Temperatura fermentacji- powinna być niższa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • prezydent88
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.09
    • 3

    Temperatura fermentacji- powinna być niższa

    Witam.
    Drożdże zadałem w temperaturze pokojowej. W pokojowej temperaturze rozpoczęła się też fermentacja. Wg. instrukcji i rodzaju drożdży powinienem ją przeprowadzić w temperaturze 9-15*C. Mam lodówkę w której planowałem to zrobić o temperaturze 12*C.
    Czy mogę teraz z pomieszczenia o temperaturze 23*C przenieść do lodówki z temperaturą 12*C?
  • dreads
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2009.09
    • 520

    #2
    Możesz, a nawet powinieneś

    Comment

    • wogosz
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.12
      • 1007

      #3
      Myślę, że powinieneś schłodzić brzeczkę do 9-15 st. a potem zadać drożdże. Teraz schłodzenie w pełni fermentującego piwa nie uchroni już go od niepożądanych związków, które już się wytworzyły. Ponadto takie skoki temp. podczas fermentacji to też nic dobrego.

      Comment

      • pakuR
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2011.06
        • 3

        #4
        Witam!
        (mój pierwszy post)
        Zaczynam od brewkita -górna fermentacja. Mam w piwnicy 16-18 stopni na plusie czy to nie za zimno? Zaniosłem tam termometr i w nocy spada do 15 stopni. Zbudowałem kartonowy pojemnik na fermentator który obłożyłem styropianem i w nim trzymam ten termometr. Zestaw już mam w domu, ale czekam na zdobycie większej wiedzy na temat fermentacji piwa.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X