Pare porad dla żółtodzioba

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • verde
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.07
    • 8

    Pare porad dla żółtodzioba

    Witam mam parę spraw o które chciał bym zapytać, jestem totalnym żółtodziobem, ale chciał bym spróbować z racji tego, że wydaje się to zwyczajnie ciekawe ;D
    całą impreza zacznie się dopiero za ok 2 miesiące jak będą świeże surowce.
    Mieszkam na wsi, chmiel rośnie dziko przy rzece, wszędzie czyściutko sama przyroda, mam zamiar użyć jego, wodę ze studni wziąć, słód przygotować sam, mój ojciec jest rolnikiem więc myślę, że ze zorganizowaniem kilkunastu kilogramów jęczmienia na początek nie miał bym problemu, tak nawiasem orientuje się ktoś jak wygląda nawożenie browarnego jęczmienia?
    Ok powiedźmy że będę miał "ze słodowany" jęczmień, jak się nie mylę taki zwykły to pilzneński, a jeśli chciał bym wytworzyć trochę słodu ciemnego, wystarczy ze uprażę go na blasze w piekarniku? (jeśli tak to jak długo i w jakiej temperaturze), lubię raczej ciemne piwa, i raczej takie słodkawe, nie przepadam za piwami mocnymi (tak do 6-7 % jest ok) i tu moje pytanie czy te drożdże piwowarskie jadą ile wlezie z fermentacją czy jak to jest ? kuzyn kiedyś dał piekarskie, zostawił na dłużej i otrzymał cudne jęczmienne... wino, klasyfikowało sie do wylania.
    Jakie drożdże będą lepsze, fermentacji górnej czy dolnej i jak je później usunąć z fermentującego roztworu?
    nie mam aparatu do morzenia ekstraktu, jest to konieczne?

    mam zamiar zrobić tak

    15 l wody tej z kochanej studni

    zagrzać do 65 stopni i sypnąć

    4 kg jasnego słodu grzać 30 min w 70 stopniach
    dodać 2 kg palonego słodu i podgrzać do 75 stopni i trzymać jakieś 40 min
    potem ostudzić do 65 i przefiltrować ( i tu pojawia się moje pytanie jak w najlepszy sposób przefiltrować ten zacier, i czy lepiej żeby jęczmień był pognieciony czy zmielony?

    później trzeba dolać wody i też się pojawia moje pytane ile? dosypać cukru dodatkowo to samo pytanie.

    chciał bym też dodać odrobinę karmelu i jeśli to ma sens z 3-4 łyżki kawy

    teraz chmiel tak? nie chciał bym przesadzić dał bym na początek 10 g a po 40 min 20 g (gotowane 60 min.)
    teraz trzeba ponownie przecedzić i brzeczkę szybko ostudzić z tego co pamiętam.

    i moje pytanie znowu od drożdże. dodać je rozrobione z przegotowaną wodą w osobnym naczyniu czy wrzucić do całości od tak?
    I czy powinienem an tym etapie natlenić roztwór za pomocą strzykawki czy czegoś takiego
    teraz czas na fermentacje która ma trwać ok 5 dni, po tym przejście na cichą, i co to w sumie znaczy? po prostu przelanie do innej czystej bańki na wino i wstawienie do chłodnego miejsca w piwnicy? przelać należy całą zawartość czy spuścić wężykiem tak aby nie ruszyć górnych i dolnych osadów? po ok 14 dniach cichej rozlanie do butelek, i czy dopiero teraz należy ściągnąć klarowny środek?
    jak wygląda wydzielanie się alkoholu metylowego w tego typu produktach?
    Da się takie domowe piwo jakoś zagazować ?
    jaka jest mniej więcej przydatność do spożycia po rozlaniu do butelek?
    powinno ono jeszcze po rozlaniu dojrzewać czy jest już dobre do picia?
    Oczywiście rozlane przechowywać w lodówce tak ok. 4 stopnie. czy nie ma znaczenia?

    przepraszam za masę debilnych pytań, ale na prawdę nie wiem nic o warzeniu piwa, tylko takie mniej więcej rzeczy, proszę też o poprawienie mojego przepisu jeśli tak uznacie.
    z góry dzięki za pomoc.

