Alkohol na pokrywce fermentatora

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Kazimierz_W
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    🍼🍼
    • 2009.05
    • 689

    Alkohol na pokrywce fermentatora

    Robiłem ostatnio puszkowego Triple, 16BLG. Jak przelewałem go na cichą zauważyłem, że przykrywka fermentatora pokryta jest skroplonym bezbarwnym płynem. Test organoleptyczny wykazał, że płyn jest słodki, czyli alkohol. Strząsnąłem go ile się dało do piwa.
    Co w takiej sytuacji robią doświadczeni piwowarzy?
    Browar Bociana smaczny od rana
    Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

    http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kazimierz_W Wyświetlenie odpowiedzi
    Robiłem ostatnio puszkowego Triple, 16BLG. Jak przelewałem go na cichą zauważyłem, że przykrywka fermentatora pokryta jest skroplonym bezbarwnym płynem. Test organoleptyczny wykazał, że płyn jest słodki, czyli alkohol. Strząsnąłem go ile się dało do piwa.
    Co w takiej sytuacji robią doświadczeni piwowarzy?
    Od kiedy alkohol jest słodki?
    blog.kopyra.com

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
      Od kiedy alkohol jest słodki?
      Może tylko nalewki słodkie pił
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • Kazimierz_W
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        🍼🍼
        • 2009.05
        • 689

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
        Może tylko nalewki słodkie pił
        A może Wy nie pijecie wódki? A tak na poważnie, to alkohol poza oczywistym ostrym smakiem, ma też słodką "nutę". Przed chwilą sprawdziłem to na przykładzie wódki (oczywiście do testu wystarczyła mi kropla).
        Cóż innego według Was mogło odparować, skroplić się na pokrywie i być słodkie i bezbarwne?
        Powtarzam również pytanie, co z tym robicie?
        Browar Bociana smaczny od rana
        Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

        http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

        Comment

        • sztetke
          Porucznik Browarny Tester
          • 2009.12
          • 355

          #5
          dzizus,po prostu woda.

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kazimierz_W Wyświetlenie odpowiedzi
            Powtarzam również pytanie, co z tym robicie?
            Nic?
            blog.kopyra.com

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kazimierz_W Wyświetlenie odpowiedzi
              ... Cóż innego według Was mogło odparować, skroplić się na pokrywie i być słodkie i bezbarwne? ...
              Weź ty chłopie złap jakąś szkolną książkę z chemii i poczytaj o alkoholu etylowym, ze szczególnym uwzględnieniem temperatury wrzenia.

              Comment

              • Kazimierz_W
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                🍼🍼
                • 2009.05
                • 689

                #8
                Nie chcecie chyba Panowie powiedzieć, że słodka woda (z brzeczki) odparowała szybciej niż alkohol. Wcale nie twierdzę przecież, że na pokrywie zebrał się jakoś wysoko procentowy alkohol.
                Brak argumentów by udowodnić, że nie mam racji, skłonił mnie do jeszcze jednego testu. Zrobiłem słodką herbatę i nakryłem spodeczkiem. To co się skropliło nie było słodkie. Jeśli cukry z brzeczki parują, to jak udaje się wytworzyć ekstrakty słodowe? Albo jak odsala się wodę?
                Proponuję sprawdzić co czai się na pokrywach Waszych fermentatorów i wtedy wrócić do dyskusji.
                Czekam na dowody, że się nie znam i robię z igły widły. Zdrowie
                Browar Bociana smaczny od rana
                Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

                http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

                Comment

                • kopyr
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2004.06
                  • 9475

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kazimierz_W Wyświetlenie odpowiedzi
                  Czekam na dowody, że się nie znam i robię z igły widły. Zdrowie
                  Czekamy na dowody, że się znasz i nie robisz z igły wideł. Zdrowie
                  blog.kopyra.com

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kazimierz_W Wyświetlenie odpowiedzi
                    ... Czekam na dowody, że się nie znam i robię z igły widły. Zdrowie
                    Czekam na dowód, że Ziemia jest płaska i spoczywa na grzbietach trzech ogromnych słoni.

                    Comment

                    • Kazimierz_W
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      🍼🍼
                      • 2009.05
                      • 689

                      #11
                      Dobra, rozumiem, że nikt nigdy tego tematu nie rozważał. Ilość alkoholu, która chciała uciec, jest tak mała w skali warki, że nie ma co sobie głowy zawracać.

                      To może ktoś jeszcze udowodni, że Bornholm istnieje?
                      Browar Bociana smaczny od rana
                      Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

                      http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

                      Comment

                      • kangurpl
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.03
                        • 2660

                        #12
                        A po co udowadniać, przecież wiadomo, że istnieje.
                        Nawet po nim chodziłem osobiście.
                        Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                        "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                        "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                        Comment

                        • Mason
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼
                          • 2010.02
                          • 3280

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kazimierz_W Wyświetlenie odpowiedzi
                          Jak przelewałem go na cichą zauważyłem, że przykrywka fermentatora pokryta jest skroplonym bezbarwnym płynem. Test organoleptyczny wykazał, że płyn jest słodki, czyli alkohol.
                          Skroplony bezbarwny płyn to woda, słodkość może pochodzić z resztek brzeczki, czy z piany powstałej podczas fermentacji. Cukry pozostały na przykrywce, a skroplona woda je rozpuściła i stąd słodki smak. Nie ma szans, aby to był alkohol - skoro ciecz była bezbarwna to musiałby to być destylat.

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                          Czekam na dowód, że Ziemia jest płaska i spoczywa na grzbietach trzech ogromnych słoni.
                          Które spoczywają na wielkim żółwiu
                          JEDNO PIVKO NEVADI!

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi

                            Które spoczywają na wielkim żółwiu
                            No ale to przecież oczywiste, że tak jest
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • Kazimierz_W
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              🍼🍼
                              • 2009.05
                              • 689

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
                              Skroplony bezbarwny płyn to woda, słodkość może pochodzić z resztek brzeczki, czy z piany powstałej podczas fermentacji. Cukry pozostały na przykrywce, a skroplona woda je rozpuściła i stąd słodki smak. Nie ma szans, aby to był alkohol - skoro ciecz była bezbarwna to musiałby to być destylat.
                              W końcu jakiś niezłośliwy z założenia głos w dyskusji i taki który chce coś wyjaśnić.
                              Niestety, nie było możliwości kontaktu przykrywki z brzeczką ani z pianą. Warzę w standardowej kadzi z Browamatora (30l), a brzeczki miałem 10l.
                              Jakieś inne propozycje?
                              Browar Bociana smaczny od rana
                              Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

                              http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X