Alkohol na pokrywce fermentatora
Collapse
X
-
Co ciekawe? Dlaczego doszedł? Bo miał łeb na karku. Wiedza o parowaniu róznych cieczy jest szeroko dostępna. Można sobie zrobić eksperyment i nalać na podstawek trochę wódki i obserwować co się dzieje.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Wątpię :PComment
-
Jak wspomniałem już wcześniej nie było możliwości kontaktu brzeczki z pokrywą. Gdyby tak było nawet by mi przez myśl nie przeszło, że to może być coś innego jak woda z cukrami brzeczki. Pokrywa była piękna, czysta, wysterylizowana i sucha.Browar Bociana smaczny od rana
Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!
http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626Comment
-
Śledzę ten wątek od początku i chciałbym też zabrać głos, choć wypowiem się nie po myśli większości dyskutantów. Nie jestem fizykiem, ale o parowaniu cieczy trochę wiem. Ciecze parują w każdej temperaturze, paruje nawet lód (nazywa się to sublimacja) i poza wrzeniem parowanie odbywa się tylko z powierzchni, a więc im większa powierzchnia tym szybsze parowanie . Oczywiście szybkość tego parowania zależy też od temperatury. Wrzenie to parowanie w całej objętości cieczy. Parowanie może odbywać się do momentu, aż nad powierzchnią cieczy wytworzy się para nasycona. Ze skraplaniem jest podobnie, choć w drugą stronę. Para skrapla się wtedy, gdy temperatura się obniży poniżej temp. pary nasyconej i minie tzw. punkt rosy.
Inaczej mówiąc, w temp. 20st. jest w stanie maks. odparować, ("zmieścić się") ok. 20g wody w 1 m3 i jest to para nasycona. Jeżeli schłodzimy to powietrze do 15st., to wykropli się z niego ok. 5g wody, bo zawartość wody w parze nasyconej w 15 st. wynosi ok. 15g, a więc o 5g mniej niż w 20st.
Wracając do naszej pokrywy fermentora. Piwo to mieszanina alkoholu etylowego i wody. Z jego powierzchni parują obie te ciecze, przy czym etanol nieco szybciej, bo ma niższą temp. wrzenia (78st.) niż woda (100st.). Jednak etanolu w tej mieszaninie jest znacznie mniej, więc ilościowo mierząc wagowo, paruje go też znacznie mniej. Aby te pary mogły wykroplić się na pokrywie, temp. pokrywy musiałaby spaść poniżej temp. pary nasyconej w fermentorze. Tu wg. mnie jest problem, bo nigdy u siebie nie zauważyłem, aby na pokrywie wykropliła się woda podczas fermentacji - po prostu różnica temp. w i na zewnątrz fermentora jest u mnie zbyt mała, aby powstał punkt rosy. Jeżeli jednak taki warunek się spełni, to na pokrywie fermentora powinna wykroplić się i woda i etanol. Inna sprawa - to, czy ilość tego etanolu (na pewno bardzo mała) spowoduje słodkość skroplin? Według mnie ,to raczej wątpliwe.Comment
Related Topics
Collapse
-
Zámecký pivovar Frýdlant zniknął tu z nazwy, z boku etykiety widnieje Albrecht.
Uwarzone w 2020 r.
Ekstr. 20%
Alk. 10%
Na ecie wspominają że to "Archivni Imperial IPA" w stylu belgijskim
Aromat - słodka, ciężka biszkoptowa baza...-
Channel: Czechy
-
-
Znany browar z Augsburga w bawarskiej Szwabii.
Piwo z ich serii Brauspezialitäten
https://www.riegele.de/bier/dulcis-12/
Określają je jako belgijskiego dubbla, co biorąc pod uwagę jego moc - 11% alk i stosunkowo jasną barwę mogłoby być triplem czy nawet quadem....-
Channel: Niemcy
-
-
O piwach z browaru Griffin z londyńskiego Chiswick (należącego do Asahi) z tej serii była dawno temu już mowa:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-s-vintage-ale
Jednak każdy rocznik to inna receptura, stąd założyłem...-
Channel: Anglia
2024-11-23, 23:51 -
-
Tvirtas czyli mocne.
Choć 12,75 % ekstr. i 6% alk. to nie jest raczej waga ciężka.
Aromat - słodowy, słodki z karmelem i ciastkami, mdławy
Piana - dość niska, trwała. Drobny, poszarpany kożuszek na dłużej
Barwa - bardzo ciemne złoto
Wysycenie...-
Channel: Litwa
-
-
Ten sam browar co używany wcześniej termin Brasseries du Maroc Casablanca, ale teraz na opakowaniu skrót SBM - Casablanca (część grupy Groupe Des Boissons du Maroc związanej z Heinekenem).
Mocne piwo - 7,4% alk. produkowane dla hiszpańskiej sieci Mercadona.
W składzie...-
Channel: Maroko
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment