Jasne Mistr Sladek

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • witekwww
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.11
    • 27

    Jasne Mistr Sladek

    Witam
    Planuję uwarzyć swoje pierwsze piwo z wykorzystaniem jakiegoś gotowca. Myślałem żeby na początek zrobić niezbyt dużą warkę (10 l). Przeglądając czeluście internetu natrafiłem na ekstrakty Mistr Sladek. Niestety nie znalazłem żadnego tematu rekomendującego/odradzającego ten ekstrakt. Konkretnie chodzi mi o takie coś: http://www.sklep.piwowin.pl/PIWO_JAS...y_1_kg-76.html

    Robił ktoś piwo bazując na tym?
    I jeszcze inne pytania żółtodzioba: rozumiem, że z tego kilograma ekstraktu po zmieszaniu z 8l wody dostanę brzeczkę z 12 BLG i cukier/suchy ekstrakt już tylko do nagazowania w butelkach?
    Robiłem wcześniej wina i wychodziły całkiem niezłe, ale jakoś z piwo nieco się boję zabrać... (łatwiej skazić...)
  • Skubi
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2004.11
    • 47

    #2
    Hej, a nie chcesz spróbować od razu metodą zacierania? A gdyby to był przepis na pomidorówkę, to też najpierw ugotowałbyś zupę z proszku z Amino a przy kolejnej zupie sam wrzucał składniki? Dawaj, do boju.
    Last edited by Skubi; 2011-06-20, 21:39.

    Comment

    • witekwww
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2009.11
      • 27

      #3
      Pomidorówka idzie mi całkiem nieźle przynajmniej tak twierdzi moja lepsza połowa ale co do zacierania chyba muszę się więcej dokształcić, a najlepiej wybrać do jakiegoś bardziej zaawansowanego piwowara zobaczyć jak to się robi, bo co opis w necie to trochę co innego

      a Ty co byś prostego polecił na początek?

      EDIT: dodam jeszcze że dysponuję piwnicą z dość sporą wilgotnością i temperaturami 10-15*C w zależności od pory roku
      Last edited by witekwww; 2011-06-20, 21:51.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X