Alkohol na pokrywce fermentatora

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • piotry
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.08
    • 761

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
    [...]
    Tylko, że Einstein nie poleciał w kosmos, żeby sprawdzić jakie prawa tam działają. Doszedł do wszystkiego umysłem, na podstawie posiadanej wiedzy.
    ciekawe dlaczego

Comment

• jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

Co ciekawe? Dlaczego doszedł? Bo miał łeb na karku. Wiedza o parowaniu róznych cieczy jest szeroko dostępna. Można sobie zrobić eksperyment i nalać na podstawek trochę wódki i obserwować co się dzieje.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

Comment

• ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23928

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piotry Wyświetlenie odpowiedzi
        ciekawe dlaczego
        V1 były bezzałogowe
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• piotry
          • 2005.08
          • 761

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
          Co ciekawe? Dlaczego doszedł? Bo miał łeb na karku. Wiedza o parowaniu róznych cieczy jest szeroko dostępna. Można sobie zrobić eksperyment i nalać na podstawek trochę wódki i obserwować co się dzieje.
          Twierdzisz, że to odtworzy warunki jakie istnieją w fermentorze ??

Wątpię :P

Comment

• Kambol
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2008.01
            • 41

A czy aby nie napowietrzałeś brzeczki potrząsając fermentatorem przed zadaniem drożdży ?

Comment

• Kazimierz_W
              🍼🍼
              • 2009.05
              • 689

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kambol Wyświetlenie odpowiedzi
              A czy aby nie napowietrzałeś brzeczki potrząsając fermentatorem przed zadaniem drożdży ?
              Jak wspomniałem już wcześniej nie było możliwości kontaktu brzeczki z pokrywą. Gdyby tak było nawet by mi przez myśl nie przeszło, że to może być coś innego jak woda z cukrami brzeczki. Pokrywa była piękna, czysta, wysterylizowana i sucha.
              Browar Bociana smaczny od rana
              Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

Comment

• wogosz
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.12
                • 1007

Śledzę ten wątek od początku i chciałbym też zabrać głos, choć wypowiem się nie po myśli większości dyskutantów. Nie jestem fizykiem, ale o parowaniu cieczy trochę wiem. Ciecze parują w każdej temperaturze, paruje nawet lód (nazywa się to sublimacja) i poza wrzeniem parowanie odbywa się tylko z powierzchni, a więc im większa powierzchnia tym szybsze parowanie . Oczywiście szybkość tego parowania zależy też od temperatury. Wrzenie to parowanie w całej objętości cieczy. Parowanie może odbywać się do momentu, aż nad powierzchnią cieczy wytworzy się para nasycona. Ze skraplaniem jest podobnie, choć w drugą stronę. Para skrapla się wtedy, gdy temperatura się obniży poniżej temp. pary nasyconej i minie tzw. punkt rosy.
                Inaczej mówiąc, w temp. 20st. jest w stanie maks. odparować, ("zmieścić się") ok. 20g wody w 1 m3 i jest to para nasycona. Jeżeli schłodzimy to powietrze do 15st., to wykropli się z niego ok. 5g wody, bo zawartość wody w parze nasyconej w 15 st. wynosi ok. 15g, a więc o 5g mniej niż w 20st.
                Wracając do naszej pokrywy fermentora. Piwo to mieszanina alkoholu etylowego i wody. Z jego powierzchni parują obie te ciecze, przy czym etanol nieco szybciej, bo ma niższą temp. wrzenia (78st.) niż woda (100st.). Jednak etanolu w tej mieszaninie jest znacznie mniej, więc ilościowo mierząc wagowo, paruje go też znacznie mniej. Aby te pary mogły wykroplić się na pokrywie, temp. pokrywy musiałaby spaść poniżej temp. pary nasyconej w fermentorze. Tu wg. mnie jest problem, bo nigdy u siebie nie zauważyłem, aby na pokrywie wykropliła się woda podczas fermentacji - po prostu różnica temp. w i na zewnątrz fermentora jest u mnie zbyt mała, aby powstał punkt rosy. Jeżeli jednak taki warunek się spełni, to na pokrywie fermentora powinna wykroplić się i woda i etanol. Inna sprawa - to, czy ilość tego etanolu (na pewno bardzo mała) spowoduje słodkość skroplin? Według mnie ,to raczej wątpliwe.

Comment

Przetwarzanie...
                X