Witam,
12.05.2011 uwarzyłem piwo jasne z puszek WES'a 1,7l jasne nachmielone oraz 1,7l jasne niechmielone. Wyszło w sumie 20,5l. Fermentacja burzliwa 7 dni, cicha tyle samo, potem rozlew do zdezynfekowanych i wyparzonych butelek. Drożdże Safale US-5. Do refermentacji dodawałem cukru, 4gr na butelkę. Kolor, jak i nagazowanie jest dla mnie ok. Natomiast smak jest bardzo owocowy. Czy to kwestia tego, że fermentacja była prowadzona w ok. 22 stopniach, czy po prostu to piwo ma taki smak?
Po 3 tygodniach leżakowania w temp. 18 stopni piwo miało trochę owocowy posmak, dzisiaj, czyli po prawie 5 tygodniach smak jest jeszcze bardziej owocowy.
12.05.2011 uwarzyłem piwo jasne z puszek WES'a 1,7l jasne nachmielone oraz 1,7l jasne niechmielone. Wyszło w sumie 20,5l. Fermentacja burzliwa 7 dni, cicha tyle samo, potem rozlew do zdezynfekowanych i wyparzonych butelek. Drożdże Safale US-5. Do refermentacji dodawałem cukru, 4gr na butelkę. Kolor, jak i nagazowanie jest dla mnie ok. Natomiast smak jest bardzo owocowy. Czy to kwestia tego, że fermentacja była prowadzona w ok. 22 stopniach, czy po prostu to piwo ma taki smak?
Po 3 tygodniach leżakowania w temp. 18 stopni piwo miało trochę owocowy posmak, dzisiaj, czyli po prawie 5 tygodniach smak jest jeszcze bardziej owocowy.
Comment