Hej! Na samym początku chciałbym napisać, że dopiero co zacząłem własną produkcję piwa ) Bardzo mi się to spodobało i zobaczymy jak mi to wyjdzie Stąd pytania mogą być naprawdę banalne A więc .... podczas zakupu zestawu do brewkitu, otrzymałem standardowo fermentor (plastikowy pojemnik 30l) + kranik + plastikowa uszczelka + 2 plastikowe korki + rurka fermentacyjna. I tutaj mam 2 pytania :
1) 2 plastikowe korki są szczelne (nie ma mają dziurki) i rozumiem, że jeden korek ma zakryć od góry rurkę fermentacyjną natomiast drugi jest do zakrycia pokrywy fermentora i włożenia do niego w/w rurki. Natomiast czy ten drugi korek (od pokrywy fermentora) nie powinien być z dziurką tak, żeby rurka fermentacyjna "wchodziła" do środka pojemnika ? Jak ma się odbywać "bąbelkowanie" w rurce skoro od spodu jest również zakryta korkiem ?
2) czytałem już nt cieknącego kranika - natomiast wszędzie opisany jest problem a nie ma opisanego rozwiązania - i u mnie też taki przypadek się pojawił. Wczoraj wieczorem zalałem 20l fermentor i okazało się, że cieknie z kranika (pomiędzy uszczelką zewnętrzną plastikową a pojemnikiem) - na szczęście co jakiś czas 1 kropelka Ale czy można temu zaradzić ? Czy dalszy proces przygotowania piwa ma sens ?
Z góry dzięki wielkie za pomoc - pytania pewnie są banalne, ale dla mnie dość istotne )
Pozdrawiam
1) 2 plastikowe korki są szczelne (nie ma mają dziurki) i rozumiem, że jeden korek ma zakryć od góry rurkę fermentacyjną natomiast drugi jest do zakrycia pokrywy fermentora i włożenia do niego w/w rurki. Natomiast czy ten drugi korek (od pokrywy fermentora) nie powinien być z dziurką tak, żeby rurka fermentacyjna "wchodziła" do środka pojemnika ? Jak ma się odbywać "bąbelkowanie" w rurce skoro od spodu jest również zakryta korkiem ?
2) czytałem już nt cieknącego kranika - natomiast wszędzie opisany jest problem a nie ma opisanego rozwiązania - i u mnie też taki przypadek się pojawił. Wczoraj wieczorem zalałem 20l fermentor i okazało się, że cieknie z kranika (pomiędzy uszczelką zewnętrzną plastikową a pojemnikiem) - na szczęście co jakiś czas 1 kropelka Ale czy można temu zaradzić ? Czy dalszy proces przygotowania piwa ma sens ?
Z góry dzięki wielkie za pomoc - pytania pewnie są banalne, ale dla mnie dość istotne )
Pozdrawiam
Comment