Cukier wanilinowy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jawaw7
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2011.05
    • 68

    #1

    Cukier wanilinowy

    Moja pierwsza wareczka czeka grzecznie w piwnicy na butelkowanie i przyszła pora na przygotowania do warki drugiej. Padło na pszeniczne. Składniki zakupione (zestaw surowców z BA) i w głowie różne pomysły. Zastanawiam się, czy do refermentacji nie dać cukru wanilinowego (przynajmniej do części). Ktoś już tego próbował? Da to w ogóle jakieś odczuwalne efekty? No i jeśli już, to ile go sypać?
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    #2
    Wpierw spróbuj na szklance piwa czy to jest to o co Ci chodzi.

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10796

      #3
      Waniliowa pszenica ?
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • jawaw7
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2011.05
        • 68

        #4
        Waniliowa pszenica ?
        Pomyślałem, że to może być ciekawy eksperyment.
        Wpierw spróbuj na szklance piwa czy to jest to o co Ci chodzi.
        Na jednej szklance? To by oznaczało, że muszę cukier dodać bezpośrednio do szklanki i to w dodatku do piwa zielonego, więc mogę osiągnąć inny efekt niż po leżakowanym piwie z cukrem w dodatku przejedzonym przez drożdże podczas refermentacji.

        Comment

        • mark33
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.04
          • 3283

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jawaw7
          Pomyślałem, że to może być ciekawy eksperyment.

          Na jednej szklance? To by oznaczało, że muszę cukier dodać bezpośrednio do szklanki i to w dodatku do piwa zielonego, więc mogę osiągnąć inny efekt niż po leżakowanym piwie z cukrem w dodatku przejedzonym przez drożdże podczas refermentacji.
          Eksperyment jest ciekawy, ale warki pszenicy bym nie ryzykował. Dlatego wpierw sprawdził bym czy smakuje mi w szklance np. Obołonia jeżeli nie masz jeszcze własnego.
          Przy okazji ustalić można ile rzeczonego cukru dodać, czy 2 gramy na pół litra zabija czy jest smacznie. Leżakowanie może złagodzić smak podobnie jak się to dzieje z innymi przyprawami. Zrobisz jak zechcesz Twój eksperyment, Twoje surowce i Twoje wyniki

          Comment

          • jawaw7
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2011.05
            • 68

            #6
            Tak tez uczynie. Wynikami z checia sie podziele.

            P.S. Przepraszam za brak polskich znakoe - pisze z komorki.

            Comment

            • jawaw7
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2011.05
              • 68

              #7
              Eksperyment przeprowadzony - łyżeczka cukru wanilinowego na pół litra piwa pszenicznego, to stanowczo za dużo! Smak piwa został całkowicie zdominowany przez cukier o zapachu nie wspominając. Jeśli chodzi o zapach, to się nie martwię - z pewnością w trakcie refermentacji zostanie zabity przez piwny. Jednak w przypadku smaku jest już gorzej. Spróbuję ograniczyć się do połowy łyżeczki na butelkę i to też tylko w niewielkiej części warki. Za miesiąc - po leżakowaniu piwa, opiszę wyniki eksperymentu.

              Comment

              • jawaw7
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2011.05
                • 68

                #8
                Pierwsze wrażenia po pierwszej butelce - piwko smakuje dobrze. Jednak prawda jest taka, że bez cukru wanilinowego smakuje znacznie lepiej.

                Pierwsze podsumowanie - warto spróbować (bo szukajmy nowych smaków), ale tylko raz i wystarczy.

                Edycja:
                Kolega, który fanem pszenicznego nie jest, właśnie stwierdził: "Dobre! No k... dobre! "
                Ostatnia zmiana dokonana przez jawaw7; 2011-08-01, 20:09.

