przegrzany Witbier

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23928

    #61
    Na zwykłym ballingometrze nie jesteś w stanie wykonać pomiaru z taką dokładnością jaką podałeś. Jeśli to jest odczyt bliski 2-3blg to spokojnie możesz przelać na cichą.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment


    • #62
      Na tak, faktycznie, złe linki podałem.
      Ale i tak myślę, że Kolega chciał pszenicę zrobić - chciał szybkiego piwa i jest bardzo niedoświadczony.

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23928

        #63
        hefeweizen czy wit - oba szybko dojrzewają.
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #64
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74 Wyświetlenie odpowiedzi
          Na tak, faktycznie, złe linki podałem.
          Ale i tak myślę, że Kolega chciał pszenicę zrobić - chciał szybkiego piwa i jest bardzo niedoświadczony.
          Tak, hefeweizen jak wiadomo, jest wyjątkowo łatwy do uwarzenia, w sam raz dla początkujących
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • krakers
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2011.03
            • 39

            #65
            Nie wiem czy jest to dobry temat na takie żalenie, ale jako że dotyczy witbiera to spróbuję. Podczas fermentacji po dwóch dniach pojawił sie biały, delikatny, maziowaty nalot, a fermentacja jakby ustała. Utrzymał się on aż do końca cichej. Gdy przelewałem już wydzielał się nieprzyjemny zapach, ale zignorowałem go, miałem nadzieję, że może w butelkach "zwietrzeje".

            Po 7 dniach otwieram butelkę - odór niesamowity, jakby mokra, zużyta ścierka (o której czytałem na tym forum, ale nie mogę tego znaleźć), a w smaku ostry kwas, jakby piekący w język. Poza tym czuć jedynie skórkę pomarańczy. Gazu zero, smakuje jak zepsuta oranżada.

            Ktoś wie może co za dziadostwo się tam dostało i czego bardziej dopilnować następnym razem? Pozdrawiam.

            Comment

            • ushi
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2010.03
              • 148

              #66
              Biały glut oznacza INFEKCJĘ...Może jest ktoś kto wie jaka to bakteria, ale nie sądzę, żeby bez badania mieć 100% pewność.

              Comment

              Przetwarzanie...
              X