Ekstrakt WES pszeniczny 1.2kg

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacekan
    Porucznik Browarny Tester
    • 2011.05
    • 388

    Ekstrakt WES pszeniczny 1.2kg

    Po kilku zakupach została mi puszka ekstraktu WES pszeniczny 1.2kg.Nie bardzo wiem, co z tym zrobić. Potraktować jak brewkit, tylko nachmielić w trakcie? Jeśli tak to chyba jeszcze jedną muszę dokupić? Robiłem piwo z brewkita, warzyłem też z procesem zacierania.
    Życie zaczyna się po pierwszej warce :)
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #2
    Dołóż do jakiegoś piwa.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • jacekan
      Porucznik Browarny Tester
      • 2011.05
      • 388

      #3
      Dołożyć, ok to zawsze mogę zrobić, chociaż nie wiem jak . Z drugiej strony nie chciałbym jej zużyć tylko dlatego, że jest.
      Last edited by jacekan; 2011-06-10, 15:01. Powód: błąd
      Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

      Comment

      • zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

        #4
        Dołożysz do gotowania i będziesz miał bardziej ekstraktywne piwo.

        Na moje oko to będzie zamiennik ok. 1.5kg słodu.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        • jacekan
          Porucznik Browarny Tester
          • 2011.05
          • 388

          #5
          Czyli gdybym robił pszeniczne np.:
          Słód jasny pilzneński 1,5kg
          Słód pszeniczny Weyermann 2,5kg
          to dołożenie ekstraktu umożliwi mi zwiększenie wydajności przez użycie większej ilości wody? Jeśli dobrze to rozumiem to w którym momencie to zrobić, pewnie pod koniec zacierania?
          Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10766

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekan
            Czyli gdybym robił pszeniczne np.:
            Słód jasny pilzneński 1,5kg
            Słód pszeniczny Weyermann 2,5kg
            to dołożenie ekstraktu umożliwi mi zwiększenie wydajności przez użycie większej ilości wody? Jeśli dobrze to rozumiem to w którym momencie to zrobić, pewnie pod koniec zacierania?
            Daj pod koniec gotowania, ekstrakt podniesie blg lub zwiększy ilość brzeczki
            Jeśli mnie pamięć nie myli to przy 20l - 300g podnosi o 1 blg
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • jacekan
              Porucznik Browarny Tester
              • 2011.05
              • 388

              #7
              Ok dzięki za porady A co z chmielem ? Wiem, że w pszenicznych chmiel nie jest tak ważny,ale może jednak zwiększyć jego ilość po dodaniu ekstraktu ? Czy nie ma to większego sensu ?
              Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10766

                #8
                Jeśli zwiększy sie ilość brzeczki to tak , jeśli tylko blg to nie
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • jacekan
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2011.05
                  • 388

                  #9
                  No więc dodałem tego mojego ekstraktu do pszenicznego.23 l 13Blg,nawet pomyślałem czy by nie obniżyć do 12 ale jestem ciekawy różnicy między piwami które do tej pory robiłem a tym Zwiększyłem też z 15 do 25 g ilość chmielu.Jest w butelkach,więc jeszcze nic nie wiem ale jestem dobrej myśli
                  Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

                  Comment

                  Przetwarzanie...