Wątpliwości

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #76
    Mają, są to te same węże igielitowe co w naszych sklepach piwowarskich.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • taxman
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2011.07
      • 4

      #77
      15L wody zamiast 20 ?

      witam, kochani, mam taki oto problem:

      pierwszy raz warzylem browarek (kupilem sobie standartowy, amatorski zestaw na allegro)
      przy rozlewaniu piwa okazalo sie, ze wyszlo mi 31 piw. a mialo byc 46.
      watpie zeby mi ok 7L gdzies wyparowalo, wszystko wstazuje na to, ze zle odmierzylem na poczatku procesu te 20L.

      i teraz moje pytanie: co mi z takiego warzenia wyjdzie? jest sens czekac teraz 3 tyg na to piwo, czy od razu je jednak odkapslowac i wylac? kurcze, tyle roboty w piach...

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #78
        Wyjdzie mocniejsze piwo. To chyba logiczne, czyż nie?
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • Mason
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2010.02
          • 3280

          #79
          Od razu wylewać... Do wylania nadaje się piwo zakażone, jeśli podczas warzenia pojawiły się jakieś błędy to nie znaczy że produkt końcowy będzie niedobry.

          Tak więc nic nie wylewaj, czekaj aż dojrzeje
          JEDNO PIVKO NEVADI!

          Comment

          • taxman
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2011.07
            • 4

            #80
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
            Wyjdzie mocniejsze piwo. To chyba logiczne, czyż nie?
            dzieki wodzu!

            Comment

            • taxman
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2011.07
              • 4

              #81
              wtam ponownie, piwko wyszlo, mocne jak ta lala, ale da sie wypic
              a teraz mam kolejny problem w sumie znowu to samo
              wlasnie rozlewalem coopersa stouta, wyszlo mi 37 butelek WTF? wode odmierzalem 5L baniakami, wiec nie ma szans na pomylke. gdzie wiec wsiaklo ok 4L wody? jest taka mozliwosc, ze wyparowalo?
              piwko przygotowywalem przy pomocy takiego standartowego zestawu kupionego w necie za 150 zl (plaskik)
              kurde, zaczyna mi sie to coraz mniej podobac... 9 butelek gdzies poszlo...

              Comment

              • wogosz
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.12
                • 1007

                #82
                Zrób sobie podziałkę w garnku w którym gotujesz brzeczkę, to zawsze będziesz wiedział ile masz płynu i ile ewentualnie trzeba dolać wody przed zadaniem drożdży. Nie będziesz się wtedy zastanawiał gdzie są brakujące butelki.

                Comment

                • PaPe
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2005.03
                  • 176

                  #83
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika taxman
                  wtam ponownie, piwko wyszlo, mocne jak ta lala, ale da sie wypic
                  a teraz mam kolejny problem w sumie znowu to samo
                  wlasnie rozlewalem coopersa stouta, wyszlo mi 37 butelek WTF? wode odmierzalem 5L baniakami, wiec nie ma szans na pomylke. gdzie wiec wsiaklo ok 4L wody? jest taka mozliwosc, ze wyparowalo?
                  piwko przygotowywalem przy pomocy takiego standartowego zestawu kupionego w necie za 150 zl (plaskik)
                  kurde, zaczyna mi sie to coraz mniej podobac... 9 butelek gdzies poszlo...
                  5L x 4 =20L = 40 butelek.
                  1,5L może spokojnie wyparowć podczas warzenia.
                  Jeśli to były ekstrakty nachmielone i gotowałeś tylko parę minut to jest problem. Ale to nie 4L, a 1,5L najprawdopodobniej.

                  Paweł.

                  Comment

                  • zgoda
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.05
                    • 3516

                    #84
                    Z litr zostanie z gęstwą.
                    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                    Comment

                    • taxman
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2011.07
                      • 4

                      #85
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika PaPe
                      5L x 4 =20L = 40 butelek.
                      1,5L może spokojnie wyparowć podczas warzenia.
                      Jeśli to były ekstrakty nachmielone i gotowałeś tylko parę minut to jest problem. Ale to nie 4L, a 1,5L najprawdopodobniej.

                      Paweł.
                      No nie do konca.
                      5L x 4 = 20L, zgoda
                      ale do tego trza doliczyc 2L w ktorych rozpuscilem cukier i caly ten ekstrakt (sam ekstrakt ma ponad 1L objetosci)

                      czyli ok 23L powinno byc. A mi wyszlo 37 piw Malo cos...

                      Na dnie baniaka faktycznie moglo zostac ok 1L tego gestego (nie wiem jak to sie fachowo nazywa)

                      dalej jednak brakuje ok 6 piw...

                      No nic, nie zasmiecam tematu. Nastepnym razem wiecej wody moze wleje
                      Ostatnia zmiana dokonana przez taxman; 2011-08-07, 22:21.

                      Comment

                      • Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

                        #86
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika taxman
                        ... wode odmierzalem 5L baniakami, wiec nie ma szans na pomylke...
                        A masz legalizowane te baniaki, czy takie zwykłe ze sklepu? Jak zwykłe, to one mogą mieć podziałkę w dowolnym miejscu.

                        Comment

                        Related Topics

                        Collapse

                        • dadek
                          Niemcy, Nürnberg (Norymberga), Hallplatz 2, Mautkeller
                          dadek
                          Czy to nie dziwne, że nikt tego miejsca jeszcze nie opisał? Wyszukiwarka nic nie pokazała pomimo wpisywania różnych opcji. A to przecież starówka, zaledwie 300 m od głównego dworca DB, więc raczej odwiedzających nie brakuje, zapewne z Polski również. A jak wyczytałem na stronie...
                          2025-01-29, 03:15
                        • e-prezes
                          Amber, Po godzinach bezalkoholowy Porter Bałtycki
                          e-prezes
                          alk. poniżej 0,5; ekstrakt 10,1 °; cena 7,99 PLN w Żabkach

                          Zapewne pod kątem Baltic Porter Day. Niestety mam mieszane uczucia, bo mnie nie smakuje. Już sam pomysł, że takie piwo może być bezalkoholowe budzi wątpliwości kto tu wprowadza klienta w błąd. Owszem były lajtowe wersje...
                          2024-12-03, 22:18
                        • dadek
                          Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
                          dadek
                          Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
                          2022-09-22, 23:52
                        • Zaiksik
                          Trudne początki
                          Zaiksik
                          Witam
                          Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
                          Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
                          Wszystko...
                          2024-08-27, 17:13
                        • darekd
                          2024.06.21-23, XIV Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa
                          darekd
                          Jak zwykle na wrocławskim stadionie, tylko że zamiast wiosną to będzie właściwie na początku lata. Na tym betonie może być gorąco.
                          Jak zwykle informacje na temat wystawców i piw sąpilnie strzeżoną tajemnicą

                          Będzie natomiast wykład "Biotransformacja chmielu...
                          2024-06-04, 03:20
                        • Loading...
                        • Koniec listy.
                        Przetwarzanie...