    PS: Można kupić drożdże w przeciętnym sklepie ze zdrową żywnością - takie świeże..?
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10788

    #2
    Mam urlop , jutro wyjeżdżam więc się nie będę denerwować
    Miejsce dla zupełnie początkujących piwowarów, którzy pomimo przestudiowania wszelkich artykułów i tematów na Forum nie mogą sobie poradzić ze startem.
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • verde
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2011.07
      • 8

      #3
      o dziękuję jak przeczytam to wyłonię te pytania an które jeszcze nie ma odpowiedzi ;D

      Comment

      • verde
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2011.07
        • 8

        #4
        a więc zaznajomiłem się trochę z zasobami (choć jak by nauczyć się wszystkiego co tu macie to spokojnie można doktorat robić)

        Ale nie otrzymałem pytań na następujące pytania:

        1 Chcę zbierać dziki chmiel, dobrze było by gdyby nie był zapylony, więc czy mogę teraz zawiązujące się szyszki okryć szmatą na 2 miesiące? czy to coś da?
        2 rozumiem że wędzenie słodu to uzyskiwanie ze słodu jasnego, słodu karmelowego lub ciemnego? Czarny palony nadaje się tylko w charakterze przyprawy?
        3 Czy jeśli tak jak piszecie wiadro fermentacji burzliwej ma być rozszczelnione czy nie istnieje ryzyko zakażenia czymś młodego piwa, drożdży?
        4 Nie znalazłem danych na temat alkoholu metylowego, lub innych substancji szkodliwych.
        5 proszę jeszcze o korektę przepisu lub/i samego chyba najważniejszego procesu zacierania
        6. Czy można przy re fermentacji zmniejszyć ilość cukru a dodać miodu i czy warto?
        7 czy dodanie pod koniec chmielenia odrobiny przypalonego dębowego drewna to dobry pomysł ?

        Comment

        • sztetke
          Porucznik Browarny Tester
          • 2009.12
          • 355

          #5
          możesz spokojnie zebrać z nasionami i tak wyjdzie ci jakoś badziew,różnicy nie poczujesz .
          a na poważnie kup sobie surowce w którymś ze sklepów i nie będziesz się męczył .

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #6
            1. dziki chmiel to dziki, do piwa potrzebne są szlechetne odmiany a nie jakiś badziew,
            2. nie; czarny palony używa się tam gdzie jest potrzebny, dla koloru, smaku,
            3. czy jak jedziesz rowerem to jest ryzyka abyś walnął w drzewo?
            4. poczytaj trochę o drożdżach i co one produkują,
            5. przepis jest do niczego czyli do dupy, znajdź sobie na forum jakiś, jest tu ich od groma,
            6. nie warto, nic to nie da
            7. bardzo zły

            Czytaj, czytaj, czytaj, dwa tygodnie to jest minimum czytania aby przyswoić wiedzę, później na kartce napisz w punktach co bedziesz robić podczas warzenia.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • Mihai
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2010.02
              • 186

              #7
              Pomysł ze zrobieniem piwa z tego co dookoła - fajny, jako klimat piwka swojskiego, ale myślę, że na pierwszy raz niepotrzebnie bedziesz sobie komplikował życie, a efekt niekoniecznie bedzie udany. Polecam kupić gotowy zestaw surowców przygotowany na jakiś styl piwa, przeczytać dokładnie instrukcję zacierania, a w przypadku wątpliwości szukać odpowiedzi w FAQ, to nie jest bardzo skomplikowane, powodzenia

              Comment

              • verde
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2011.07
                • 8

                #8
                zawsze jest ryzyko rąbnięcia w drzewo....

                Rozumiem, że chmiel się nie nadaje, ok lecimy dalej, już prawie wszystko wiem, ale jednak będę się upierał przeciwko "brewkit'om", bo jest poradnik jak przygotować słód (choć w tym roku jęczmień nie będzie najlepszy (sucza w kwietniu, = mało białego w środeczku a więcej otręby) i w takim razie czy mógł by mi ktoś wskazać link do tematu z jakąś recepturą ciemnego piwa (bo zasób forum jest jak wspomniałem przeogromny) i ostatnie pytanie konkursowe to w jak w takim przypadku wytworzyć słód karmelowy.
                w każdym razie i tak dziękuję za bądź co bądź obszerną pomoc ;D

                Comment

                • jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

                  #9
                  ehhh, widzę, że nie chce ci się poszukać. Przykre to.

