Hej, na weekend warzyłem Witbiera:
- pilzeński 2kg
- pszenica niesłodowana 2 kg
- płatki owsiane - 0.4 kg
48 st - 15 min
62 st - 30 min
72 st - 4,5 h... i próba jodowa pozytywna.
jestem początkujący (to miała być moja czwarta warka) i wydawało mi się, że zwracałem uwagę na temperatury, a jednak chyba przegrzałem. Po dwóch godzinach w 72 st przeczytałem chyba wszystko co jest na forum o niemożności uzyskania negatywnej próby jodowej, dolałem ok 2 l wody, po 30 minutach dodałem ok 0.5 kg świeżego słodu, potrzymałem jeszcze dwie godzinki i nic, brzeczka pod wpływem jodyny od razu zabarwiała się na czarno, żadnego efektu.
Nie kleikowałem niczego.
Nie chcąc sprawdzać jak spakuje piwo ze skrobią, wylałem całość do toalety...
No i właśnie - czy moje problemy były wynikiem niedotrzymania warunków temperaturowych, czy może ominięcia kleikowania? a może zbyt dużej gęstości nastawu?
Nie poddaję się i w przyszłym tygodniu mam zamiar ponownie spróbować Witbiera, ale chciałbym uniknąć tym razem problemów. Czy nie lepiej może zastąpić pszenicę niesłodowaną płatkami błyskawicznymi? a może po prostu słodem?
Z góry dzięki za wszelkie sugestie!
- pilzeński 2kg
- pszenica niesłodowana 2 kg
- płatki owsiane - 0.4 kg
48 st - 15 min
62 st - 30 min
72 st - 4,5 h... i próba jodowa pozytywna.
jestem początkujący (to miała być moja czwarta warka) i wydawało mi się, że zwracałem uwagę na temperatury, a jednak chyba przegrzałem. Po dwóch godzinach w 72 st przeczytałem chyba wszystko co jest na forum o niemożności uzyskania negatywnej próby jodowej, dolałem ok 2 l wody, po 30 minutach dodałem ok 0.5 kg świeżego słodu, potrzymałem jeszcze dwie godzinki i nic, brzeczka pod wpływem jodyny od razu zabarwiała się na czarno, żadnego efektu.
Nie kleikowałem niczego.
Nie chcąc sprawdzać jak spakuje piwo ze skrobią, wylałem całość do toalety...
No i właśnie - czy moje problemy były wynikiem niedotrzymania warunków temperaturowych, czy może ominięcia kleikowania? a może zbyt dużej gęstości nastawu?
Nie poddaję się i w przyszłym tygodniu mam zamiar ponownie spróbować Witbiera, ale chciałbym uniknąć tym razem problemów. Czy nie lepiej może zastąpić pszenicę niesłodowaną płatkami błyskawicznymi? a może po prostu słodem?
Z góry dzięki za wszelkie sugestie!
Comment