Wątpliwości

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Mason
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2010.02
    • 3280

    #61
    Burzliwą najlepiej prowadzić w luźno zamkniętym fermentorze, jeśli chcesz zamykać szczelnie to użyj rurki fermentacyjnej. Z tym że jeśli nie będzie "bulkać" to nie panikuj . Przy cichej ja zamykam szczelnie, nie używając rurki. Ale ja przedłużam burzliwą, tak więc po niej piwo jest już praktycznie w całości odfermentowane.

    Filtrator do niczego Ci się nie przyda w czasie burzliwej, w czasie cichej też nie. Zresztą najlepiej jest przelewać piwo z burzliwej od góry, za pomocą rurki - wtedy nie będziesz zaciągać osadów i gęstwy z dna.
    JEDNO PIVKO NEVADI!

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #62
      Teraz gdy latają muszki owocówki zamknąłbym na głucho. Zimą gdy tych stworów niema można fermentować nawet bez dekla.

      Z drugiej strony nad fermentującym piwem jest tyle CO2, ze żaden organizm zywy nie zbliży się do fermentora.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • Mason
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼
        • 2010.02
        • 3280

        #63
        W sumie racja. Ja fermentory ustawiam w styropianowych lodówkach, co jest dodatkowym zabezpieczeniem przed wszelakimi stworami
        JEDNO PIVKO NEVADI!

        Comment

        • Elvispres
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2009.07
          • 50

          #64
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason
          Nie spirytusem, tylko 70% roztworem alkoholu! Czysty alkohol konserwuje komórki bakterii i w odpowiednich warunkach mogą "wrócić do żywych". 70% alkoholu zabija najskuteczniej, najlepiej jest zrobić taki roztwór i wlać go do jakiegoś rozpylacza - nada się do dezynfekcji wszystkich małych obiektów, także dłoni.
          Dzięki za sprostowanie. Byłem przekonany, że im wyższe stężenie alkoholu, tym lepiej dezynfekuje, a tu niespodzianka..
          To beer or not to beer?

          Comment

          • Mason
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼
            • 2010.02
            • 3280

            #65
            Chodzi tu o to, że alkohol 96% denaturuje białka powierzchniowe błon komórek bakteryjnych, nie przedostaje się do wnętrza komórek. Natomiast 70% nie działa tak szybko, dzięki czemu jest w stanie przedostać się do wnętrza i tam dokonać swego dzieła zniszczenia
            JEDNO PIVKO NEVADI!

            Comment

            • zgoda
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.05
              • 3516

              #66
              Jeżeli chodzi o alkohol, to najlepiej działa mieszanina izopropanolu z etanolem.
              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

              Comment

              • krakers
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2011.03
                • 39

                #67
                Czy przelewając na cichą używać kranika czy wężyka? W instrukcji jest napisane o wężyku, ale nie wiem czy ma to sens. A może najpierw użyć kranik, a później, zdatną jeszcze resztkę przelać wężykiem?

                Comment

                • zgoda
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.05
                  • 3516

                  #68
                  Albo jedno albo drugie - im szybciej tym lepiej.

                  Są dwie szkoły, falenicka i otwocka. Ja przelewam wężem, bo wiadra z kranem używam tylko do rozlewu i jako kadzi filtracyjnej.
                  Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                  Comment

                  • mark33
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.04
                    • 3283

                    #69
                    Również polecam wąż, jako argument za podam mniejsze natlenienie młodego piwa. Tylko wężem mogę przelać bez pienienia wprost na, dno dodatkowo wąż łatwiej wysterylizować niż kran.

                    Comment

                    • krakers
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2011.03
                      • 39

                      #70
                      A co myślicie o nałożeniu węża na kranik? Kranik był sterylizowany przed przelaniem na burzliwą, to nie wystarczy? Dodatkowo podam, że wężyk jest dosyć krótki i nie wiem czy starczy go na samo dno drugiego fermentora (a może wystarczy lać po ściance)?

                      Comment

                      • kamcio1990
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2010.11
                        • 300

                        #71
                        Zewnętrzna część kranika po fermentacji burzliwej zapewne pokryje się we wszelkiej maści dziadostwem, która popłynie wraz z piwem do drugiego fermentora i zapewne Ci je zainfekuje. Jeżeli masz za krótki wężyk to udaj się do pierwszego lepszego sklepu budowlanego i znajdziesz tam węże igielitowe kupowane na metry. Ewentualnie możesz kupić sobie coś takiego, jeżeli nie chcesz zasysać ustami.
                        Ostatnia zmiana dokonana przez kamcio1990; 2011-07-07, 09:59.

                        Comment

                        • mareks
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.05
                          • 1939

                          #72
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krakers
                          Czy przelewając na cichą używać kranika czy wężyka? W instrukcji jest napisane o wężyku, ale nie wiem czy ma to sens. A może najpierw użyć kranik, a później, zdatną jeszcze resztkę przelać wężykiem?
                          Lepiej wężyka.
                          Nie fermentuj w fermentorze z kranikiem. Łatwo załapać infekcję.
                          Fermentory można tanio trafić na Allegro.

                          Comment

                          • mareks
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2002.05
                            • 1939

                            #73
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda
                            Albo jedno albo drugie - im szybciej tym lepiej.

                            Są dwie szkoły, falenicka i otwocka. Ja przelewam wężem, bo wiadra z kranem używam tylko do rozlewu i jako kadzi filtracyjnej.
                            Ja zrobiłem sobie 2 wiadra z kranikiem: jedno tylko do filtracji a drugie tylko do rozlewu.

                            Comment

                            • mareks
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.05
                              • 1939

                              #74
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kamcio1990
                              Zewnętrzna część kranika po fermentacji burzliwej zapewne pokryje się we wszelkiej maści dziadostwem, która popłynie wraz z piwem do drugiego fermentora i zapewne Ci je zainfekuje. Jeżeli masz za krótki wężyk to udaj się do pierwszego lepszego sklepu budowlanego i znajdziesz tam węże igielitowe kupowane na metry. Ewentualnie możesz kupić sobie coś takiego, jeżeli nie chcesz zasysać ustami.
                              Węże z marketu na metry chyba nie mają atestu na kontakt z produktami spożywczymi.
                              Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2011-07-07, 10:07.

                              Comment

                              • kamcio1990
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2010.11
                                • 300

                                #75
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks
                                Węże z marketu na metry chyba nie mają atestu na kontakt z produktami spożywczymi.
                                Otóż mój wąż igielitowy kupowany w NOMI posiada owy atest.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Niemcy, Nürnberg (Norymberga), Hallplatz 2, Mautkeller
                                  dadek
                                  Czy to nie dziwne, że nikt tego miejsca jeszcze nie opisał? Wyszukiwarka nic nie pokazała pomimo wpisywania różnych opcji. A to przecież starówka, zaledwie 300 m od głównego dworca DB, więc raczej odwiedzających nie brakuje, zapewne z Polski również. A jak wyczytałem na stronie...
                                  2025-01-29, 03:15
                                • e-prezes
                                  Amber, Po godzinach bezalkoholowy Porter Bałtycki
                                  e-prezes
                                  alk. poniżej 0,5; ekstrakt 10,1 °; cena 7,99 PLN w Żabkach

                                  Zapewne pod kątem Baltic Porter Day. Niestety mam mieszane uczucia, bo mnie nie smakuje. Już sam pomysł, że takie piwo może być bezalkoholowe budzi wątpliwości kto tu wprowadza klienta w błąd. Owszem były lajtowe wersje...
                                  2024-12-03, 22:18
                                • dadek
                                  Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
                                  dadek
                                  Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
                                  2022-09-22, 23:52
                                • Zaiksik
                                  Trudne początki
                                  Zaiksik
                                  Witam
                                  Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
                                  Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
                                  Wszystko...
                                  2024-08-27, 17:13
                                • darekd
                                  2024.06.21-23, XIV Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa
                                  darekd
                                  Jak zwykle na wrocławskim stadionie, tylko że zamiast wiosną to będzie właściwie na początku lata. Na tym betonie może być gorąco.
                                  Jak zwykle informacje na temat wystawców i piw sąpilnie strzeżoną tajemnicą

                                  Będzie natomiast wykład "Biotransformacja chmielu...
                                  2024-06-04, 03:20
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...