Witam!
Jestem po drugiej warce z zacieraniem (i drugiej w ogóle) i kolejny raz Blg wyszło mi zaskakująco niskie... Kupiłem zestaw surowców na BA na 20l pszenicznego 13'Blg. Wszystkiego jest tam 4,3kg słodu. Warzyłem dekokcyjnie z jednym warem:
- słód pszeniczny (2,5kg) w 7,5l przerwa 45'C 10 minut
- podgrzanie do 53'C
- dodane 6l wody o temp. 53'C, reszta słodów (1,8kg)
- całość przerwa 15 min
- 1/3 gęstwy przerwa 10 min w temp 72'C i potem gotowana 15 min
- 2/3 gęstwy przerwa 35 min w temp 65'C
- po zlaniu przerwa w 72'C do negatywnej próby
Całość po zacieraniu podgrzałem do 78'C i rozpocząłem filtracje. Wysładzałem do osiągnięcia 23l brzeczki (poszło do tego ok. 15l wody).
Potem wszystko wychmieliłem, jak należy i po schłodzeniu zmierzyłem. Gęstość. Wyszło 11 Blg. Zgodnie z przepisem powinno wyjść 13...
To druga warka i drugi raz Blg o 2 niższe, niż wychodzi z przepisu...
Gdzie popełniam błąd?
Jestem po drugiej warce z zacieraniem (i drugiej w ogóle) i kolejny raz Blg wyszło mi zaskakująco niskie... Kupiłem zestaw surowców na BA na 20l pszenicznego 13'Blg. Wszystkiego jest tam 4,3kg słodu. Warzyłem dekokcyjnie z jednym warem:
- słód pszeniczny (2,5kg) w 7,5l przerwa 45'C 10 minut
- podgrzanie do 53'C
- dodane 6l wody o temp. 53'C, reszta słodów (1,8kg)
- całość przerwa 15 min
- 1/3 gęstwy przerwa 10 min w temp 72'C i potem gotowana 15 min
- 2/3 gęstwy przerwa 35 min w temp 65'C
- po zlaniu przerwa w 72'C do negatywnej próby
Całość po zacieraniu podgrzałem do 78'C i rozpocząłem filtracje. Wysładzałem do osiągnięcia 23l brzeczki (poszło do tego ok. 15l wody).
Potem wszystko wychmieliłem, jak należy i po schłodzeniu zmierzyłem. Gęstość. Wyszło 11 Blg. Zgodnie z przepisem powinno wyjść 13...
To druga warka i drugi raz Blg o 2 niższe, niż wychodzi z przepisu...
Gdzie popełniam błąd?
Comment