Ile na cichej

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Grubson
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2011.05
    • 30

    #1

    Ile na cichej

    Witam,

    Od niedawna piwowarze sobie w domu: leżakuję już Kolscha, pszeniczne na cichej, w sobotę biorę się za Dry Stouta. Kolsch spędził na burzliwej tydzień i kolejne osiem dni na cichej; leżakuje juz kilka dni i na dnie butelek wytrąca się całkiem spora ilość osadu; podobno powinienem się tego spodziewać, ale nie wiem czy aż w takiej ilości - ok 2mm po 4 dniach. Czy oznacza to że piwo spędziło na cichej za mało czasu? Ile czasu wobec tego powinienem fermentować po cichu pszeniczniaka a ile Dry Stouta.

    No i oczywiście po jakim czasie będę mógł otworzyć pierwsze butelki z tych warek?

    I jeszcze jedno pytanie do Stouta - czy zacierając powinienem cały słód wsypać naraz czy słody ciemne dopiero po jakimś czasie?

    Z góry dzięki za pomoc!

    Gruby
    w burzliwej - Dubbel
    w cichej - Dunkel Weizen
    w butelkach -Saison, Koelsch, Witbier, Dry Stout,
    w planach - Belgijskie Pale Ale, Lambic
  • mareks
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1939

    #2
    Ja pszeniczne na cichej trzymam tydzień a stouta 2 tygodnie.

    Podczas zacierania stouta palony jęczmień daję na końcu, po sprawdzeniu, że próba jodowa jest negatywna.

    Comment

    • TomX
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.09
      • 1035

      #3
      Ta ilość osadu w butelkach wynika pewnie z braku wprawy - też na początku miałem ten problem, z czasem nauczyłem się tak zlewać piwo, żeby jak najmniej osadu się wzburzało. Zresztą niektóre drożdże osiadają wolniej od innych, myślę, że 2 tyg. fermentacji cichej by nie zaszkodziły.

      Co do staouta, ja praktykuję taką śmieszną metodę, że 80g palonego słodu zacieram od początku a resztę dodaję do filtracji - uzyskuję w ten sposób taki poziom posmaku spalenizny jaki mi odpowiada.

      Comment

      • zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

        #4
        A po co klarować pszeniczne, skoro i tak ma być mętne?

        10-14 dni fermentacji i do flaszek.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        • Gość

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Grubson
          Witam,

          Od niedawna piwowarze sobie w domu: leżakuję już Kolscha, pszeniczne na cichej, w sobotę biorę się za Dry Stouta. Kolsch spędził na burzliwej tydzień i kolejne osiem dni na cichej; leżakuje juz kilka dni i na dnie butelek wytrąca się całkiem spora ilość osadu; podobno powinienem się tego spodziewać, ale nie wiem czy aż w takiej ilości - ok 2mm po 4 dniach. Czy oznacza to że piwo spędziło na cichej za mało czasu? Ile czasu wobec tego powinienem fermentować po cichu pszeniczniaka a ile Dry Stouta.
          Koelsch do picia po 6 miesiącach, wtedy jest naprawdę super!
          Oczywiście możesz pić wcześniej, ale te 3 miesiące to bym poczekał, raz na 2 tygodnie otwórz sobie piwko, zobaczysz, jak się zmienia jego smak.
          Jak na koelscha 7 dni cichej to trochę mało, ja na cichej trzymam 2-3 tygodnie, oczywiście zleży od rodzaju piwa.
          Dla pszenicznych też robię cichą, trochę krótszą max. 1,5 tygodnia, wg mnie wychodzi lepsze, ale to rzecz gustu.
          Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2011-06-09, 15:35. Powód: cyt.

          Comment

          • Robert13
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2010.04
            • 899

            #6
            Każdy ma swój sposób na fermentację. Po wpadce z nienagazowaniem się piwa po 3 tygodniowej f.cichej oraz innej w którym zaległa biała błona na powierzchni, stosuję metodykę fermentacyjną w której na f.cichej przetrzymuje piwo tydzień, natomiast nie spiesze się podczas f.burzliwej i przetrzymuje je 2-3 tyg (piwa 12-15BLG, górna fermentacja) do 4-5 tygodni (dolna fermentacja, 12-15 Blg).

            Comment

            • Gość

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13
              Każdy ma swój sposób na fermentację. Po wpadce z nienagazowaniem się piwa po 3 tygodniowej f.cichej oraz innej w którym zaległa biała błona na powierzchni, stosuję metodykę fermentacyjną w której na f.cichej przetrzymuje piwo tydzień, natomiast nie spiesze się podczas f.burzliwej i przetrzymuje je 2-3 tyg (piwa 12-15BLG, górna fermentacja) do 4-5 tygodni (dolna fermentacja, 12-15 Blg).

              Nienagazowanie się piwa to nie efekt wydłużonej fermentacji cichej, a raczej zbyt mała ilość środka do refermentacji (i do tego może temperatura leżakowania piwa).
              Jak pojawiła się biała błona na powierzchni, to pewnie efekt zakażenia piwa we wcześniejszych etapach jego robienia, te 3 tygodnie to trochę mało, aby rozwinęły się beztlenowce, ale fachowcem nie jestem, może ktoś inny się wypowie ...

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • heckler
                Czechy, Neratovice - Mlékojedy, Hlavní 129, Pivovar Kaberna
                heckler
                Do Neratovic z pobliskiego Melnika dotarliśmy pociągiem . Od 2016 (początki 2015) roku działa tam mały browar Kaberna w którym szefuje i warzy piwo pan Jaroslav Verner.
                W cichej, spokojnej dzielnicy Neratovic Mlekojedy wśród żywej, wiosennej zieleni stoją pomalowane na żółto zabudowania...
                2019-05-08, 05:55
              • SielskieWzgorze
                Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                SielskieWzgorze
                Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                ...
                2024-02-19, 09:28
              • m2200
                Kiedy wrzucać przyprawy podczas cichej fermentacji?
                m2200
                Witam,

                wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.

                Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...
                2019-05-16, 17:06
              • ohdesu
                Piana przy cichej fermentacji
                ohdesu
                To moje pierwsze piwo z brew kitu, pale ale + suchy ekstrakt. Fermentacja w ok. 20 stopniach. Na cichą przelałem po 9 dniach, gdy co kilkadziesiąt sekund był ruch w rurce. Po burzliwej ciągle utrzymywała się piana na piwie, po przelaniu piana ciągle na tym samym poziomie. Bulgota mniej więcej...
                2019-03-03, 14:39
              • Xepher
                Owsiany stout
                Xepher
                Witajcie.
                Jestem swiezakiem jesli chodzi o wazenie piwa. Warze chwilowo z brewkitow (od czegos trzeba zaczac). Chcialbym pojsc o krok na przod i poexperymentowac..

                Chcialbym uwarzyc cos na wzor "pol czarnej u roszka" browaru piwoteka czyli owsianego stouta z laktoza i...
                2019-02-09, 02:29
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...