Niskie Blg początkowe

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dreads
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2009.09
    • 520

    #16
    A u mnie wydajność jest większa, gdy zacieram w większej ilości wody (stosunek 1:4). I bądź tu mądry już chciałem polecić zastosowanie mojej metody, a tu taki zonk.

    Comment

    • mark33
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.04
      • 3283

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dreads
      A u mnie wydajność jest większa, gdy zacieram w większej ilości wody (stosunek 1:4). I bądź tu mądry już chciałem polecić zastosowanie mojej metody, a tu taki zonk.
      Kwestia mieszania się kłania, enzymy chyba raczej w rzadkim siedzą (lub jest ich więcej) przynajmniej tak mi się wydaje. Z pomocą mieszadła całość jest jednorodna choć ręcznie też można cały czas mieszać

      Comment

      • jawaw7
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2011.05
        • 68

        #18
        Drobne podsumowanie (poprawcie mnie, jeśli się mylę):
        - z wyliczeń wyszło mi, że jeśli chcę mieć 20l brzeczki o gęstości 12Blg, to powinienem przed gotowaniem mieć powiedzmy 25l o gęstości 10,23Blg (1kg ekstraktu w całej objętości); wychodzi z tego, że na litr wody odparowanej, brzeczka zyskuje 0,35Blg gęstości
        - co do ilości wody przy zacieraniu, to się pogubiłem: lepiej 1/3 czy 1/4?
        - przy zacieraniu najlepiej mieszać jak najczęściej (do tej pory mieszałem raz na jakiś czas, żeby się nie przypaliło)

        Comment

        • zgoda
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.05
          • 3516

          #19
          Ja sobie dobieram ilość wody do zacierana i wysładzania do posiadanego sprzętu - czasem mam do wysładzania garnek 6l wolny, a czasem 5l. Dlatego czasem zacieram w 15l, a czasem w 18l, żeby mieć razem 30l wody. I tak jest lepiej - czyli tak, jak wygodniej. Nie ma co się przejmować tym, czy wydajność jest niska czy wysoka, tylko tym, czy jest w miarę stała i przewidywalna.

          Mieszać należy jak najczęściej, bo enzymy są w rzadkim, a dużo skrobi w gęstym. Jakoś muszą się spotkać.
          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • ART
            Przerwa urlopowa - 14-lipca - 30 lipca
            ART
            Zeszły rok wypadł nam bezurlopowo dzięki różnym niefartownym wydarzeniom.

            Tym razem nie odpuścimy sobie odpoczynku by zebrać siły na nowe wyzwania oraz podstawowe codzienne czynności w prowadzeniu Centrum Piwowarstwa / browar.bizu.
            Przerwa urlopowa wypada nam między 14 a...
            2023-07-09, 15:52
          • dadek
            Czechy, Domažlice, Pivovarská 10, Městský pivovar Domažlice
            dadek
            W połowie 2020 roku w Domažlicích ponownie zaczęto warzyć piwo. Przerwa trwała 24 lata gdy w 1996 zamknięto stary, ale wcale niemały (około 150 tyś. hl rocznie) miejscowy browar. Choć po 6 latach przejęło go miasto, nie było pomysłu na jego wykorzystanie i niestety w 2004 roku zrównano...
            2023-05-18, 04:23
          • dadek
            Mainz, Weißliliengasse 1a, Eisgrub-Bräu
            dadek
            Przyjechawszy wieczorem 14.08.2022 do Mainz i rozłożeniu się w hotelu, ten browarek był pierwszym wyborem na spędzenie reszty dnia, jako że jest czynny najdłużej.
            Powstał w 1989 roku i położony jest u stóp Cytadeli tuż pod jej murami, a właściwie można rzec że właściwie w ich...
            2022-11-19, 02:38
          • gmilin
            Witbier niskie blg początkowe, jest sens kontynułować czy lepiej od nowa?
            gmilin
            Cześć wszystkim,

            Robie trzecia warkę i mam problem, blg w brzeczce przed gotowaniem wyszło 5,5 zamiast 9,5. Czy jest sens próbować to dalej robić czy może lepiej kupić nowe słody i zacząć od nowa?

            Problem zapewne powstał w związku ze zbyt szybkim podniesieniem...
            2017-07-09, 17:04
          • konrad93
            Polskie Red Ale, prośba o ocenę przepisu
            konrad93
            Witam. Na wstępie chciałbym powiedzieć coś o sobie. Jestem piwowarem domowym od lata 2017r. Mam za sobą 13 warek (3 z brewkitu, 8 z zestawów i 2 własnego autorstwa). Zajmuje się również wyrobem wina i cydru domowego.

            Chciałbym prosić forumowiczów o ocenę, konstruktywną...
            2019-01-08, 12:48
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...