zadanie dodatkowych drożdzy ?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
    Olej brewkity, weź się za warki z ekstraktów. A potem oczywiście zacieranie

    A czego więcej można nauczyć sie na ekstraktach - wstawiasz gar z wodę wlewasz/wsypujesz ekstrakty i jak się zaczyna gotować to wrzucasz w odpowiednim czasie odpowiednią ilość chmielu, ot całe wielkie warzenie ...
    Tylko zacieranie!

    Comment

    • Mason
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2010.02
      • 3280

      #17
      Masz trochę ekstraktów do wyboru. Możesz tworzyć dowolne kombinacje, nachmielić czym chcesz i jak chcesz
      JEDNO PIVKO NEVADI!

      Comment


      • #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
        Masz trochę ekstraktów do wyboru. Możesz tworzyć dowolne kombinacje, nachmielić czym chcesz i jak chcesz
        Ale to niezmienia faktu, że niewiele się nauczysz, zrobisz tylko inne piwo w smaku, to wszystko.

        Comment

        • Mason
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2010.02
          • 3280

          #19
          Jeśli chmielenie, przygotowanie startera bądź gęstwy, chłodzenie, fermentacja, przelewanie, klarowanie, rozlew, leżakowanie, refermentacja i odzyskiwanie gęstwy to dla Ciebie jest niewiele, to ja nie mam więcej pytań.
          Nie bądź sekciarzem.
          JEDNO PIVKO NEVADI!

          Comment

          • zgoda
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.05
            • 3516

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika xeciunio Wyświetlenie odpowiedzi
            ok widzę, że raczej przeważa opinia o szybkiej zlewce do butelek.. a tak na marginesie - jak sobie radzić kiedy fermentacja burzliwa staje po 4 dniach np z powodu spadku temperatury , i później nie chce ruszyć ponownie? Pytam na przyszłość bo różne rzeczy się dzieją... a przecież uczyć się trzeba:P
            Jest co czytać.
            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

            Comment

            • xeciunio
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2011.06
              • 18

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
              dzieki

              Comment

              • xeciunio
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2011.06
                • 18

                #22
                browarek stoi w butelkach, za 2 tyg zobaczymy co z tego wyszło:P
                Co do zacierania ze słodów - spróbuje nastepnym razem, na razie butelek brak.. poczekam aż zejdzie mi towar z tych 2 warek ...
                A Tak na marginesie ciekawi mnie wasza opinia nt przyprawiania, co i w jakich ilościach najczęściej dodajecie ?
                Ja spróbowałem z goździkami, niestety elementarne braki w wiedzy kulinarnej spowodowały iż sypnełem zbyt dużo do warki - zapach wyszedł cudny natomiast smaczek już nie tak bardzo.. na szczęście po ponad miesięcznym leżakowaniu w butelkach smak się lekko poprawił- liczę , że im dalej w las tym bedzie lepiej

                Comment

                Przetwarzanie...
                X