zadanie dodatkowych drożdzy ?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • xeciunio
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.06
    • 18

    zadanie dodatkowych drożdzy ?

    Witam - po raz kolejny nawarzyłem piwa
    Zrobiłem druga warkę, po raz kolejny z brewkita, pszeniczniak Mutons Connsieurs, 1,8 doprawiony Słodem Breferm Tarwe . Po ostudzeniu do 20 stopni dolalem wody wyszlo 19 l. zadałem drożdze z brewkita po rehydratacji itd. Z początku wszystko szło zacne BLG początkowe 13,5 , temp w trakcie burzliwej 23 stopnie...schody zaczęły się 7 dnia kiedy BLG zawisło na 5.. i oczywiście nie chce dalej spadać.. pytanie mam do szanownych forumowiczów czy warto zaszaleć i dodać do warki dodatkowe drożdze? może jeszcze warka poszaleje i da się zejść niżej?
    Według wzorku wyjdzie 4,2 vol, trochę słabo jak dla mnie...
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika xeciunio Wyświetlenie odpowiedzi
    Według wzorku wyjdzie 4,2 vol, trochę słabo jak dla mnie...
    Cukru dosyp , będzie mocniej walić w czerep
    Nowe drożdże nie pomogą , możesz zlać na cichą
    Last edited by anteks; 2011-07-05, 20:52.
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • xeciunio
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2011.06
      • 18

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
      Cukru dosyp , będzie mocniej walić w czerep
      Nowe drożdże nie pomogą , możesz zlać na cichą
      do butelek mam więcej dosypać? normalnie sypałem 5 g ? a czy w takiej sytuacji nie powinienem sie liczyc z wybuchowym browarkiem?

      Comment

      • TomX
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.09
        • 1035

        #4
        Do fermentora sypnij, do butelek tyle co zawsze czyli ~3g/0,5 litra

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10768

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika xeciunio Wyświetlenie odpowiedzi
          do butelek mam więcej dosypać? normalnie sypałem 5 g ? a czy w takiej sytuacji nie powinienem sie liczyc z wybuchowym browarkiem?
          Z tym cukrem to był żart . Moim zadaniem w piwowarstwie domowym nie chodzi o tanie alkoholizowane tylko o smaczne piwo .Może uwarz pszeniczneko portera ?
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • zgoda
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.05
            • 3516

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
            Z tym cukrem to był żart . Moim zadaniem w piwowarstwie domowym nie chodzi o tanie alkoholizowane tylko o smaczne piwo .Może uwarz pszeniczneko portera ?
            Widzisz? Uważaj jak żartujesz, jeszcze Cię na poważnie wezmą. Już chyba lepszym pomysłem na żart byłoby odsyłanie na forum bimber.info

            Ja od roku nie mogę zrobić piwa co ma więcej niż 10% ekstraktu i tak mało alko, no po prostu za nic nie chce wyjść, zawsze mózgotrzep wychodzi.
            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

            Comment

            • xeciunio
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2011.06
              • 18

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
              Z tym cukrem to był żart . Moim zadaniem w piwowarstwie domowym nie chodzi o tanie alkoholizowane tylko o smaczne piwo .Może uwarz pszeniczneko portera ?
              No cóż, nie chodzi mi bynajmniej o mozgotrzep ani o tanie alkoholizowanie, lubię jak piwo ma w okolicach 5 vol i tyle..czyli rozumiem Wasza rekomendacja jest aby nic nie dodawać i zlewać jak leci? Gdzieś - jakiś czas temu przeczytałem ze można ponownie rozruszać fermentacje..rozumiem, że to głupota?

