A u mnie wydajność jest większa, gdy zacieram w większej ilości wody (stosunek 1:4). I bądź tu mądry już chciałem polecić zastosowanie mojej metody, a tu taki zonk.
Niskie Blg początkowe
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dreads Wyświetlenie odpowiedziA u mnie wydajność jest większa, gdy zacieram w większej ilości wody (stosunek 1:4). I bądź tu mądry już chciałem polecić zastosowanie mojej metody, a tu taki zonk.
Comment
-
-
Drobne podsumowanie (poprawcie mnie, jeśli się mylę):
- z wyliczeń wyszło mi, że jeśli chcę mieć 20l brzeczki o gęstości 12Blg, to powinienem przed gotowaniem mieć powiedzmy 25l o gęstości 10,23Blg (1kg ekstraktu w całej objętości); wychodzi z tego, że na litr wody odparowanej, brzeczka zyskuje 0,35Blg gęstości
- co do ilości wody przy zacieraniu, to się pogubiłem: lepiej 1/3 czy 1/4?
- przy zacieraniu najlepiej mieszać jak najczęściej (do tej pory mieszałem raz na jakiś czas, żeby się nie przypaliło)
Comment
-
-
Ja sobie dobieram ilość wody do zacierana i wysładzania do posiadanego sprzętu - czasem mam do wysładzania garnek 6l wolny, a czasem 5l. Dlatego czasem zacieram w 15l, a czasem w 18l, żeby mieć razem 30l wody. I tak jest lepiej - czyli tak, jak wygodniej. Nie ma co się przejmować tym, czy wydajność jest niska czy wysoka, tylko tym, czy jest w miarę stała i przewidywalna.
Mieszać należy jak najczęściej, bo enzymy są w rzadkim, a dużo skrobi w gęstym. Jakoś muszą się spotkać.
Comment
-
Comment