane od cenionego piwowara (nie zdradzę od kogo ) i śmiem twierdzić ,że moje z brewkita w tym samym stylu było o niebo lepsze .
                  Moja żona do dziś twierdzi, że najlepsze piwo zrobiłem z brewkita (bitter Muntonsa)

                  Comment

                  • zgoda
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.05
                    • 3516

                    #39
                    Zestawienie co jest potrzebne żeby robić piwo z zacieraniem.

                    Naklejany termometr jest wygodny, choć niezbyt wiarygodny (np. przy dużej różnicy temperatury między cieczą w wiadrze a powietrzem naokoło).
                    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                    Comment

                    • krakers
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2011.03
                      • 39

                      #40
                      A co jeśli chciałbym zamówić na zapas? Jaką datę ważności mają fabrycznie zapakowane drożdże piwowarskie?

                      Comment

                      • Mason
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼
                        • 2010.02
                        • 3280

                        #41
                        Zależy jakie - suche czy płynne. Suche z Fermentis mają termin ważności dwa lata. Płynne najlepiej jest zużyć do 6 miesięcy od daty produkcji. Najlepiej, co nie znaczy automatycznie że roczne są do wyrzucenia
                        JEDNO PIVKO NEVADI!

                        Comment

                        • Gość

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krakers
                          Dobra, krótka piłka. Czy bardziej opłaca się brać zestaw eco z kapslownicą młotkową + dokupić Gretę albo wziąć zestaw pro z Emily? Ja już wariuje, ale naprawdę chcę mieć wszystko dopięte na ostatni guzik, żeby później nie obudzić się z ręką w nocniku (z piwem w fermentorze i popękanymi butelkami). Wiem, że najlepszą opcją byłoby Grifo, ale zostawię to na później ze względu na finanse. Pozdrawiam.
                          Kolejny raz namawiam na zacieranie, a nie brew-kit na początek, na plus wtedy będą niższe koszty, gotowy zestaw (bo od tego bym zaczął) na browamatorze kosztuje 45 zł (polecam Red Irish Ale - bardzo proste w zrobieniu), czyli tyle co puszaka, tylko że do puszki musisz dokupić ekstrakt słodu, bo zakładam, że nie dodasz 1 kg cukru (oby nie!!! ).
                          A kapslownica greta czy emili to bez różnicy.

                          Pozdrawiam
                          ps. nie tak dawno wysłużoną gretę przerobiłem na kapslownicę stołową, dokupiłem stojak do wiertarki w castoramie za 50 zł, działa super

                          Comment

                          • Mason
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼
                            • 2010.02
                            • 3280

                            #43
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74
                            Kolejny raz namawiam na zacieranie, a nie brew-kit na początek
                            Najlepiej by było jakby kolega krakers wypełnił profil, znalazł okolicznego piwowara i wpadł na warzenie, to zobaczy co i jak.

                            ps. nie tak dawno wysłużoną gretę przerobiłem na kapslownicę stołową, dokupiłem stojak do wiertarki w castoramie za 50 zł, działa super
                            Do tego nada się też kapslownica młotkowa, nawet łatwiej będzie przerobić
                            JEDNO PIVKO NEVADI!

                            Comment

                            • krakers
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2011.03
                              • 39

                              #44
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74
                              Kolejny raz namawiam na zacieranie, a nie brew-kit na początek, na plus wtedy będą niższe koszty, gotowy zestaw (bo od tego bym zaczął) na browamatorze kosztuje 45 zł (polecam Red Irish Ale - bardzo proste w zrobieniu), czyli tyle co puszaka, tylko że do puszki musisz dokupić ekstrakt słodu, bo zakładam, że nie dodasz 1 kg cukru (oby nie!!! ).
                              To do warzenia piwa z zacieraniem nie trzeba cukru/ekstraktu?

                              Comment

                              • mark33
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.04
                                • 3283

                                #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krakers
                                To do warzenia piwa z zacieraniem nie trzeba cukru/ekstraktu?
                                Jeżeli zadajesz takie pytania, to odłóż jakiekolwiek warzenie i poczytaj trochę
                                Nie trzeba cukru wręcz nie wolno, ale są wyjątki (ale o tym za rok czy dwa).

                                Comment

                                Przetwarzanie...