Po kilku zakupach została mi puszka ekstraktu WES pszeniczny 1.2kg.Nie bardzo wiem, co z tym zrobić. Potraktować jak brewkit, tylko nachmielić w trakcie? Jeśli tak to chyba jeszcze jedną muszę dokupić? Robiłem piwo z brewkita, warzyłem też z procesem zacierania.
Ekstrakt WES pszeniczny 1.2kg
Collapse
X
-
Dołóż do jakiegoś piwa. -
-
Dołożysz do gotowania i będziesz miał bardziej ekstraktywne piwo.
Na moje oko to będzie zamiennik ok. 1.5kg słodu.Comment
-
Czyli gdybym robił pszeniczne np.:
Słód jasny pilzneński 1,5kg
Słód pszeniczny Weyermann 2,5kg
to dołożenie ekstraktu umożliwi mi zwiększenie wydajności przez użycie większej ilości wody? Jeśli dobrze to rozumiem to w którym momencie to zrobić, pewnie pod koniec zacierania?Życie zaczyna się po pierwszej warce :)Comment
-
Czyli gdybym robił pszeniczne np.:
Słód jasny pilzneński 1,5kg
Słód pszeniczny Weyermann 2,5kg
to dołożenie ekstraktu umożliwi mi zwiększenie wydajności przez użycie większej ilości wody? Jeśli dobrze to rozumiem to w którym momencie to zrobić, pewnie pod koniec zacierania?
Jeśli mnie pamięć nie myli to przy 20l - 300g podnosi o 1 blgMniej książków więcej piwaComment
-
No więc dodałem tego mojego ekstraktu do pszenicznego.23 l 13Blg,nawet pomyślałem czy by nie obniżyć do 12 ale jestem ciekawy różnicy między piwami które do tej pory robiłem a tymZwiększyłem też z 15 do 25 g ilość chmielu.Jest w butelkach,więc jeszcze nic nie wiem ale jestem dobrej myśli
Życie zaczyna się po pierwszej warce :)Comment
Related Topics
Collapse
-
No nie wierzę, że nie ma wątku.
Styl: Weizen
Typ: ale, jasny
ABV: 5%
BLG: 12,5°
Wszystko czego od pszenicznego mógłbym oczekiwać jest tutaj - polecam....-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
-
Kolejne piwo z browaru w Ingolstadt dla hurtowni Martin z Zawiercia.
Alk. 5,4%
Aromat - chyba goździk na przedzie, ale z jakąś fałszywą nutką. Trochę cytrusów i banana.
Piana - średnia, bąbluje dość szybko opadając do trwalszego kożuszka
Barwa...-
Channel: Niemcy
-
-
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment