Niskie Blg początkowe

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dreads
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2009.09
    • 520

    #16
    A u mnie wydajność jest większa, gdy zacieram w większej ilości wody (stosunek 1:4). I bądź tu mądry już chciałem polecić zastosowanie mojej metody, a tu taki zonk.

    Comment

    • mark33
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.04
      • 3283

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dreads Wyświetlenie odpowiedzi
      A u mnie wydajność jest większa, gdy zacieram w większej ilości wody (stosunek 1:4). I bądź tu mądry już chciałem polecić zastosowanie mojej metody, a tu taki zonk.
      Kwestia mieszania się kłania, enzymy chyba raczej w rzadkim siedzą (lub jest ich więcej) przynajmniej tak mi się wydaje. Z pomocą mieszadła całość jest jednorodna choć ręcznie też można cały czas mieszać

      Comment

      • jawaw7
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2011.05
        • 68

        #18
        Drobne podsumowanie (poprawcie mnie, jeśli się mylę):
        - z wyliczeń wyszło mi, że jeśli chcę mieć 20l brzeczki o gęstości 12Blg, to powinienem przed gotowaniem mieć powiedzmy 25l o gęstości 10,23Blg (1kg ekstraktu w całej objętości); wychodzi z tego, że na litr wody odparowanej, brzeczka zyskuje 0,35Blg gęstości
        - co do ilości wody przy zacieraniu, to się pogubiłem: lepiej 1/3 czy 1/4?
        - przy zacieraniu najlepiej mieszać jak najczęściej (do tej pory mieszałem raz na jakiś czas, żeby się nie przypaliło)

        Comment

        • zgoda
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.05
          • 3516

          #19
          Ja sobie dobieram ilość wody do zacierana i wysładzania do posiadanego sprzętu - czasem mam do wysładzania garnek 6l wolny, a czasem 5l. Dlatego czasem zacieram w 15l, a czasem w 18l, żeby mieć razem 30l wody. I tak jest lepiej - czyli tak, jak wygodniej. Nie ma co się przejmować tym, czy wydajność jest niska czy wysoka, tylko tym, czy jest w miarę stała i przewidywalna.

          Mieszać należy jak najczęściej, bo enzymy są w rzadkim, a dużo skrobi w gęstym. Jakoś muszą się spotkać.
          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

          Comment

          Przetwarzanie...
          X