Witam
Planuję uwarzyć swoje pierwsze piwo z wykorzystaniem jakiegoś gotowca. Myślałem żeby na początek zrobić niezbyt dużą warkę (10 l). Przeglądając czeluście internetu natrafiłem na ekstrakty Mistr Sladek. Niestety nie znalazłem żadnego tematu rekomendującego/odradzającego ten ekstrakt. Konkretnie chodzi mi o takie coś: http://www.sklep.piwowin.pl/PIWO_JAS...y_1_kg-76.html
Robił ktoś piwo bazując na tym?
I jeszcze inne pytania żółtodzioba: rozumiem, że z tego kilograma ekstraktu po zmieszaniu z 8l wody dostanę brzeczkę z 12 BLG i cukier/suchy ekstrakt już tylko do nagazowania w butelkach?
Robiłem wcześniej wina i wychodziły całkiem niezłe, ale jakoś z piwo nieco się boję zabrać... (łatwiej skazić...)
Planuję uwarzyć swoje pierwsze piwo z wykorzystaniem jakiegoś gotowca. Myślałem żeby na początek zrobić niezbyt dużą warkę (10 l). Przeglądając czeluście internetu natrafiłem na ekstrakty Mistr Sladek. Niestety nie znalazłem żadnego tematu rekomendującego/odradzającego ten ekstrakt. Konkretnie chodzi mi o takie coś: http://www.sklep.piwowin.pl/PIWO_JAS...y_1_kg-76.html
Robił ktoś piwo bazując na tym?
I jeszcze inne pytania żółtodzioba: rozumiem, że z tego kilograma ekstraktu po zmieszaniu z 8l wody dostanę brzeczkę z 12 BLG i cukier/suchy ekstrakt już tylko do nagazowania w butelkach?
Robiłem wcześniej wina i wychodziły całkiem niezłe, ale jakoś z piwo nieco się boję zabrać... (łatwiej skazić...)
Comment