                  Ostatnia zmiana dokonana przez jacer; 2011-07-23, 11:33.
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  • ushi
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2010.03
                    • 148

                    #10
                    Dostajesz słuszne uwagi, ale nie chcesz posłuchać .Też ci poradzę zrób sobie coś górnej fermentacji w możliwie niskich zalecanych temperaturach( bliżej 18 niż 24*C), żeby szamponik nie wyszedł Polecam alta jeśli lubisz ciemne piwo na drożdżach s 33 dość długo dojrzewa, na wyeast German Ale jest o wiele szybciej , ale są droższe i trzeba zrobić starter.Najlepiej kup zestaw lub, na ich podstawie zrób własny zasyp -procentowy udział każdego rodzaju słodu, żeby się zgadzał, nikt nie każe ci robić z brewkitu. Przejżyj receptury dobierzesz coś sobie.

                    Comment

                    • fidoangel
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛
                      • 2005.07
                      • 3490

                      #11
                      Tak się robi karmelowy słód:http://browar.biz/forum/showthread.p...833#post713833

                      A skąd to wiem? Wpisałem w wyszukiwarkę w dziale "kołyska piwowarska" słowa słód karmelowy
                      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                      Comment

                      • verde
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2011.07
                        • 8

                        #12
                        cóż zostaje mi tylko powiedzieć dzięki ludzie za wyrozumiałość i jednocześnie przepraszam za robienie z siebie dziecka Neostrady ;D
                        Jednak chmiel kupię.

                        a gdyby robić według tego przepisu



                        ale zamiast tego pale ale dać pilzneński własnej roboty 5kg
                        i zamiast tych wszystkich ciemnych dać 0,8 kg karmelowego ciemnego razem z pilzneńskim i pod koniec 0,2 kg palonego, a zamiast laktozy dać o,5 kg karmelu? czy przy użyciu słodu to bezcelowe?
                        i na ile to jest wody bo wychodzi ze na przynajmniej 25 l?
                        czy drożdże s-04 można zastąpić wspomnianymi ss-33 pytam bo w charakterystyce pisze że 04 fermentują dość szybko, a jak wiadomo co nagle to nie najlepiej.
                        próby jodowej nie zrobię bo nie mam jak... i czy polecacie jakieś przyprawy typu nie wiem cynamon czy goździki?

                        ok starczy narzazie głupich pytań, postaram się za jakieś 2 miesiące napisać jak wyszło

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika verde Wyświetlenie odpowiedzi

                          a gdyby robić według tego przepisu



                          ale zamiast tego pale ale dać pilzneński własnej roboty 5kg
                          i zamiast tych wszystkich ciemnych dać 0,8 kg karmelowego ciemnego razem z pilzneńskim i pod koniec 0,2 kg palonego, a zamiast laktozy dać o,5 kg karmelu?
                          Mam nadzieję, że nie pytasz, czy po takich zmianach wyjdzie Ci Milk stout?
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • ushi
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2010.03
                            • 148

                            #14
                            Drożdże s-04 to sympatyczne stworzonka dla początkujących, ja od nich zacząłem zrobiłem irish red ale- wyszło i wpadłem sidła są jak to angole kwiatowe nie każdemu to pasuje(jasne ale z chmieleniem na zimno też na nich jest niezłe), nie wiem czy piłeś piwa domowe, to inna bajka moim zdaniem powinieneś zacząć od czegoś bardziej neutralnego jeśli to ma być ciemne piwo myślę,że wspomniany alt będzie właśnie taki nie owocowy,to takie typowo słodowe piwo chmielone jedynie dla goryczki, której jest tam dość dużo dla niektórych nawet zbyt dużo, ira chyba też będzie dobre, najlepiej zrób na kupnym słodzie, zanim zrobisz swój, to będziesz miał rozeznanie jak dane piwo smakuje na oryginalnych "podzespołach".Do przodu powoli drobnymi krokami...

                            Jeśli będziesz zainteresowany to mam, akurat niezłą recepturę na alta...właśnie leży w piwnicy ok 3tyg. i jest milusi..

                            Comment

                            • verde
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2011.07
                              • 8

                              #15
                              hmm to jest dobra metoda taka "próba kontrolna"
                              czyli rozumiem że w tym wypadku raczej nie stosować angielskich drożdży.

                              @Marusia:
                              Oczywiście że nie pytam czy wyjdzie mi cokolwiek wspólnego z "Milk" , mam dziwne przeczucie że laktoza i Milk w nazwie jakoś się łączą

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X