Alkohol na pokrywce fermentatora

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Kazimierz_W
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    🍼🍼
    • 2009.05
    • 689

Alkohol na pokrywce fermentatora

Robiłem ostatnio puszkowego Triple, 16BLG. Jak przelewałem go na cichą zauważyłem, że przykrywka fermentatora pokryta jest skroplonym bezbarwnym płynem. Test organoleptyczny wykazał, że płyn jest słodki, czyli alkohol. Strząsnąłem go ile się dało do piwa.
    Co w takiej sytuacji robią doświadczeni piwowarzy?
    Browar Bociana smaczny od rana
    Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kazimierz_W Wyświetlenie odpowiedzi
    Robiłem ostatnio puszkowego Triple, 16BLG. Jak przelewałem go na cichą zauważyłem, że przykrywka fermentatora pokryta jest skroplonym bezbarwnym płynem. Test organoleptyczny wykazał, że płyn jest słodki, czyli alkohol. Strząsnąłem go ile się dało do piwa.
    Co w takiej sytuacji robią doświadczeni piwowarzy?
    Od kiedy alkohol jest słodki?
    blog.kopyra.com

Comment

• jacer
      • 2006.03
      • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
      Od kiedy alkohol jest słodki?
      Może tylko nalewki słodkie pił
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

Comment

• Kazimierz_W
        🍼🍼
        • 2009.05
        • 689

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
        Może tylko nalewki słodkie pił
        A może Wy nie pijecie wódki? A tak na poważnie, to alkohol poza oczywistym ostrym smakiem, ma też słodką "nutę". Przed chwilą sprawdziłem to na przykładzie wódki (oczywiście do testu wystarczyła mi kropla).
        Cóż innego według Was mogło odparować, skroplić się na pokrywie i być słodkie i bezbarwne?
        Powtarzam również pytanie, co z tym robicie?
        Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

Comment

• sztetke
          Porucznik Browarny Tester
          • 2009.12
          • 355

dzizus,po prostu woda.

Comment

• kopyr
            • 2004.06
            • 9475

Powtarzam również pytanie, co z tym robicie?
            Nic?
            blog.kopyra.com

Comment

• Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

... Cóż innego według Was mogło odparować, skroplić się na pokrywie i być słodkie i bezbarwne? ...
              Weź ty chłopie złap jakąś szkolną książkę z chemii i poczytaj o alkoholu etylowym, ze szczególnym uwzględnieniem temperatury wrzenia.

Comment

• Kazimierz_W
                🍼🍼
                • 2009.05
                • 689

Nie chcecie chyba Panowie powiedzieć, że słodka woda (z brzeczki) odparowała szybciej niż alkohol. Wcale nie twierdzę przecież, że na pokrywie zebrał się jakoś wysoko procentowy alkohol.
                Brak argumentów by udowodnić, że nie mam racji, skłonił mnie do jeszcze jednego testu. Zrobiłem słodką herbatę i nakryłem spodeczkiem. To co się skropliło nie było słodkie. Jeśli cukry z brzeczki parują, to jak udaje się wytworzyć ekstrakty słodowe? Albo jak odsala się wodę?
                Proponuję sprawdzić co czai się na pokrywach Waszych fermentatorów i wtedy wrócić do dyskusji.
                Czekam na dowody, że się nie znam i robię z igły widły. Zdrowie

Comment

• kopyr
                  • 2004.06
                  • 9475

Czekam na dowody, że się nie znam i robię z igły widły. Zdrowie
                  Czekamy na dowody, że się znasz i nie robisz z igły wideł. Zdrowie
                  blog.kopyra.com

Comment

• Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

... Czekam na dowody, że się nie znam i robię z igły widły. Zdrowie
                    Czekam na dowód, że Ziemia jest płaska i spoczywa na grzbietach trzech ogromnych słoni.

Comment

• Kazimierz_W
                      🍼🍼
                      • 2009.05
                      • 689

Dobra, rozumiem, że nikt nigdy tego tematu nie rozważał. Ilość alkoholu, która chciała uciec, jest tak mała w skali warki, że nie ma co sobie głowy zawracać.

To może ktoś jeszcze udowodni, że Bornholm istnieje?

Comment

• kangurpl
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.03
                        • 2660

A po co udowadniać, przecież wiadomo, że istnieje.
                        Nawet po nim chodziłem osobiście.
                        Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                        "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Comment

• Mason
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼
                          • 2010.02
                          • 3280

Jak przelewałem go na cichą zauważyłem, że przykrywka fermentatora pokryta jest skroplonym bezbarwnym płynem. Test organoleptyczny wykazał, że płyn jest słodki, czyli alkohol.
                          Skroplony bezbarwny płyn to woda, słodkość może pochodzić z resztek brzeczki, czy z piany powstałej podczas fermentacji. Cukry pozostały na przykrywce, a skroplona woda je rozpuściła i stąd słodki smak. Nie ma szans, aby to był alkohol - skoro ciecz była bezbarwna to musiałby to być destylat.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                          Czekam na dowód, że Ziemia jest płaska i spoczywa na grzbietach trzech ogromnych słoni.
                          Które spoczywają na wielkim żółwiu
                          JEDNO PIVKO NEVADI!

Comment

• Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi

Które spoczywają na wielkim żółwiu
                            No ale to przecież oczywiste, że tak jest
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• Kazimierz_W
                              🍼🍼
                              • 2009.05
                              • 689

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
                              Skroplony bezbarwny płyn to woda, słodkość może pochodzić z resztek brzeczki, czy z piany powstałej podczas fermentacji. Cukry pozostały na przykrywce, a skroplona woda je rozpuściła i stąd słodki smak. Nie ma szans, aby to był alkohol - skoro ciecz była bezbarwna to musiałby to być destylat.
                              W końcu jakiś niezłośliwy z założenia głos w dyskusji i taki który chce coś wyjaśnić.
                              Niestety, nie było możliwości kontaktu przykrywki z brzeczką ani z pianą. Warzę w standardowej kadzi z Browamatora (30l), a brzeczki miałem 10l.
                              Jakieś inne propozycje?

Comment

Przetwarzanie...
                              X