Temperatura fermentacji- powinna być niższa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • prezydent88
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.09
    • 3

    #1

    Temperatura fermentacji- powinna być niższa

    Witam.
    Drożdże zadałem w temperaturze pokojowej. W pokojowej temperaturze rozpoczęła się też fermentacja. Wg. instrukcji i rodzaju drożdży powinienem ją przeprowadzić w temperaturze 9-15*C. Mam lodówkę w której planowałem to zrobić o temperaturze 12*C.
    Czy mogę teraz z pomieszczenia o temperaturze 23*C przenieść do lodówki z temperaturą 12*C?
  • dreads
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2009.09
    • 520

    #2
    Możesz, a nawet powinieneś

    Comment

    • wogosz
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.12
      • 1007

      #3
      Myślę, że powinieneś schłodzić brzeczkę do 9-15 st. a potem zadać drożdże. Teraz schłodzenie w pełni fermentującego piwa nie uchroni już go od niepożądanych związków, które już się wytworzyły. Ponadto takie skoki temp. podczas fermentacji to też nic dobrego.

      Comment

      • pakuR
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2011.06
        • 3

        #4
        Witam!
        (mój pierwszy post)
        Zaczynam od brewkita -górna fermentacja. Mam w piwnicy 16-18 stopni na plusie czy to nie za zimno? Zaniosłem tam termometr i w nocy spada do 15 stopni. Zbudowałem kartonowy pojemnik na fermentator który obłożyłem styropianem i w nim trzymam ten termometr. Zestaw już mam w domu, ale czekam na zdobycie większej wiedzy na temat fermentacji piwa.

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • SielskieWzgorze
          Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
          SielskieWzgorze
          Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

          W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
          ...
          2024-02-19, 09:28
        • Daray
          Brak wyraźniej fermentacji po 48h
          Daray
          Dzień dobry,

          W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

          Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
          2023-03-13, 20:01
        • VidiBob
          Piana a brak wyraźnej fermentacji
          VidiBob
          Dzień dobry,
          zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie...
          2022-05-19, 14:36
        • RomaNzRumunii
          Kolsch temperatura fermentacji
          RomaNzRumunii
          Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
          2023-11-25, 21:07
        • Orzech1988
          XI Częstochowski Konkurs Piw Domowych Bractwa Piwnego
          Orzech1988
          Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE
          zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w
          XI Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego


          Termin konkursu będzie zgodny z V Częstochowskim Festiwalem...
          2020-01-15, 17:07
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...