zadanie dodatkowych drożdzy ?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
    Olej brewkity, weź się za warki z ekstraktów. A potem oczywiście zacieranie

A czego więcej można nauczyć sie na ekstraktach - wstawiasz gar z wodę wlewasz/wsypujesz ekstrakty i jak się zaczyna gotować to wrzucasz w odpowiednim czasie odpowiednią ilość chmielu, ot całe wielkie warzenie ...
    Tylko zacieranie!

Comment

• Mason
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2010.02
      • 3280

Masz trochę ekstraktów do wyboru. Możesz tworzyć dowolne kombinacje, nachmielić czym chcesz i jak chcesz
      JEDNO PIVKO NEVADI!

Comment

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
        Masz trochę ekstraktów do wyboru. Możesz tworzyć dowolne kombinacje, nachmielić czym chcesz i jak chcesz
        Ale to niezmienia faktu, że niewiele się nauczysz, zrobisz tylko inne piwo w smaku, to wszystko.

Comment

• Mason
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2010.02
          • 3280

Jeśli chmielenie, przygotowanie startera bądź gęstwy, chłodzenie, fermentacja, przelewanie, klarowanie, rozlew, leżakowanie, refermentacja i odzyskiwanie gęstwy to dla Ciebie jest niewiele, to ja nie mam więcej pytań.
          Nie bądź sekciarzem.
          JEDNO PIVKO NEVADI!

Comment

• zgoda
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.05
            • 3516

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika xeciunio Wyświetlenie odpowiedzi
            ok widzę, że raczej przeważa opinia o szybkiej zlewce do butelek.. a tak na marginesie - jak sobie radzić kiedy fermentacja burzliwa staje po 4 dniach np z powodu spadku temperatury , i później nie chce ruszyć ponownie? Pytam na przyszłość bo różne rzeczy się dzieją... a przecież uczyć się trzeba:P
            Jest co czytać.
            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• xeciunio
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2011.06
              • 18

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
              dzieki

Comment

• xeciunio
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2011.06
                • 18

browarek stoi w butelkach, za 2 tyg zobaczymy co z tego wyszło:P
                Co do zacierania ze słodów - spróbuje nastepnym razem, na razie butelek brak.. poczekam aż zejdzie mi towar z tych 2 warek ...
                A Tak na marginesie ciekawi mnie wasza opinia nt przyprawiania, co i w jakich ilościach najczęściej dodajecie ?
                Ja spróbowałem z goździkami, niestety elementarne braki w wiedzy kulinarnej spowodowały iż sypnełem zbyt dużo do warki - zapach wyszedł cudny natomiast smaczek już nie tak bardzo.. na szczęście po ponad miesięcznym leżakowaniu w butelkach smak się lekko poprawił- liczę , że im dalej w las tym bedzie lepiej

Comment

Przetwarzanie...
                X