Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
Wyświetlenie odpowiedzi
Alkohol na pokrywce fermentatora
Collapse
X
-
Co ciekawe? Dlaczego doszedł? Bo miał łeb na karku. Wiedza o parowaniu róznych cieczy jest szeroko dostępna. Można sobie zrobić eksperyment i nalać na podstawek trochę wódki i obserwować co się dzieje.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piotry Wyświetlenie odpowiedziciekawe dlaczego- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziCo ciekawe? Dlaczego doszedł? Bo miał łeb na karku. Wiedza o parowaniu róznych cieczy jest szeroko dostępna. Można sobie zrobić eksperyment i nalać na podstawek trochę wódki i obserwować co się dzieje.
Wątpię :P
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kambol Wyświetlenie odpowiedziA czy aby nie napowietrzałeś brzeczki potrząsając fermentatorem przed zadaniem drożdży ?Browar Bociana smaczny od rana
Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!
http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626
Comment
-
-
Śledzę ten wątek od początku i chciałbym też zabrać głos, choć wypowiem się nie po myśli większości dyskutantów. Nie jestem fizykiem, ale o parowaniu cieczy trochę wiem. Ciecze parują w każdej temperaturze, paruje nawet lód (nazywa się to sublimacja) i poza wrzeniem parowanie odbywa się tylko z powierzchni, a więc im większa powierzchnia tym szybsze parowanie . Oczywiście szybkość tego parowania zależy też od temperatury. Wrzenie to parowanie w całej objętości cieczy. Parowanie może odbywać się do momentu, aż nad powierzchnią cieczy wytworzy się para nasycona. Ze skraplaniem jest podobnie, choć w drugą stronę. Para skrapla się wtedy, gdy temperatura się obniży poniżej temp. pary nasyconej i minie tzw. punkt rosy.
Inaczej mówiąc, w temp. 20st. jest w stanie maks. odparować, ("zmieścić się") ok. 20g wody w 1 m3 i jest to para nasycona. Jeżeli schłodzimy to powietrze do 15st., to wykropli się z niego ok. 5g wody, bo zawartość wody w parze nasyconej w 15 st. wynosi ok. 15g, a więc o 5g mniej niż w 20st.
Wracając do naszej pokrywy fermentora. Piwo to mieszanina alkoholu etylowego i wody. Z jego powierzchni parują obie te ciecze, przy czym etanol nieco szybciej, bo ma niższą temp. wrzenia (78st.) niż woda (100st.). Jednak etanolu w tej mieszaninie jest znacznie mniej, więc ilościowo mierząc wagowo, paruje go też znacznie mniej. Aby te pary mogły wykroplić się na pokrywie, temp. pokrywy musiałaby spaść poniżej temp. pary nasyconej w fermentorze. Tu wg. mnie jest problem, bo nigdy u siebie nie zauważyłem, aby na pokrywie wykropliła się woda podczas fermentacji - po prostu różnica temp. w i na zewnątrz fermentora jest u mnie zbyt mała, aby powstał punkt rosy. Jeżeli jednak taki warunek się spełni, to na pokrywie fermentora powinna wykroplić się i woda i etanol. Inna sprawa - to, czy ilość tego etanolu (na pewno bardzo mała) spowoduje słodkość skroplin? Według mnie ,to raczej wątpliwe.
Comment
-
Comment