Wysoki poziom cukru

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Namir
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.02
    • 4

    #1

    Wysoki poziom cukru

    Mam problem z brewkitem "English Bitter" Coopersa.
    Dwa tygodnie temu nastawiłem piwo. Musiałem wyjechać na tydzień i dopiero po powrocie okazało się, że piwo fermentowało się w temperaturze niższej niż zalecana (19-20 stopni). Mimo to woda w rurce powoli sobie bulgotała. Cukromierz wskazywał wtedy 3,2blg. Wg instrukcji butelkować piwo powinienem, jeżeli poziom cukru spadnie poniżej 1blg. Tak więc wstawiłem piwo do cieplejszego miejsca (23-24 stopnie). Po tygodniu znowu przyjeżdżam do domu z zamiarem zlewania do butelek, a tu niespodzianka: 2blg na cukromierzu! A minęło już pół miesiąca od nastawienia!
    Piwo ma lekko kwaskowaty smak i zastanawiam się, czy nie jest skażone. W końcu pomieszczenie, w którym przygotowywałem piwo nie było nazbyt sterylne (kotłownia, w której leży drewno na opał; w dodatku po butelkach z wodą łaziły jakieś robaczki). Z drugiej strony wszystkie brewkity, które przygotowywałem miały podobny posmak...
    Co z tym zrobić? Zlewać do butelek, czy czekać dalej, aż poziom cukru spadnie (w tym tempie to będą pewnie kolejne 2 tygodnie)?
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Zlewać i nie sugerować się instrukcjami tylko czytać fora.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 24057

      #3
      Przy kolejnym piwie przyłóż się dobrze do dezynfekcji fermentorów i innych elementów mających styczność ze schłodzoną brzeczką.
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • Namir
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2011.02
        • 4

        #4
        Dzięki za odpowiedź. Za chwilę wezmę się za zlewanie piwa. Wcześniej trochę się bałem z uwagi na poprzedniego brewkita (Wheat Beer), z którego piwo wyszło stanowczo zbyt nagazowane (po otwarciu kapsel wystrzelił w górę z takim impetem, że na suficie odcisnął się jego kołnierz).

        Comment

        • Gość

          #5
          Kwaskowy posmak - zapewne dałeś cukier.
          Zostaw te puszki i zacieraj.

          Comment

          • ushi
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2010.03
            • 148

            #6
            To jedyna słuszna droga...

            Puszki zostaw na startery do dobrych drożdży

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • borsukwroc
              Wrocław, Oktobeerfest CH Galeria Dominikańska, poziom +1
              borsukwroc
              Jako że sklep przeniósł się z Renomy (z małym poślizgiem) to za radą kolegi Darka zakładam nowy wątek. Sklep jak w tytule jest teraz w Galerii Dominikańskiej, poziom +1, przy Starbucksie. Asortyment ten sam, czyli całkiem sporo niemieckich piw. Godziny otwarcia: Pon-Sob od 9:30 do 21:00
              2022-09-13, 13:14
            • borsukwroc
              Wrocław, Octobeerfest, CH Renoma (poziom -1)
              borsukwroc
              Nowy sklep specjalistyczny ( powstał na początku tego roku), specjalizuje się tylko i wyłącznie w niemieckich piwach. Dziś byłem, odwiedziłem i zakupiłem. Bardzo ciekawy wybór, dużo piw z nieznanych mi niemieckich browarów, jak i znanych np Störtebeker'y w bardzo dużej ilości. Mają fejsa: Oktobeerfest...
              2022-03-14, 15:47
            • Mar11111
              Początki z brewkitem...
              Mar11111
              Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
              ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
              2024-04-20, 15:46
            • RomaNzRumunii
              Pierwszy brewkit fermentacja cicha
              RomaNzRumunii
              Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
              2021-01-25, 21:25
            • pebejot
              Jelcz-laskowice, Polna 38, Browar Cześć Brat!
              pebejot
              Browar Cześć Brat! zaprasza w sezonie w weekendy do swojego firmowego lokalu.
              Lokal ma formę ogródka działającego na terenie posesji, na której mieści się browar.
              Do dyspozycji mamy hipsterskie stoliki z blatem z płyty paździerzowej w komplecie z ławkami zbitymi z europalet....
              2023-09-11, 22:37
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...