Burzliwa zbyt burzliwa?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Grubson
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2011.05
    • 30

    Burzliwa zbyt burzliwa?

    Fermentuje mi się właśnie Belgijskie Speciality Ale 12 BLG (summer?).
    W sobotę zadałem Wyeast 1214 Belgian Abbey bez startera; w niedzielę zaglądam (po ok 18h od zadania) a tam piana ok 2-3 cm. Chcąc odzyskać część drożdży na Witbiera miałem zamiar zebrać pianę, ale wyczytałem, że najlepiej robić to 3-4 dnia burzliwej. Następnego dnia zaglądam do fermentatora, a piany już prawie nie ma. Dziś trzeci dzień fermentacji a BLG jest na poziomie 2.5.

    Nie za szybko??

    Z góry dzięki!
    w burzliwej - Dubbel
    w cichej - Dunkel Weizen
    w butelkach -Saison, Koelsch, Witbier, Dry Stout,
    w planach - Belgijskie Pale Ale, Lambic
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    Nie.

    Czytałeś w ogóle coś na temat piwa czy nie? Jest milion tematów, w których wyjaśnia się, że zasadniczy etap fermentacji głównej (górnej) trwa dzień, góra dwa.

    Comment

    • Grubson
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2011.05
      • 30

      #3
      czytałem, może i trochę za dużo - nie kojarzę informacji jakoby fermentacja trwała góra dwa dni, kojarzę zaś kilka postów w których jest mowa, aby pianę zbierać 3-4 dnia.

      niemniej jednak - dzięki za odpowiedź
      w burzliwej - Dubbel
      w cichej - Dunkel Weizen
      w butelkach -Saison, Koelsch, Witbier, Dry Stout,
      w planach - Belgijskie Pale Ale, Lambic

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10768

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Grubson Wyświetlenie odpowiedzi
        czytałem, może i trochę za dużo - nie kojarzę informacji jakoby fermentacja trwała góra dwa dni, kojarzę zaś kilka postów w których jest mowa, aby pianę zbierać 3-4 dnia.

        niemniej jednak - dzięki za odpowiedź
        A ja znowu odwrotnie Nie napisałeś w jakiej temp fermentujesz
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • Grubson
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2011.05
          • 30

          #5
          na fermentatorze jest... 26st
          w burzliwej - Dubbel
          w cichej - Dunkel Weizen
          w butelkach -Saison, Koelsch, Witbier, Dry Stout,
          w planach - Belgijskie Pale Ale, Lambic

          Comment

          Przetwarzanie...
          X