Pierwsza Warka.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • annura
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.05
    • 22

    Pierwsza Warka.

    Dzień dobry,

    uprzejmię proszę o sprawdzenie proporcji oraz uwagi i propozycje, za które z góry dziękuję.
    Korzystałem z przepisu, który jest w dziale Opracowania/Piwo jasne 12 blg (13.07.2010, Marusia).

    Mam gar, który pomieści 20 litrów gotującej się brzeczki i zakładam, że wyparują 2 litry podczas gotowania, więc:

    na 18 litrów gotowego piwa:

    Słody:
    2,5 kg pilzneński
    0,5 kg monachijski

    Zacieranie:
    40 minut 61-63 stopnie
    20 minut 71-73 stopnie

    Podgrzanie do 76-78 stopni -> filtracja
    Wysładzanie do 20 litrów brzeczki.

    Gotowanie 60 minut
    Chmiel: granulat goryczkowy marynka 25 g na początek gotowania i 25 g na 10 minut przed końcem

    Drożdże: suche Safale S-04 11,5g do piw jasnych, górna fermentacja 18-24stC

    1. Czy całość opakowania drożdży (11,5g) zużyć na 18 litrów piwa?
    2. Czy trzeba robić fermetację cichą?
    3. Czy trzeba dodawać glukozy przed zlaniem do butelek?

    Nie zależy mi na klarowności, może być mętne, a nawet z naciskiem na mętne.
    Mocno gazowane też nie musi być.
  • Gabe
    Porucznik Browarny Tester
    • 2010.03
    • 405

    #2
    Po pierwsze, jeśli garnek masz dwudziestolitrowy, to ciężko ci będzie utrzymać w ryzach 20 litrów wrzącej brzeczki i część ci się wychlapie (a druga część wyparuje) - zacznij więc od ~18l brzeczki do chmielenia i celuj w warki 15l .

    Co do proporcji - ściągnij sobie jakiś darmowy program (może być np Qbrew, są pewnie inne, mnie ten wystarcza) i policz wielkości dla innej warki niż 20l.

    ad 1) Nie, ale polecam na początek całą, a gęstwę po fermentacji możesz zebrać do sterylnego słoika i w lodówce przetrzymać krótki czas (2-3 tygodnie) do następnego warzenia.
    ad 2) Nie trzeba, ale warto.
    ad 3) http://www.wiki.piwo.org/index.php/Rozlew, jak mało, to wpisz w wyszukiwarkę tego forum refermentacja.

    Polecam dużo czytać. Można warzyć piwo bez wielkiej wiedzy, nawet trochę instynktownie, ale lepiej poczytać o doświadczeniach innych i robić to świadomie. I większa satysfakcja, i większa kontrola nad finalnym efektem.

    Comment

    • annura
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2011.05
      • 22

      #3
      Mój garnek ma 22,4 litra więc pomieści 20 litrów
      Postaram się czytać więcej, ale mój przyjaciel czas opuścił mnie.
      Dzięki za porady.

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gabe Wyświetlenie odpowiedzi

        Co do proporcji - ściągnij sobie jakiś darmowy program (może być np Qbrew, są pewnie inne, mnie ten wystarcza) i policz wielkości dla innej warki niż 20l.
        Wystarczy kalkulator, a właściwie wyliczenie w pamięci. Przeciętna (a nawet zaniżona) wydajność na 20 l 12 blg = 4 kg słodów o pełnej ekstraktywności (czyli tzw. słody bazowe). Czyli 1 kg = 5 l. Tak samo proporcjonalnie dzieli się chmiel i już, żaden program nie jest potrzebny.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • annura
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2011.05
          • 22

          #5
          Czy taką proporcję chmielu mogę wziąć z Twojego przepisu Marusia?
          Wychodzi np. 80g/5kg czyli ~16g chmielu na 1kg słodu?

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #6
            To jest przepis nie nawiązujący do żadnego stylu, zatem nachmielenie w tym przypadku jest zależne tylko i wyłącznie od gustu piwowara - lubisz bardziej goryczkowe, możesz sypnąć więcej, wolisz delikatniejsze - syp mniej Oczywiście jeśli chcesz się ściśle trzymać przepisu, to takie wyliczenie jest poprawne, aczkolwiek z chmielem to jest tak, że co roku ma inną ilość alfakwasów, a też i w trakcie przechowywania je traci, zatem stuprocentowe wstrzelenie się w identyczny poziom goryczki jest niemożliwe. No i pamiętaj, że ja używałam szyszki, zatem granulatu użyj o 10% mniej
            Last edited by Marusia; 2011-06-15, 13:24.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            Przetwarzanie...
            X