Niskie Blg początkowe

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jawaw7
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2011.05
    • 68

    Niskie Blg początkowe

    Witam!

    Jestem po drugiej warce z zacieraniem (i drugiej w ogóle) i kolejny raz Blg wyszło mi zaskakująco niskie... Kupiłem zestaw surowców na BA na 20l pszenicznego 13'Blg. Wszystkiego jest tam 4,3kg słodu. Warzyłem dekokcyjnie z jednym warem:
    - słód pszeniczny (2,5kg) w 7,5l przerwa 45'C 10 minut
    - podgrzanie do 53'C
    - dodane 6l wody o temp. 53'C, reszta słodów (1,8kg)
    - całość przerwa 15 min
    - 1/3 gęstwy przerwa 10 min w temp 72'C i potem gotowana 15 min
    - 2/3 gęstwy przerwa 35 min w temp 65'C
    - po zlaniu przerwa w 72'C do negatywnej próby

    Całość po zacieraniu podgrzałem do 78'C i rozpocząłem filtracje. Wysładzałem do osiągnięcia 23l brzeczki (poszło do tego ok. 15l wody).

    Potem wszystko wychmieliłem, jak należy i po schłodzeniu zmierzyłem. Gęstość. Wyszło 11 Blg. Zgodnie z przepisem powinno wyjść 13...

    To druga warka i drugi raz Blg o 2 niższe, niż wychodzi z przepisu...

    Gdzie popełniam błąd?
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #2
    Bez przesady, nie jest tak źle. Po za tym - pszenica jest lepsza mniej ekstraktywna moim zdaniem. Jest jednak również taka możliwość, że masz źle skalibrowany ballingometr - sprawdzałeś?
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • jawaw7
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2011.05
      • 68

      #3
      Bez przesady, nie jest tak źle. Po za tym - pszenica jest lepsza mniej ekstraktywna moim zdaniem.
      11 Blg mnie nie przeraża jako takie. Bardziej mnie zastanawia wyraźna tendencja do niższego Blg, niż wynikałby to z przepisu, bo w tym przypadku to aż 2 Blg mniej!
      Jest jednak również taka możliwość, że masz źle skalibrowany ballingometr - sprawdzałeś?
      Nie sprawdzałem. Nawet nie wiem, jak to się robi. Może jakieś małe wskazówki? Proszę...

      Comment


      • #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jawaw7 Wyświetlenie odpowiedzi
        Nie sprawdzałem. Nawet nie wiem, jak to się robi. Może jakieś małe wskazówki? Proszę...

        W zwykłej karnówce blg powinno być 0, jak nie ma, to przy odczytach musisz robić korektę o różnice jak wyszła w zwykłej wodzie.
        Też robiłem z zestawu BM pszeniczne, nawet 3 razy, generalnie wychodzi jak podają 20 litrów i 13 blg.

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #5
          Nie w kranówce tylko w wodzie o temp. 20stC. Kranówka jest zimniejsza.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 23928

            #6
            Pomiar trzeba zrobić w temperaturze kalibracji ballingometru, zazwyczaj jest to 20*C.
            Last edited by ART; 2011-06-28, 17:41. Powód: Jakiś milicki dziadyga mnie ubiegł :D
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment


            • #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
              Nie w kranówce tylko w wodzie o temp. 20stC. Kranówka jest zimniejsza.
              A woda z kranu o temp. 20 stopni to nie kranówka?
              Zimniejsza albo bardzo gorąca, jak odkręcisz ciepłą.
              Jak chłopak warzy 2 piwo i pisze o blg, to zakładam, że wie o ty, że pomiary robi się w 20 stopniach.

              Comment

              • jawaw7
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2011.05
                • 68

                #8
                Dziękuję za wiarę

                Co do temperatury owszem wiem (ufff). Doczytałem zresztą też, że gęstość wody i tak zmniejsza się w przybliżeniu liniowo wraz ze wzrostem temperatury, więc tak zawsze można uwzględnić poprawkę na temperaturę i po problemie. Choć raczej w przypadku kalibracji narzędzi pomiarowych, to wypadałoby odtworzyć pierwotne/odpowiednie środowisko.

                Jak tylko będę miał przyrządy pomiarowe pod ręką, to sprawdzę ich poprawność. Rozumiem, że sam proces nie budzi zastrzeżeń? Jeśli tak i biorąc pod uwagę stałą do tej pory różnicę pomiar-przepis, to może jest jeszcze dla mnie nadzieja w postaci błędu przyrządu pomiarowego

                Comment

                • kony
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.08
                  • 1701

                  #9
                  Sprawdź pod koniec wysładzania ile cukru jeszcze zostało, może po prostu trzeba jeszcze ze 2-3 litry wody przelać żeby go wypłukać dokładniej.

                  Comment

                  • jawaw7
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2011.05
                    • 68

                    #10
                    Przyrząd sprawdzony. W kranów o temp. 20'C wskazuje -1Blg. Rozumiem, że do wykonanych pomiarów mogę spokojnie dodać 1 Blg? Wtedy brakowałoby mi tylko 1, więc chyba nie tak źle

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kony Wyświetlenie odpowiedzi
                    Sprawdź pod koniec wysładzania ile cukru jeszcze zostało
                    Rozumiem, że poprzez pomiar gęstości wód wysłodowych?

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kony Wyświetlenie odpowiedzi
                    może po prostu trzeba jeszcze ze 2-3 litry wody przelać żeby go wypłukać dokładniej.
                    Jeszcze więcej wody do wysładzania? Czyżby wody wysłodowe miały mieć większą gęstość niż brzeczka? Bo w przeciwnym razie przecież jeszcze bardziej rozcieńczę ją i Blg spadnie...
                    Last edited by jawaw7; 2011-06-29, 15:46.

                    Comment

                    • zgoda
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.05
                      • 3516

                      #11
                      Wtedy pogotujesz dłużej i magia się stanie.
                      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                      Comment

                      • jawaw7
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2011.05
                        • 68

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
                        Wtedy pogotujesz dłużej i magia się stanie.
                        Możesz trochę sprecyzować?

                        Comment

                        • TomX
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2004.09
                          • 1035

                          #13
                          Więcej wysłodzisz => będziesz miał w garze więcej cukrów, ale bardziej rozcieńczonych. Aby odparować nadmiar wody będziesz musiał dłużej, intensywniej gotować bez przykrycia. Sumarycznym efektem bedzie większa wydajność, kosztem większej energochłonności procesu.

                          Comment

                          • jawaw7
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2011.05
                            • 68

                            #14
                            Sprytne O tym nie pomyślałem... O ja głupi :P

                            Comment

                            • mark33
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.04
                              • 3283

                              #15
                              Gotować / warzyć powinno się godzinkę (dłużej można ale energia i czas wiadomo). Można do problemu podejść od drugiej strony zacieranie wykonać nie w 13,5 litrach wody a jedynie w 10. Tym sposobem mamy dodatkowe 3,5 litra na wysładzanie zachowując ogólną ilość wody w procesie. Będzie się troszkę ciężej mieszało ale coś za coś

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X