              Comment

              • sdraczynski
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2007.05
                • 47

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika xeciunio Wyświetlenie odpowiedzi
                Witam - po raz kolejny nawarzyłem piwa
                Zrobiłem druga warkę, po raz kolejny z brewkita, pszeniczniak Mutons Connsieurs, 1,8 doprawiony Słodem Breferm Tarwe . Po ostudzeniu do 20 stopni dolalem wody wyszlo 19 l. zadałem drożdze z brewkita po rehydratacji itd. Z początku wszystko szło zacne BLG początkowe 13,5 , temp w trakcie burzliwej 23 stopnie...schody zaczęły się 7 dnia kiedy BLG zawisło na 5.. i oczywiście nie chce dalej spadać.. pytanie mam do szanownych forumowiczów czy warto zaszaleć i dodać do warki dodatkowe drożdze? może jeszcze warka poszaleje i da się zejść niżej?
                Według wzorku wyjdzie 4,2 vol, trochę słabo jak dla mnie...
                A jesteś w stanie wyczuć w smaku różnice między 4,2 vol a 5 vol ? Raczej nie. Zlewaj na cichą (jeszcze jakiś ułamek tego blg ci spadnie).

                Comment

                • Khan
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2009.09
                  • 297

                  #9
                  W sumie w wyniku refermentacji % alkoholu się zwiększa, więc do 4,2 dodaj jeszcze kolejne 0,5% i będziesz miał naciągane 5%))

                  Oczywiście ja bym nie dodawał ani więcej cukru, ani drożdży gdyż możesz spaprać warkę nieoczekiwanymi posmakami (głównie chodzi mi o posmaki po fermentacji czystego cukru (w większej ilości)).

                  Inna sprawa to zagadnienie mieszania różnych kultur drożdży. Niewiem jak w piwowarstwie, ale w winiarstwie nie zalecają mieszać różnych szczepów drożdży gdyż drożdżyki jako robaczki mogą się nie polubić i zacząć z sobą walczyć. (gdzieś taką informację wyczytałem, czy to prawda - nie wiem...)

                  Comment

                  • Mason
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼
                    • 2010.02
                    • 3280

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Khan Wyświetlenie odpowiedzi
                    Inna sprawa to zagadnienie mieszania różnych kultur drożdży. Niewiem jak w piwowarstwie
                    W piwowarstwie można, nawet dość często do refermentacji piw górnej fermentacji stosuje się drożdże dolnej fermentacji, najlepiej takie które dają czysty profil smakowy. Np tak:
                    JEDNO PIVKO NEVADI!

                    Comment

                    • Khan
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2009.09
                      • 297

                      #11
                      Ciekawa sprawa i dająca spore możliwości do eksperymentów... oczywiści dla piwowarów bawiących się w tworzenie i konstruowanie własnych kompozycji smakowych warek

                      Comment

                      • xeciunio
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2011.06
                        • 18

                        #12
                        ok widzę, że raczej przeważa opinia o szybkiej zlewce do butelek.. a tak na marginesie - jak sobie radzić kiedy fermentacja burzliwa staje po 4 dniach np z powodu spadku temperatury , i później nie chce ruszyć ponownie? Pytam na przyszłość bo różne rzeczy się dzieją... a przecież uczyć się trzeba:P

                        Comment


                        • #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika xeciunio Wyświetlenie odpowiedzi
                          ok widzę, że raczej przeważa opinia o szybkiej zlewce do butelek.. a tak na marginesie - jak sobie radzić kiedy fermentacja burzliwa staje po 4 dniach np z powodu spadku temperatury , i później nie chce ruszyć ponownie? Pytam na przyszłość bo różne rzeczy się dzieją... a przecież uczyć się trzeba:P

                          Jak chcesz się uczyć, to zacznij zacierać.

                          Comment

                          • xeciunio
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2011.06
                            • 18

                            #14
                            Jasne- jak zrobię jeszcze ze 2 warki z brewkitow i mi dobrze wyjdzie ( jak na razie mam 2 i problemy) to zabiorę się za zacieranie- taki jest plan..

                            Comment

                            • Mason
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼
                              • 2010.02
                              • 3280

                              #15
                              Olej brewkity, weź się za warki z ekstraktów. A potem oczywiście zacieranie
                              JEDNO PIVKO NEVADI!

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X