Na zwykłym ballingometrze nie jesteś w stanie wykonać pomiaru z taką dokładnością jaką podałeś. Jeśli to jest odczyt bliski 2-3blg to spokojnie możesz przelać na cichą.
przegrzany Witbier
Collapse
X
-
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie). -
hefeweizen czy wit - oba szybko dojrzewają.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Comment
-
Nie wiem czy jest to dobry temat na takie żalenie, ale jako że dotyczy witbiera to spróbuję. Podczas fermentacji po dwóch dniach pojawił sie biały, delikatny, maziowaty nalot, a fermentacja jakby ustała. Utrzymał się on aż do końca cichej. Gdy przelewałem już wydzielał się nieprzyjemny zapach, ale zignorowałem go, miałem nadzieję, że może w butelkach "zwietrzeje".
Po 7 dniach otwieram butelkę - odór niesamowity, jakby mokra, zużyta ścierka (o której czytałem na tym forum, ale nie mogę tego znaleźć), a w smaku ostry kwas, jakby piekący w język. Poza tym czuć jedynie skórkę pomarańczy. Gazu zero, smakuje jak zepsuta oranżada.
Ktoś wie może co za dziadostwo się tam dostało i czego bardziej dopilnować następnym razem? Pozdrawiam.Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam serdecznie.
Właśnie zacząłem warzyć swoje pierwsze piwo.
Niestety nie pomyślałem o temperaturze, mianowicie aktualnie fermentator stoi w kuchni w temp 23 stopnie Celsjusza.
Z tego co widzę drożdże ładnie wzięły się do roboty bo ładnie bulgoczę przez rurkę....-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Malutki browarek z kraju związkowego Salzburg.
https://www.pinzgau-braeu.at/
5,4% alk.
Piwo ze słodem do whisky wędzonym torfem stąd Feniks z popiołów
Aromat - głównie ten palony torf (właśnie inny niż klasyczny rauchbier, bardziej te podkłady...-
Channel: Austria
2024-11-07, 21:57 -
-
Hejka!
jakiś czas temu przy którejś kolejnej warce obudził się we mnie instynkt inżyniera i pomyślałem sobie, że fajnie byłoby mieć urządzonko które logowało by temperaturę fermentacji w całym okresie fermentacji, tak żeby wiedzieć, czy zapewniam odpowiednie warunki...-
Channel: Sprzęt
2017-12-10, 17:54 -
-
Nowe suszone szczepy kveikowe dotarły do nas z norweskiej drożdżowni
Kveik Yeastery. Mamy cztery - stalljen, eitrheim, voss i ebbegarden
- Nuty przewodnie: owoce tropikalne, mango, ananas
- Nuty poboczne: pomarańcza, cytryna
-
Channel: Surowce
2025-02-11, 20:56 -
Duży browar z bawarskiej Środkowej Frankonii.
Kräusen powstaje gdy do już gotowego piwa dodajemy młode jeszcze fermentujące piwo do dalszego dojrzewania w zbiorniku.
Jest niefiltrowane
11,6% ekstr.
5,1% alk.
https://www.veldensteiner.de/kraeusen-he...-
Channel: Niemcy
2024-12-16, 22:49 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment