Mają, są to te same węże igielitowe co w naszych sklepach piwowarskich.
Wątpliwości
Collapse
X
-
-
15L wody zamiast 20 ?
witam, kochani, mam taki oto problem:
pierwszy raz warzylem browarek (kupilem sobie standartowy, amatorski zestaw na allegro)
przy rozlewaniu piwa okazalo sie, ze wyszlo mi 31 piw. a mialo byc 46.
watpie zeby mi ok 7L gdzies wyparowalo, wszystko wstazuje na to, ze zle odmierzylem na poczatku procesu te 20L.
i teraz moje pytanie: co mi z takiego warzenia wyjdzie? jest sens czekac teraz 3 tyg na to piwo, czy od razu je jednak odkapslowac i wylac? kurcze, tyle roboty w piach...
Comment
-
-
Wyjdzie mocniejsze piwo. To chyba logiczne, czyż nie?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziWyjdzie mocniejsze piwo. To chyba logiczne, czyż nie?
Comment
-
-
wtam ponownie, piwko wyszlo, mocne jak ta lala, ale da sie wypic
a teraz mam kolejny problem w sumie znowu to samo
wlasnie rozlewalem coopersa stouta, wyszlo mi 37 butelek WTF? wode odmierzalem 5L baniakami, wiec nie ma szans na pomylke. gdzie wiec wsiaklo ok 4L wody? jest taka mozliwosc, ze wyparowalo?
piwko przygotowywalem przy pomocy takiego standartowego zestawu kupionego w necie za 150 zl (plaskik)
kurde, zaczyna mi sie to coraz mniej podobac... 9 butelek gdzies poszlo...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika taxman Wyświetlenie odpowiedziwtam ponownie, piwko wyszlo, mocne jak ta lala, ale da sie wypic
a teraz mam kolejny problem w sumie znowu to samo
wlasnie rozlewalem coopersa stouta, wyszlo mi 37 butelek WTF? wode odmierzalem 5L baniakami, wiec nie ma szans na pomylke. gdzie wiec wsiaklo ok 4L wody? jest taka mozliwosc, ze wyparowalo?
piwko przygotowywalem przy pomocy takiego standartowego zestawu kupionego w necie za 150 zl (plaskik)
kurde, zaczyna mi sie to coraz mniej podobac... 9 butelek gdzies poszlo...
1,5L może spokojnie wyparowć podczas warzenia.
Jeśli to były ekstrakty nachmielone i gotowałeś tylko parę minut to jest problem. Ale to nie 4L, a 1,5L najprawdopodobniej.
Paweł.
Comment
-
-
Z litr zostanie z gęstwą.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika PaPe Wyświetlenie odpowiedzi5L x 4 =20L = 40 butelek.
1,5L może spokojnie wyparowć podczas warzenia.
Jeśli to były ekstrakty nachmielone i gotowałeś tylko parę minut to jest problem. Ale to nie 4L, a 1,5L najprawdopodobniej.
Paweł.
5L x 4 = 20L, zgoda
ale do tego trza doliczyc 2L w ktorych rozpuscilem cukier i caly ten ekstrakt (sam ekstrakt ma ponad 1L objetosci)
czyli ok 23L powinno byc. A mi wyszlo 37 piw Malo cos...
Na dnie baniaka faktycznie moglo zostac ok 1L tego gestego (nie wiem jak to sie fachowo nazywa)
dalej jednak brakuje ok 6 piw...
No nic, nie zasmiecam tematu. Nastepnym razem wiecej wody moze wlejeOstatnia zmiana dokonana przez taxman; 2011-08-07, 22:21.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika taxman Wyświetlenie odpowiedzi... wode odmierzalem 5L baniakami, wiec nie ma szans na pomylke...
Comment
-
Comment