Jasne Mistr Sladek

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • witekwww
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.11
    • 27

    #1

    Jasne Mistr Sladek

    Witam
    Planuję uwarzyć swoje pierwsze piwo z wykorzystaniem jakiegoś gotowca. Myślałem żeby na początek zrobić niezbyt dużą warkę (10 l). Przeglądając czeluście internetu natrafiłem na ekstrakty Mistr Sladek. Niestety nie znalazłem żadnego tematu rekomendującego/odradzającego ten ekstrakt. Konkretnie chodzi mi o takie coś: http://www.sklep.piwowin.pl/PIWO_JAS...y_1_kg-76.html

    Robił ktoś piwo bazując na tym?
    I jeszcze inne pytania żółtodzioba: rozumiem, że z tego kilograma ekstraktu po zmieszaniu z 8l wody dostanę brzeczkę z 12 BLG i cukier/suchy ekstrakt już tylko do nagazowania w butelkach?
    Robiłem wcześniej wina i wychodziły całkiem niezłe, ale jakoś z piwo nieco się boję zabrać... (łatwiej skazić...)
  • Skubi
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2004.11
    • 47

    #2
    Hej, a nie chcesz spróbować od razu metodą zacierania? A gdyby to był przepis na pomidorówkę, to też najpierw ugotowałbyś zupę z proszku z Amino a przy kolejnej zupie sam wrzucał składniki? Dawaj, do boju.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Skubi; 2011-06-20, 21:39.

    Comment

    • witekwww
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2009.11
      • 27

      #3
      Pomidorówka idzie mi całkiem nieźle przynajmniej tak twierdzi moja lepsza połowa ale co do zacierania chyba muszę się więcej dokształcić, a najlepiej wybrać do jakiegoś bardziej zaawansowanego piwowara zobaczyć jak to się robi, bo co opis w necie to trochę co innego

      a Ty co byś prostego polecił na początek?

      EDIT: dodam jeszcze że dysponuję piwnicą z dość sporą wilgotnością i temperaturami 10-15*C w zależności od pory roku
      Ostatnia zmiana dokonana przez witekwww; 2011-06-20, 21:51.

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • dadek
        Czechy, Praha-Hostivař, U továren 31, Rodinný pivovar Vik
        dadek
        Po Hostivarach 1 i 2 to kolejny browar w tej okolicy Pragi ale tym razem rzemieślniczy. Zaczął funkcjonować we wrześniu 2020, a ja odwiedziłem jego siedzibę 2.10.2021 gdy to świętowano pierwszą rocznicę otwarcia. Najlepszy dojazd zapewniają kursujące tu co 10 minut pociągi, dojście od...
        2022-01-15, 03:06
      • toh11
        Cobra CB 3 - wyłącza się podczas zacierania (problem)
        toh11
        Jak w temacie, podczas zacierania (moc 1800 W, 30 min. pracy) wyłącza się kociołek. Kociołek nie jest gorący.
        Spotkał się ktoś z takim problemem ? jak go rozwiązaliście? Zaznaczam że gwarancja już dawno minęła .
        2020-01-11, 12:41
      • heckler
        Czechy, Dubňany, Nádražní 7, Pivovar Dubňák
        heckler
        Coraz gęściej od browarów robi się w regionie południowo-morawskim. Dubňany to kolejne niewielkie miasteczko, które w zeszłym roku dołączyło do piwnej czeskiej mapy.
        Browar postanowiliśmy odwiedzić w Walentynki i na miejsce dotarliśmy tuż po godzinie 15.
        Historia powstania...
        2020-02-27, 07:30
      • dadek
        Czechy, Dubňany, Nádražní 7, Řemeslný Minipivovar Dubňák / Restaurace U Kače
        dadek
        Na Moravě w 2019 już co wieś to browar. Winiarski kraj przechodzi na piwo, co akurat mnie jako nie gustującego w winach, może tylko cieszyć. Trzeba od razu oddać Dubňanom - choć malutkie to jednak jest to miasto, do którego łatwo dostać się w ciągu 8 minut autobusem z Hodonína....
        2020-02-26, 21:25
      • heckler
        Czechy, Olomouc-Řepčín, Řepčínská 340/105, Pivovar Twinberg
        heckler
        Twinberg to najnowszy Ołomuniecki browar. Swoją siedzibę ma w cichej i spokojnej dzielnicy Řepčín, przynajmniej tak było w sobotę.
        Na potrzeby browaru i restauracji została zaadoptowana jadalnia pobliskiego zakładu pracy. I tak do dyspozycji gości jest spory taras, oraz podobnej
        ...
        2023-05-16, 14:37
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...