Witam
Zabawę w piwowarstwo zacząłem kilka tygodni temu. Pierwsza warka już zabutelkowana, planuję drugą - tym razem chciałbym pszeniczne.
Z racji problemów lokalowych jedyną dostępną dla mnie opcją są ekstrakty, i to raczej nachmielone (wiem, nie wiem nawet co tracę nie zacierając i nie chmieląc własnoręcznie - mój problem, nieistotny dla tematu).
Zacząłem kombinować w ten sposób: chcę ok.20 litrów 12*BLG. W ofercie WES jest brewkit pszeniczny 1,7kg - wystarczy na 10 litrów - i co dalej? Dokupić 1,7 ekstraktu jasnego, czy pszenicznego?
Pytania by nie było, gdybym w ofercie CP nie znalazł zestawu "redakcyjnego", złożonego z dwóch puszek a 1,7: jedna z ekstraktem pszenicznym, druga z jasnym. Gdyby nie to, kupiłbym dwie puszki pszenicy - a tak: zacząłem się zastanawiać - czy "typowe" piwo pszeniczne zawiera 80, czy 40% pszenicy? Czy takie z 80% (2 puszki ekstraktu pszenicznego) ma szansę wyjść i jakos sensownie smakować?
Zabawę w piwowarstwo zacząłem kilka tygodni temu. Pierwsza warka już zabutelkowana, planuję drugą - tym razem chciałbym pszeniczne.
Z racji problemów lokalowych jedyną dostępną dla mnie opcją są ekstrakty, i to raczej nachmielone (wiem, nie wiem nawet co tracę nie zacierając i nie chmieląc własnoręcznie - mój problem, nieistotny dla tematu).
Zacząłem kombinować w ten sposób: chcę ok.20 litrów 12*BLG. W ofercie WES jest brewkit pszeniczny 1,7kg - wystarczy na 10 litrów - i co dalej? Dokupić 1,7 ekstraktu jasnego, czy pszenicznego?
Pytania by nie było, gdybym w ofercie CP nie znalazł zestawu "redakcyjnego", złożonego z dwóch puszek a 1,7: jedna z ekstraktem pszenicznym, druga z jasnym. Gdyby nie to, kupiłbym dwie puszki pszenicy - a tak: zacząłem się zastanawiać - czy "typowe" piwo pszeniczne zawiera 80, czy 40% pszenicy? Czy takie z 80% (2 puszki ekstraktu pszenicznego) ma szansę wyjść i jakos sensownie smakować?
Comment