jaki ekstrakt słodowy na stater?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Grubson
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2011.05
    • 30

    jaki ekstrakt słodowy na stater?

    Hej, zabieram się za Witbiera i chcę zorbić startera na ekstrakcie słodowym; w CP widzę całkiem spory wbór. Czym się kierować? czy wybór DME ma jakiekolwiek znaczenie? chodzi mi również o kontekst cenowy, istotny w tym miejscu.

    tak w ogóle, to mam w planach warzenie Witbiera zaraz po przelaniu Belgijskiego Spec Ale na cichą i odzyskaniu drożdży z dna; czy w takim wypadku robienie startera w ogóle ma sens?

    Z góry dzięki!
    w burzliwej - Dubbel
    w cichej - Dunkel Weizen
    w butelkach -Saison, Koelsch, Witbier, Dry Stout,
    w planach - Belgijskie Pale Ale, Lambic
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    Starter powinien być wykonany ze słodu o neutralnym smaku, za to dostarczającego maksymalnej ilości elementów odżywczych. Ten warunek spełnia ekstrakt ze słodu pilzeńskiego, czyli po prostu jasny. Jakoś nie wyobrażam sobie startera z ekstaktu słodu barwiącego.

    Robienia startera, jak ma się świeżą gęstwę, sensu nie ma.

    Comment

    • Grubson
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2011.05
      • 30

      #3
      fajnie, dzięki za podpowiedź!
      w burzliwej - Dubbel
      w cichej - Dunkel Weizen
      w butelkach -Saison, Koelsch, Witbier, Dry Stout,
      w planach - Belgijskie Pale Ale, Lambic

      Comment

      Przetwarzanie...
      X