Moja pierwsza wareczka czeka grzecznie w piwnicy na butelkowanie i przyszła pora na przygotowania do warki drugiej. Padło na pszeniczne. Składniki zakupione (zestaw surowców z BA) i w głowie różne pomysły. Zastanawiam się, czy do refermentacji nie dać cukru wanilinowego (przynajmniej do części). Ktoś już tego próbował? Da to w ogóle jakieś odczuwalne efekty? No i jeśli już, to ile go sypać?
Cukier wanilinowy
Collapse
X
-
Waniliowa pszenica ?
Wpierw spróbuj na szklance piwa czy to jest to o co Ci chodzi.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jawaw7 Wyświetlenie odpowiedziPomyślałem, że to może być ciekawy eksperyment.
Na jednej szklance? To by oznaczało, że muszę cukier dodać bezpośrednio do szklanki i to w dodatku do piwa zielonego, więc mogę osiągnąć inny efekt niż po leżakowanym piwie z cukrem w dodatku przejedzonym przez drożdże podczas refermentacji.
Przy okazji ustalić można ile rzeczonego cukru dodać, czy 2 gramy na pół litra zabija czy jest smacznie. Leżakowanie może złagodzić smak podobnie jak się to dzieje z innymi przyprawami. Zrobisz jak zechcesz Twój eksperyment, Twoje surowce i Twoje wyniki
Comment
-
-
Eksperyment przeprowadzony - łyżeczka cukru wanilinowego na pół litra piwa pszenicznego, to stanowczo za dużo! Smak piwa został całkowicie zdominowany przez cukier o zapachu nie wspominając. Jeśli chodzi o zapach, to się nie martwię - z pewnością w trakcie refermentacji zostanie zabity przez piwny. Jednak w przypadku smaku jest już gorzej. Spróbuję ograniczyć się do połowy łyżeczki na butelkę i to też tylko w niewielkiej części warki. Za miesiąc - po leżakowaniu piwa, opiszę wyniki eksperymentu.
Comment
-
-
Pierwsze wrażenia po pierwszej butelce - piwko smakuje dobrze. Jednak prawda jest taka, że bez cukru wanilinowego smakuje znacznie lepiej.
Pierwsze podsumowanie - warto spróbować (bo szukajmy nowych smaków), ale tylko raz i wystarczy.
Edycja:
Kolega, który fanem pszenicznego nie jest, właśnie stwierdził: "Dobre! No k... dobre! "Last edited by jawaw7; 2011-08-01, 20:09.
Comment
-
-
Hmm... Piana kiepska - dość duża, ale mało stabilna. Zapach myślę, że dobry. Smak sztuczny (to jedyny mankament specyfiku) - może należy jeszcze mniej cukru wanilinowego. Wydaje się, że dodanie naturalnych lasek wanilii byłoby lepsze i dałoby wyniki zadowalające. Ogólnie pomysł wydaje się warty spróbowania, jednak sztuczny posmak aromatów wyklucza wykorzystanie cukru wanilinowego.
Comment
-
-
Z zrobionych do tej pory przeze mnie piw (2 warki, z czego druga w dwóch wariantach - z i bez cukru wanilinowego), ta z cukrem cieszy się chyba największym wzięciem. W związku z powyższym myślę, że pomysł jest warty spróbowania i polecenia. Uważam jednak, że wybór naturalnej wanilii byłby lepszy.
Chętnie usłyszę o doświadczeniach innych
Comment
-
Comment