                Comment

                • mark33
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.04
                  • 3283

                  #9
                  Wynik jest szkoda tylko, że opis taki lakoniczny, zrobiło się gorzkawe, sztuczne, czy zupełnie z innej beczki

                  Comment

                  • jawaw7
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2011.05
                    • 68

                    #10
                    Hmm... Piana kiepska - dość duża, ale mało stabilna. Zapach myślę, że dobry. Smak sztuczny (to jedyny mankament specyfiku) - może należy jeszcze mniej cukru wanilinowego. Wydaje się, że dodanie naturalnych lasek wanilii byłoby lepsze i dałoby wyniki zadowalające. Ogólnie pomysł wydaje się warty spróbowania, jednak sztuczny posmak aromatów wyklucza wykorzystanie cukru wanilinowego.

                    Comment

                    • jawaw7
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2011.05
                      • 68

                      #11
                      Z zrobionych do tej pory przeze mnie piw (2 warki, z czego druga w dwóch wariantach - z i bez cukru wanilinowego), ta z cukrem cieszy się chyba największym wzięciem. W związku z powyższym myślę, że pomysł jest warty spróbowania i polecenia. Uważam jednak, że wybór naturalnej wanilii byłby lepszy.

                      Chętnie usłyszę o doświadczeniach innych

                      Comment

                      Related Topics

                      Collapse

                      • darekd
                        Nepomucen, Nepo No Title
                        darekd
                        Mam problem z wpisaniem tytułu, bo browar najwyraźniej chciałby zapomnieć o nazwie Nepomucen, ale firma tak jest zarejestrowana...

                        Quadrupel w półlitrowej puszce, hm...

                        24,5% ekstr.
                        10,5% alk.

                        Po otwarciu puchy poczułem galaretkę malinową z odrobiną...
                        2024-11-29, 00:44
                      • darekd
                        ReCraft, Styrian Dragon Sprau AIPA
                        darekd
                        Piwo ciekawostka, bo nie tylko jest w nim oryginalny chmiel słoweński (Styrian Dragon), ale dodatkowo słodowany bobik (pastewna odmiana bobu).

                        Ekstr. 15%
                        Alk. 6,0%

                        Aromat - cytrusy i lekka trawa od chmielu
                        Piana - wyższa, niezbyt trwała, dłuższa koronka...
                        2025-01-22, 22:57
                      • Petitpierre
                        Van Honsebrouck, Filou
                        Petitpierre
                        Piwo najpierw było warzone tylko dla belgijskiego Aldi, potem browar wypuścił je samodzielnie. Zdążyli już mieć sprawę w sądzie z Duvel'em, że etykietka w podobnych kolorach itd, ale sąd nie dopatrzył się, że klient się pomyli. Filou to łobuz, nicpoń, urwis i pewnie takie ma być. Słód...
                        2023-01-08, 12:48
                      • darekd
                        Opillia, Rizdwiane
                        darekd
                        Bożonarodzeniowe ciemne piwo z dodatkiem cynamonu, dosładzane m.in. ekstraktem stewii

                        12% ekstr.
                        4,8 % alk.
                        12 IBU

                        Aromat - jest dość słodko, czuć ciemne słody, ciut chleba razowego, po przelaniu wyraźny karmel i trochę cynamonu
                        Piana - wysoka, trwała,...
                        2025-01-02, 23:50
                      • SupeR_PiwosZ
                        Kamionka, (Czarnków) Pilsner Premium
                        SupeR_PiwosZ
                        Piwo Pilsner Premium (Kamionka, Browar Czarnków)

                        Piwo jasne, pasteryzowane.

                        Ekstrakt: brak informacji.
                        Alk.: 5,6% obj.

                        Aromat - mocno słodowy typowy dla słodu pilzneńskiego. Brak jakiegokolwiek od chmielu.
                        Piana - drobnopęcherzykowa, redukcja średnio...
                        2024-12-31, 21:45
                      • Loading...
                      • Koniec listy.
                      Przetwarzanie...