chmielenie na zimno - chmiel z apteki?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • cyp
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.07
    • 5

    chmielenie na zimno - chmiel z apteki?

    Warzę aktualnie swoje drugie piwo - pierwsze dojrzewa, ale po spróbowaniu po 2 tygodniach jest całkiem znośne choć jak dla mnie za mało chmielowe. I stąd wpadłem na myśl, żeby piwo, które teraz fermentuje (dziś zlewam na fermentację cichą) dochmielić - jako, że etap jest późny, piwo z brewkita i zaraz będzie leżeć chwilę na cichej fermentacji pomyślałem o chmieleniu na zimno. Zamówiłem aromatyczne tabletki w necie, jednak obawiam się, że mogą "iść" za długo. Stąd pytanie: znalazłem w eko-aptece ekologiczny chmiel z Podlasia (25 g, 4 zł) na robienie herbatek uspokajających. Nie wiem niestety co to za odmiana, pachnie ziołowo-aptecznie (chmiel, który rósł u rodziców na płocie pachniał jak konopie) i nie wiem, czy w ogóle ryzykować i dochmielać takim czymś piwo?
  • sztetke
    Porucznik Browarny Tester
    • 2009.12
    • 355

    #2
    tabletkę wrzuć do piwa(w końcu jest specjalnie do tego stworzona) ,a z tego chmielu zrób sobie herbatkę uspakajającą .

    Comment

    • cyp
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2011.07
      • 5

      #3
      sęk w tym, że tabletki jeszcze nie mam i nie wiem, kiedy będę miał, a chmiel mogę mieć od razu i dochmielić piwo już dzisiaj, kiedy pójdzie na fermentację cichą (której coopers i tak nie przewiduje) - stąd moje pytanie. Gdybym miał tabletki, albo gatunkowy chmiel, w ogóle bym się nie wynurzał

      Comment

      • Twilight_Alehouse
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.06
        • 6310

        #4
        Chmielenie na zimno tabletkami ma na celu poprawić aromat piwa. Chmiel z apteki jest raczej zbyt przesuszony i zleżały, nawet jeśli jest ekologiczny, by cokolwiek zmienił w aromacie, zwiększa natomiast niebezpieczeństwo infekcji. Poczekaj na tabletki.

        Comment

        • Twilight_Alehouse
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.06
          • 6310

          #5
          I jeszcze jedno. Co rozumiesz przez "mało chmielowe"? Jeśli ma za małą goryczkę, to nawet tabletki nie poradzą, bo dadzą tylko aromat. Żeby nadać goryczkę, chmiel musi gotować się w brzeczce przez godzinę.

          Comment

          • cyp
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2011.07
            • 5

            #6
            mało chmielowe to akurat w tym przypadku ;-) mało aromatyczne, lubię po prostu aromat chmielu w piwie. Nie będę ryzykował chmielu z apteki - zaczekam jednak na te tabletki, ewentualnie spróbuję dochmielania w trzeciej warce.

            Comment

            Przetwarzanie...
            X