Na zwykłym ballingometrze nie jesteś w stanie wykonać pomiaru z taką dokładnością jaką podałeś. Jeśli to jest odczyt bliski 2-3blg to spokojnie możesz przelać na cichą.
przegrzany Witbier
Collapse
X
-
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
-
-
hefeweizen czy wit - oba szybko dojrzewają.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74 Wyświetlenie odpowiedziNa tak, faktycznie, złe linki podałem.
Ale i tak myślę, że Kolega chciał pszenicę zrobić - chciał szybkiego piwa i jest bardzo niedoświadczony.
Comment
-
-
Nie wiem czy jest to dobry temat na takie żalenie, ale jako że dotyczy witbiera to spróbuję. Podczas fermentacji po dwóch dniach pojawił sie biały, delikatny, maziowaty nalot, a fermentacja jakby ustała. Utrzymał się on aż do końca cichej. Gdy przelewałem już wydzielał się nieprzyjemny zapach, ale zignorowałem go, miałem nadzieję, że może w butelkach "zwietrzeje".
Po 7 dniach otwieram butelkę - odór niesamowity, jakby mokra, zużyta ścierka (o której czytałem na tym forum, ale nie mogę tego znaleźć), a w smaku ostry kwas, jakby piekący w język. Poza tym czuć jedynie skórkę pomarańczy. Gazu zero, smakuje jak zepsuta oranżada.
Ktoś wie może co za dziadostwo się tam dostało i czego bardziej dopilnować następnym razem? Pozdrawiam.
Comment
-
Comment