Wątpliwości

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Gabe
    Porucznik Browarny Tester
    • 2010.03
    • 405

Termometr naklejany na fermentorze to gadżet, analogowy naprawdę przydaje się przy warzeniu.

Kapslownice są różne, ale zasadniczo służą do tego samego i jednemu pasuje bardziej Greta, drugiemu Emily. Mogę zaryzykować twierdzenie, że którą nie weźmiesz, będziesz zadowolony.

Comment

• krakers
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2011.03
      • 39

Kupiłbyś go na moim miejscu? Przydaje się na początku?

Comment

• jaszon
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2010.11
        • 3

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krakers
        Witam, to znowu ja ;/. Ponawiam pytanie o kapslownice. Dziękuję...
        Jeżeli masz butelki z wysokim kołnierzem to Emily z zestawu Zaciermistrz Pro (ja taki zestaw kupiłem) kapsluje bezproblemowo.Problem jest z butelkami z niskim kołnierzem, a takich jest u nas niestety większość.

Comment

• amap
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2010.02
          • 98

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gabe
          Termometr naklejany na fermentorze to gadżet, analogowy naprawdę przydaje się przy warzeniu.
          Gadżet jak gadżet ale jaki przydatny - ja dzięki niemu wiem kiedy mogę drożdże wlać więc też się przydaje (oczywiście mogę również to sprawdzić innym termometrem ale po co?
          Last edited by amap; 2011-06-23, 20:21.

Comment

• krakers
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2011.03
            • 39

Ale podczas procesu można spokojnie podnieść pokrywkę i bezproblemowo sprawdzić analogowym?

Comment

• Gabe
              • 2010.03
              • 405

Możesz, ale zgodnie z zasadą - wszystko co ma kontakt z brzeczką po zakończeniu warzenia musi być sterylne.

Ja mam jakiś akwariowy i rzeczywiście sprawdza się, jeśli chodzi o orientacyjną temperaturę brzeczki. Jeśli chcę mieć pewność, używam analogowego.

Comment

• jacekan
                • 2011.05
                • 388

Kupiłbyś go na moim miejscu? Przydaje się na początku?
                Nie jest to rzecz niezbędna ale warto mieć.Zwłaszcza,że niewiele kosztuje.Jeśli masz ograniczony budżet to nic nie kombinuj,zestaw o którym pisałeś na początku jest ok.A wracając do brewkita,piłem dzisiaj piwo zacierane od cenionego piwowara (nie zdradzę od kogo ) i śmiem twierdzić ,że moje z brewkita w tym samym stylu było o niebo lepsze .
                Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

Comment

• amap
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2010.02
                  • 98

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekan
                  (...)piłem dzisiaj piwo zacierane od cenionego piwowara (nie zdradzę od kogo ) i śmiem twierdzić ,że moje z brewkita w tym samym stylu było o niebo lepsze .
                  Moja żona do dziś twierdzi, że najlepsze piwo zrobiłem z brewkita (bitter Muntonsa)

Comment

• zgoda
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.05
                    • 3516

Zestawienie co jest potrzebne żeby robić piwo z zacieraniem.

Naklejany termometr jest wygodny, choć niezbyt wiarygodny (np. przy dużej różnicy temperatury między cieczą w wiadrze a powietrzem naokoło).
                    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• krakers
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2011.03
                      • 39

A co jeśli chciałbym zamówić na zapas? Jaką datę ważności mają fabrycznie zapakowane drożdże piwowarskie?

Comment

• Mason
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼
                        • 2010.02
                        • 3280

Zależy jakie - suche czy płynne. Suche z Fermentis mają termin ważności dwa lata. Płynne najlepiej jest zużyć do 6 miesięcy od daty produkcji. Najlepiej, co nie znaczy automatycznie że roczne są do wyrzucenia
                        JEDNO PIVKO NEVADI!

Comment

• Gość

Dobra, krótka piłka. Czy bardziej opłaca się brać zestaw eco z kapslownicą młotkową + dokupić Gretę albo wziąć zestaw pro z Emily? Ja już wariuje, ale naprawdę chcę mieć wszystko dopięte na ostatni guzik, żeby później nie obudzić się z ręką w nocniku (z piwem w fermentorze i popękanymi butelkami). Wiem, że najlepszą opcją byłoby Grifo, ale zostawię to na później ze względu na finanse. Pozdrawiam.
                          Kolejny raz namawiam na zacieranie, a nie brew-kit na początek, na plus wtedy będą niższe koszty, gotowy zestaw (bo od tego bym zaczął) na browamatorze kosztuje 45 zł (polecam Red Irish Ale - bardzo proste w zrobieniu), czyli tyle co puszaka, tylko że do puszki musisz dokupić ekstrakt słodu, bo zakładam, że nie dodasz 1 kg cukru (oby nie!!! ).
                          A kapslownica greta czy emili to bez różnicy.

Pozdrawiam
                          ps. nie tak dawno wysłużoną gretę przerobiłem na kapslownicę stołową, dokupiłem stojak do wiertarki w castoramie za 50 zł, działa super

Comment

• Mason
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼
                            • 2010.02
                            • 3280

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74
                            Kolejny raz namawiam na zacieranie, a nie brew-kit na początek
                            Najlepiej by było jakby kolega krakers wypełnił profil, znalazł okolicznego piwowara i wpadł na warzenie, to zobaczy co i jak.

ps. nie tak dawno wysłużoną gretę przerobiłem na kapslownicę stołową, dokupiłem stojak do wiertarki w castoramie za 50 zł, działa super
                            Do tego nada się też kapslownica młotkowa, nawet łatwiej będzie przerobić
                            JEDNO PIVKO NEVADI!

Comment

• krakers
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2011.03
                              • 39

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74
                              Kolejny raz namawiam na zacieranie, a nie brew-kit na początek, na plus wtedy będą niższe koszty, gotowy zestaw (bo od tego bym zaczął) na browamatorze kosztuje 45 zł (polecam Red Irish Ale - bardzo proste w zrobieniu), czyli tyle co puszaka, tylko że do puszki musisz dokupić ekstrakt słodu, bo zakładam, że nie dodasz 1 kg cukru (oby nie!!! ).
                              To do warzenia piwa z zacieraniem nie trzeba cukru/ekstraktu?

Comment

• mark33
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.04
                                • 3283

To do warzenia piwa z zacieraniem nie trzeba cukru/ekstraktu?
                                Jeżeli zadajesz takie pytania, to odłóż jakiekolwiek warzenie i poczytaj trochę
                                Nie trzeba cukru wręcz nie wolno, ale są wyjątki (ale o tym za rok czy dwa).

Comment

Przetwarzanie...