rurka,czas, temperatura itp. - pytania początkującego

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • cyp
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.07
    • 5

    rurka,czas, temperatura itp. - pytania początkującego

    Witam,
    w kwestii warzenia piwa dopiero się "rozdziewiczam" za pomocą brewkitów (proszę nie pisać, że to bez sensu) i mam kilka pytań, na które odpowiedzi, jakie dotychczas znalazłem nie są dla mnie wystarczająco jasne.

    1. mam dwa pojemniki, ale nie mam rurki fermentacyjnej - jedni piszą, że rurkę stosują, inni, że nie. Przy pierwszym warzeniu (którego efekty czekają teraz w butelkach na swój czas) leciutko rozszczelniłem wieko podczas fermentacji burzliwej (bo się wydęło). Czy to dobrze?

    2. Po fermentacji burzliwej (końcowe blg na poziomie ok. 1,5) zlałem piwo na cichą, ale poniosła mnie niecierpliwość i z cichej dalej poszedłem po 4 dniach (blg. spadło do 1), chociaż gaz w jej trakcie wciąż lekko wydął wieczko fermentatora. Jakie mogą być konsekwencje?

    3. Oczywiście w szale butelkowania nie doczytałem instrukcji i po zabutelkowaniu zniosłem piwo do piwnicy (dość chłodna, choć nie zimna), gdzie stoi od 3 dni. Potem doczytałem, że pierwsze dni powinno odstać w temperaturze pokojowej (20 st. ?). Czy jest sens przenieść je z powrotem do cieplejszego pomieszczenia czy dać mu spokój i czekać?

    4. wyczytałem gdzieś, że glukozy powinno się dodawać ciut więcej niż sacharozy, więc odmierzałem do butelek glukozę miarką i dodawałem jeszcze szczyptę. Błąd?

    5. następnym brekwitem ma być coopers australian ale - w jego instrukcji w ogóle nie ma etapu fermentacji cichej, tylko po burzliwej zaleca się zlanie do butelek dodanie cukru/glukozy i odstawienie do dojrzewania. Czy rzeczywiście pominąć cichą fermentację?

    z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam wszystkich na tym forum
    Ostatnia zmiana dokonana przez cyp; 2011-07-05, 12:39.
  • Gabe
    Porucznik Browarny Tester
    • 2010.03
    • 405

    #2
    1) OK. Niektórzy (w tym niektóre browary) przeprowadzają fermentację w pojemnikach/kadziach otwartych, większość ma przykryte fermentory, ale nie na szczelnie

    2) Nie powinno być wielkich, ale na przyszłość więcej cierpliwości

    3) Na kilka dni możesz przenieść

    4) To nie błąd. Aczkolwiek polecam raczej dokładne liczenie surowca do refermentacji

    5) W brewkitach zasadniczo można pominąć cichą, wielkiej różnicy nie ma.

    Comment

    • Khan
      Porucznik Browarny Tester
      • 2009.09
      • 297

      #3
      Witaj, odpowiem na pytania, aczkolwiek, odpowiedzi na twoje pytania są w wielu wątkach a jak nie chce ci się poszukiwać, to wątek sety z kołyski objaśnia wszystko. http://browar.biz/forum/showthread.php?t=87244 gdyż zawiera streszczenie i odpowiedzi na większość pytań.

      ad.1 wystarczy - ja stosuję rurkę, co by mucha czy jakiś inny robal nie wszedł)
      ad.2 mogłeś poczekać, jak będziesz miał granaty to za drugim razem poczekasz o granatach i przeciwdziałaniu eksplozji też jest parę wątków
      ad.3 jak nie przeniesiesz to będą musiały dłużej się nagazowywać. ja raz przenosiłem.
      ad.4 problem z mierzalnością "szczypty"
      ad.5 nie lubię brewkitów, piłem i twierdzę, że można się zrazić do piwowarzenia.

      Comment

      • cyp
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2011.07
        • 5

        #4
        dziękuję za odpowiedzi - jedno (dłuższe) słówko do Khana: jak zaznaczyłem na początku swojego posta, szukałem, ale odpowiedzi były niejednoznaczne (różne). K Jasne, że moge przeczytać tysiąc postów i może uzyskam jasny obraz tematu, ale uważam, że każdy kiedyś zaczyna i naturalne jest, że pyta, tych co wiedzą lepiej (chyba, że się wstydzi). Tak jest po prostu szybciej i myślę, że nikogo nie boli - taki post można wszakże skasowac po jakimś czasie, jeśli admini uznają, że zaśmieca forum, a ja przynajmniej mam konkretne odpowiedz na konkretne pytania. pozdrowienia! idę przenieść piwo na strych

        Comment

        • Khan
          Porucznik Browarny Tester
          • 2009.09
          • 297

          #5
          ) nie chodziło mi o to że się pytasz bez przeglądnięcia forum, ale o to, żeby cie nakierować na watek sety, który scala wszelka wiedzę tego forum.. (no może nie wszelką) ale większość informacji dla początkujących tam jest.
          Jak zaczynałem miałem podobne problemy (a nawet większe)

          Comment

          Przetwarzanie...
          X