Dzień dobry,
uprzejmię proszę o sprawdzenie proporcji oraz uwagi i propozycje, za które z góry dziękuję.
Korzystałem z przepisu, który jest w dziale Opracowania/Piwo jasne 12 blg (13.07.2010, Marusia).
Mam gar, który pomieści 20 litrów gotującej się brzeczki i zakładam, że wyparują 2 litry podczas gotowania, więc:
na 18 litrów gotowego piwa:
Słody:
2,5 kg pilzneński
0,5 kg monachijski
Zacieranie:
40 minut 61-63 stopnie
20 minut 71-73 stopnie
Podgrzanie do 76-78 stopni -> filtracja
Wysładzanie do 20 litrów brzeczki.
Gotowanie 60 minut
Chmiel: granulat goryczkowy marynka 25 g na początek gotowania i 25 g na 10 minut przed końcem
Drożdże: suche Safale S-04 11,5g do piw jasnych, górna fermentacja 18-24stC
1. Czy całość opakowania drożdży (11,5g) zużyć na 18 litrów piwa?
2. Czy trzeba robić fermetację cichą?
3. Czy trzeba dodawać glukozy przed zlaniem do butelek?
Nie zależy mi na klarowności, może być mętne, a nawet z naciskiem na mętne.
Mocno gazowane też nie musi być.
uprzejmię proszę o sprawdzenie proporcji oraz uwagi i propozycje, za które z góry dziękuję.
Korzystałem z przepisu, który jest w dziale Opracowania/Piwo jasne 12 blg (13.07.2010, Marusia).
Mam gar, który pomieści 20 litrów gotującej się brzeczki i zakładam, że wyparują 2 litry podczas gotowania, więc:
na 18 litrów gotowego piwa:
Słody:
2,5 kg pilzneński
0,5 kg monachijski
Zacieranie:
40 minut 61-63 stopnie
20 minut 71-73 stopnie
Podgrzanie do 76-78 stopni -> filtracja
Wysładzanie do 20 litrów brzeczki.
Gotowanie 60 minut
Chmiel: granulat goryczkowy marynka 25 g na początek gotowania i 25 g na 10 minut przed końcem
Drożdże: suche Safale S-04 11,5g do piw jasnych, górna fermentacja 18-24stC
1. Czy całość opakowania drożdży (11,5g) zużyć na 18 litrów piwa?
2. Czy trzeba robić fermetację cichą?
3. Czy trzeba dodawać glukozy przed zlaniem do butelek?
Nie zależy mi na klarowności, może być mętne, a nawet z naciskiem na mętne.
Mocno gazowane też nie musi być.
Comment