Wątpliwości

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • krakers
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2011.03
    • 39

Wątpliwości

Witam, od niedawna mam chęć na wyprodukowanie własnego piwa i nie jestem pewien czy moje warunki lokalowe na to pozwolą. Całą produkcje chciałbym prowadzić w piwnicy, w której jest dość zimno (ok. 5-15 stopni). Czy to nie przeszkadzałoby/utrudniało cały interes?

Druga sprawa, jaki zestaw dla początkującego + pierwsze surowce polecalibyście dla kompletnego laika bez zdolności manualnych ;]? Jest tego tyle, że nie wiem co chcą mi wcisnąć, a co jest minimum do komfortowego działania. Chciałbym się zamknąć w 250 pln z przesyłką. Pozdrawiam.
    Last edited by krakers; 2011-06-08, 08:54.
  • Gabe
    Porucznik Browarny Tester
    • 2010.03
    • 405

Odpowiadam na pytanie nr 1 - nie

Pytanie nr 2 - http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=93031 i kilka innych tematów w tym podforum. Myślisz, że jesteś pierwszym w Polsce, który chce zacząć przygodę z warzeniem piwa? Czytaj, później jak będziesz miał wątpliwości - pytaj.

Comment

• Gość

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krakers
      Druga sprawa, jaki zestaw dla początkującego + pierwsze surowce polecalibyście dla kompletnego laika bez zdolności manualnych ;]? Jest tego tyle, że nie wiem co chcą mi wcisnąć, a co jest minimum do komfortowego działania. Chciałbym się zamknąć w 250 pln z przesyłką. Pozdrawiam.
      Jak chcesz robić piwo z brewkitów to lepiej idź po jakieś w promocji do marketu.
      Jeśli chcesz zacierać, to 250 zł będzie mało, bo zakładam że nie masz garnka 30 litrowego, a to największy wydatek (ok. 150 zł), przy czym zwróci się, jak będziesz warzył regularnie piwo.
      Potrzebujesz:
      - 3 pojemniki plastikowe (jeden z kranikiem);
      - garnek do gotowania;
      - areometr;
      - kapslownica (najlepiej stołowa - http://www.browamator.pl/szczegoly.p...&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F165992%2F183146&sortuj=kod);
      - wężyk z oplotu do filtracji (zrobisz samemu);
      - coś do dezynfekcji;
      - wskaźnik jodowy;
      - rurka do rozlewu + wąż (http://www.browamator.pl/szczegoly.p...&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F165992%2F183146&sortuj=kod)
      Poszukaj w internecie, może w zestawie wcale nie będzie taniej.

Powodzenia

Comment

• zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

Optymalne miminum sprzętowe do zacierania.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• krakers
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2011.03
          • 39

Witam ponownie, mam jeszcze jedno pytanie. W moim sklepie jest garnek 28l w bardzo korzystnej cenie. Czy ta pojemność wystarczy na wygodne korzystanie z brew-kitów i podstawowych przepisów przy oryginalnych proporcjach? Pozdrawiam.

Comment

• zgoda
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.05
            • 3516

Tak, ja mam właśnie garnek o takiej pojemności. Daje radę.

Comment

• krakers
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2011.03
              • 39

A musisz się pilnować, żeby nic nie wykipiało czy normalnie bez żadnego stresu?

Comment

• zgoda
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.05
                • 3516

Zwykle zbieram do gotowania 25-26l brzeczki i jakoś jeszcze mi nie wykipiała. Gotuję na normalnej kuchni gazowej + grzałka 1400W, więc to gotowanie nie jest jakieś szczególnie intensywne.

Comment

• krakers
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2011.03
                  • 39

O co chodzi z tą grzałką? Jeśli mógłbyś wytłumaczyć mi do czego jest Ci ona potrzebna to bardzo proszę. Zaznaczam, że sprzętu jeszcze nie mam, ale jest w drodze, także jeszcze tego nie ogarnąłem.

Comment

• Gabe
                    • 2010.03
                    • 405

Grzałka jak sama nazwa wskazuje - do grzania

Po wysładzaniu znacznie przyspiesza doprowadzenie brzeczki do wrzenia, bez niej może to trwać nawet godzinę.

Comment

• krakers
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2011.03
                      • 39

Ok, dzięki wielkie.

Comment

• Gabe
                        • 2010.03
                        • 405

To ja jeszcze mimochodem dodam, że bez grzałki też się da, nie ma tragedii - u mnie kolejne porcje wysładzają się bezpośrednio do garnka na gazie, przez co do wrzenia nie jest aż tak daleko (pewnie koło 20 minut od ostatniej porcji).

Comment

• krakers
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2011.03
                          • 39

No to ja z jeszcze jedną sprawą. Chce kupić ten zestaw: http://browar.biz/sklep.php?ids=4&id=717. Najpierw chciałbym spróbować robić piwa z brew-kitu, jednak gdy nabiorę trochę wprawy chce zacząć zacierać. Czy oprócz jodowego wskaźnika skrobi coś potrzeba? Widzę, że w zestawie do zacierania są jeszcze rurka igielitowa i filtrator z oplotu.

Czy jeśli kupie je oddzielnie to czy filtrator będzie pasował do białego kraniku i czy w ogóle jest konieczny?
                          Czy może lepszym rozwiązaniem będzie kupienie: http://browar.biz/sklep.php?ids=4&id=721 i dokupienie pierwszego brew-kitu?

Ostatnia rzecz(): czy wszystkie dołączone produkty (słód, chmiel itp) będą mogły być przechowywane w domu przez 3-4 miesiące?

Comment

• mareks
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2002.05
                            • 1939

U mnie filtrator da się przykręcić tylko do czerwonego kranika bo biały jest za krótki.

Comment

• Gość

No to ja z jeszcze jedną sprawą. Chce kupić ten zestaw: http://browar.biz/sklep.php?ids=4&id=717. Najpierw chciałbym spróbować robić piwa z brew-kitu, jednak gdy nabiorę trochę wprawy chce zacząć zacierać. Czy oprócz jodowego wskaźnika skrobi coś potrzeba? Widzę, że w zestawie do zacierania są jeszcze rurka igielitowa i filtrator z oplotu.

Czy jeśli kupie je oddzielnie to czy filtrator będzie pasował do białego kraniku i czy w ogóle jest konieczny?
                              Czy może lepszym rozwiązaniem będzie kupienie: http://browar.biz/sklep.php?ids=4&id=721 i dokupienie pierwszego brew-kitu?

Ostatnia rzecz(): czy wszystkie dołączone produkty (słód, chmiel itp) będą mogły być przechowywane w domu przez 3-4 miesiące?
                              Ja bym tam nie robił brew-kitów, zacieranie to coś innego, wielkiej wprawy więc przy nich nie nabierzesz - inna bajka, inne piwo.
                              Filtrator z oplotu możesz zrobić samemu, a jak zrobiony/kupiony nie będzie pasowął, to kupisz redukcje w sklepie metalowym i sprawa załatwiona.
                              Rurka igielitowa - przyda się, ale lepiej kupić od razu z rurką do rozlewu:
                              http://www.browamator.pl/szczegoly.p...&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F165992%2F183146&sortuj=kod
                              Bardzo przydatna to rzecz.

I zamiast kapslownicy co jest w zestawie polecam:
                              http://www.browamator.pl/szczegoly.p...&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F165992%2F183146&sortuj=kod

Comment

Przetwarzanie...