Fermentuje mi się właśnie Belgijskie Speciality Ale 12 BLG (summer?).
W sobotę zadałem Wyeast 1214 Belgian Abbey bez startera; w niedzielę zaglądam (po ok 18h od zadania) a tam piana ok 2-3 cm. Chcąc odzyskać część drożdży na Witbiera miałem zamiar zebrać pianę, ale wyczytałem, że najlepiej robić to 3-4 dnia burzliwej. Następnego dnia zaglądam do fermentatora, a piany już prawie nie ma. Dziś trzeci dzień fermentacji a BLG jest na poziomie 2.5.
Nie za szybko??
Z góry dzięki!
W sobotę zadałem Wyeast 1214 Belgian Abbey bez startera; w niedzielę zaglądam (po ok 18h od zadania) a tam piana ok 2-3 cm. Chcąc odzyskać część drożdży na Witbiera miałem zamiar zebrać pianę, ale wyczytałem, że najlepiej robić to 3-4 dnia burzliwej. Następnego dnia zaglądam do fermentatora, a piany już prawie nie ma. Dziś trzeci dzień fermentacji a BLG jest na poziomie 2.5.
Nie za szybko??
Z góry dzięki!
Comment