A u mnie wydajność jest większa, gdy zacieram w większej ilości wody (stosunek 1:4). I bądź tu mądry już chciałem polecić zastosowanie mojej metody, a tu taki zonk.
A u mnie wydajność jest większa, gdy zacieram w większej ilości wody (stosunek 1:4). I bądź tu mądry już chciałem polecić zastosowanie mojej metody, a tu taki zonk.
Kwestia mieszania się kłania, enzymy chyba raczej w rzadkim siedzą (lub jest ich więcej) przynajmniej tak mi się wydaje. Z pomocą mieszadła całość jest jednorodna choć ręcznie też można cały czas mieszać
Drobne podsumowanie (poprawcie mnie, jeśli się mylę):
- z wyliczeń wyszło mi, że jeśli chcę mieć 20l brzeczki o gęstości 12Blg, to powinienem przed gotowaniem mieć powiedzmy 25l o gęstości 10,23Blg (1kg ekstraktu w całej objętości); wychodzi z tego, że na litr wody odparowanej, brzeczka zyskuje 0,35Blg gęstości
- co do ilości wody przy zacieraniu, to się pogubiłem: lepiej 1/3 czy 1/4?
- przy zacieraniu najlepiej mieszać jak najczęściej (do tej pory mieszałem raz na jakiś czas, żeby się nie przypaliło)
Ja sobie dobieram ilość wody do zacierana i wysładzania do posiadanego sprzętu - czasem mam do wysładzania garnek 6l wolny, a czasem 5l. Dlatego czasem zacieram w 15l, a czasem w 18l, żeby mieć razem 30l wody. I tak jest lepiej - czyli tak, jak wygodniej. Nie ma co się przejmować tym, czy wydajność jest niska czy wysoka, tylko tym, czy jest w miarę stała i przewidywalna.
Mieszać należy jak najczęściej, bo enzymy są w rzadkim, a dużo skrobi w gęstym. Jakoś muszą się spotkać.
Zeszły rok wypadł nam bezurlopowo dzięki różnym niefartownym wydarzeniom.
Tym razem nie odpuścimy sobie odpoczynku by zebrać siły na nowe wyzwania oraz podstawowe codzienne czynności w prowadzeniu Centrum Piwowarstwa / browar.bizu.
Przerwa urlopowa wypada nam między 14 a...
W połowie 2020 roku w Domažlicích ponownie zaczęto warzyć piwo. Przerwa trwała 24 lata gdy w 1996 zamknięto stary, ale wcale niemały (około 150 tyś. hl rocznie) miejscowy browar. Choć po 6 latach przejęło go miasto, nie było pomysłu na jego wykorzystanie i niestety w 2004 roku zrównano...
Przyjechawszy wieczorem 14.08.2022 do Mainz i rozłożeniu się w hotelu, ten browarek był pierwszym wyborem na spędzenie reszty dnia, jako że jest czynny najdłużej.
Powstał w 1989 roku i położony jest u stóp Cytadeli tuż pod jej murami, a właściwie można rzec że właściwie w ich...
Robie trzecia warkę i mam problem, blg w brzeczce przed gotowaniem wyszło 5,5 zamiast 9,5. Czy jest sens próbować to dalej robić czy może lepiej kupić nowe słody i zacząć od nowa?
Problem zapewne powstał w związku ze zbyt szybkim podniesieniem...
Witam. Na wstępie chciałbym powiedzieć coś o sobie. Jestem piwowarem domowym od lata 2017r. Mam za sobą 13 warek (3 z brewkitu, 8 z zestawów i 2 własnego autorstwa). Zajmuje się również wyrobem wina i cydru domowego.
Chciałbym prosić forumowiczów o ocenę, konstruktywną...
Comment