Borsucze przygotowania do warzenia i pytania bez odpowiedzi.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • xborsuk
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2011.01
    • 133

    #46
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ushi
    Czyli mamy zajebistą furę, ale trzeba pchać bo nie ma benzyny
    Nie spiesze sie. Co do sprzętu jak widać jest większa jasność. Metodologia pracy jest jeszcze do dopracowania.
    Trzymając się Twojej terminologii - powiedzmy, że jest fura ale żeby ją zatankować i wyjechać na miasto to jeszcze chwilę trzeba się poduczyć żeby uzyskać prawo jazdy
    w butelkach: RIS
    fermentuje: APA, wędzone
    w planach: bawarska pszenica

    Comment

    • ushi
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2010.03
      • 148

      #47
      Warzę drugi rok i też ciągle mam sporo pytań....Człowiek uczy się całe życie i umiera głupi..

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #48
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ushi
        Warzę drugi rok i też ciągle mam sporo pytań....Człowiek uczy się całe życie i umiera głupi..

        Warzę ponad 7 lat i też mam ciągle sporo pytań
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • zgoda
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.05
          • 3516

          #49
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ushi
          Warzę drugi rok i też ciągle mam sporo pytań....Człowiek uczy się całe życie i umiera głupi..
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
          Warzę ponad 7 lat i też mam ciągle sporo pytań
          Ale ile dobrego piwa po drodze się uwarzyło - a ile wypiło!

          Nawet bez doktora nauk browarniczych. Piwowarstwo amatorskie to więcej rzemiosło, niż nauka.
          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

          Comment

          • ushi
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2010.03
            • 148

            #50
            Nawet bez doktora nauk browarniczych. Piwowarstwo amatorskie to więcej rzemiosło, niż nauka.
            Tys prawda.

            Ale i w kibel swoje poszło, nawet ostatni kelsch... jako 4 warka w historiiI dziś wiem , że przez wybuch szamba w korytarzu piwnicy niż moją robotę

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • m2200
              Osady białkowe, mech irlandzki (whirflock) + dekantacja
              m2200
              Witam,

              problem, który chcę poruszyć już kiedyś próbowałem tutaj na forum rozwiązać ale wciąż sobie z nim nie radzę.

              Chodzi o użycie (bądź nie) mchu irlandzkiego (albo whirlflocku) oraz o oddzielenie brzeczki od osadów białkowych. Po kolei:
              ...
              2017-05-19, 23:32
            • Portomordo0203
              [Sprzedam] - Grainfather G30 rok 2020
              Portomordo0203
              Dzień dobry,

              Mam do sprzedania kocioł zacierno-warzelny firmy Grainfather, model G30 dla warek o wielkości 20-25 litrów do warzenia piwa w warunkach domowych.

              Cena: 2 500,0 zł

              Urządzenie kupione było w styczniu 2020 roku w sklepie internetowym twójbrowar.pl (mam...
              2024-07-30, 12:15
            • RomaNzRumunii
              Pierwszy brewkit fermentacja cicha
              RomaNzRumunii
              Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
              2021-01-25, 20:25
            • e-prezes
              Browar Bałtów, Porter Bałtowski
              e-prezes
              Wszystkie piwa, łącznie z brzeczkowym napojem mają oprawę (i ety) związaną z dinoparkiem. To jest produkt poza główną linią i raczej tylko dlatego, że po sezonie, gdy nie ma takiego przerobu piw do jedzenia był czas (i wolne tanki), by urzeczywistnić marzenie piwowara na coś ekstra. Niestety...
              2023-09-11, 16:15
            • nunek
              Jak odzyskać brzeczkę z osadów po chmieleniu
              nunek
              Po ściągnięciu brzeczki znad białkowych i chmielowych osadów zostaje mi na dnie gara przeciętnie 3 do 4 litry mocno zanieczyszczonej brzeczki czyli ponad 10% warki.
              Jak można ją odzyskać w warunkach domowych? Nie biorę oczywiście pod uwagę laboratoryjnej wirówki.
              2008-02-15, 12:07
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...