Owocowy posmak WES jasne

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • CiD
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.03
    • 2

    Owocowy posmak WES jasne

    Witam,

    12.05.2011 uwarzyłem piwo jasne z puszek WES'a 1,7l jasne nachmielone oraz 1,7l jasne niechmielone. Wyszło w sumie 20,5l. Fermentacja burzliwa 7 dni, cicha tyle samo, potem rozlew do zdezynfekowanych i wyparzonych butelek. Drożdże Safale US-5. Do refermentacji dodawałem cukru, 4gr na butelkę. Kolor, jak i nagazowanie jest dla mnie ok. Natomiast smak jest bardzo owocowy. Czy to kwestia tego, że fermentacja była prowadzona w ok. 22 stopniach, czy po prostu to piwo ma taki smak?
    Po 3 tygodniach leżakowania w temp. 18 stopni piwo miało trochę owocowy posmak, dzisiaj, czyli po prawie 5 tygodniach smak jest jeszcze bardziej owocowy.
    Zespół jazzowy Warszawa
    Zespół z muzyką francuską
    Agencja muzyczna Wrocław
  • jacekan
    Porucznik Browarny Tester
    • 2011.05
    • 388

    #2
    Co to znaczy owocowy? Jeśli czujesz bananki to tak ma być.Landrynki ? Opisz dokładnie.
    Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23928

      #3
      Banany to w pszenicznym Owocowość bywa różnie odczuwana. Jeśli nie piłeś wcześniej piwa górnej fermentacji to może być to nowe intensywne przeżycie Faktem jest że im niższa temp. fermentacji tym mniej owocowych klimatów (oczywiście uwzględniając możliwości i charakter drożdży).
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10768

        #4
        Piwa fermentowane w tych temp. są raczej owocowe . 4g/l to dużo , raczej szybko wypij
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • przemo70
          † 1970-2019 Piwosz w Raju
          • 2007.05
          • 1501

          #5
          Jeśli fermentowałeś w tej temp o której piszesz, to mogłeś dostać piwo o posmaku owocowym, kwiatowym itd. Zawsze kiedy warzyłem pilsa późną wiosną, i temp fermentacji oscylowała w wysokości fermentowania piw górnofermentacyjnych, piwa wychodziły o takich posmakach, czyli krótko mówiąc była kicha
          Save water, drink beer ...

          http://www.parowozy.com.pl/
          http://www.kamery.wolsztyn.pl/
          https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

          Comment

          • CiD
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2010.03
            • 2

            #6
            Dlatego zdecydowałem się na takie, bo drożdże miały pracować w zakresie temperatur 15-24 stopnie, czyli miało to być piwo górnej fermentacji. Chyba trzeba będzie poczekać do jesieni, albo wymyślić coś do chłodzenia fermentora Sypałem 4g cukru/butelkę zgodnie z zaleceniami na forum.

            Pomimo wszystko, że piwo wyszło owocowe, to da się wypić i oczywiście to zrobię
            W związku z tym mam pytanie, jakie piwo dobrze wyjdzie w letnich warunkach, czyli fermentacja teraz już chyba ok 25stopni, a leżakowanie w mojej piwnicy ok.18-20 stopni.

            Dziękuję za błyskawiczne odpowiedzi.
            Zespół jazzowy Warszawa
            Zespół z muzyką francuską
            Agencja muzyczna Wrocław

            Comment

            • jacekan
              Porucznik Browarny Tester
              • 2011.05
              • 388

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
              Banany to w pszenicznym Owocowość bywa różnie odczuwana. Jeśli nie piłeś wcześniej piwa górnej fermentacji to może być to nowe intensywne przeżycie Faktem jest że im niższa temp. fermentacji tym mniej owocowych klimatów (oczywiście uwzględniając możliwości i charakter drożdży).
              No tak ,to WES jasny a nie pszeniczny.Mea culpa
              Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

              Comment

              • sztetke
                Porucznik Browarny Tester
                • 2009.12
                • 355

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika CiD Wyświetlenie odpowiedzi
                Dlatego zdecydowałem się na takie, bo drożdże miały pracować w zakresie temperatur 15-24 stopnie, czyli miało to być piwo górnej fermentacji. Chyba trzeba będzie poczekać do jesieni, albo wymyślić coś do chłodzenia fermentora Sypałem 4g cukru/butelkę zgodnie z zaleceniami na forum.

                Pomimo wszystko, że piwo wyszło owocowe, to da się wypić i oczywiście to zrobię
                W związku z tym mam pytanie, jakie piwo dobrze wyjdzie w letnich warunkach, czyli fermentacja teraz już chyba ok 25stopni, a leżakowanie w mojej piwnicy ok.18-20 stopni.

                Dziękuję za błyskawiczne odpowiedzi.
                jak masz w piwnicy 18-20 to rób w piwnicy,to optymalna temperatura dal górnej fermentacji.

                Comment

                • jawaw7
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2011.05
                  • 68

                  #9
                  Ja mam myślę podobne warunki do Ciebie. Druga warka fermentuje. Przy poprzedniej wykonałem zacieranie w mieszkaniu, schłodziłem, zadałem drożdże, a potem fermentor do piwnicy do przyjemnego chłodku 18-19'C - idealnie dla górnej fermentacji. Dekantację wykonałem w piwnicy, a przed butelkowaniem (jakieś dwa dni wcześniej) fermentor przeniosłem do góry do mieszkania. Jak do tej pory efekty są zadowalające, a sam sposób poprawny. Jednak troszku za świeży jestem, żeby to stwierdzić autorytarnie (może bardziej doświadczeni potwierdzą).

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X