Wysoki poziom cukru

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Namir
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.02
    • 4

    Wysoki poziom cukru

    Mam problem z brewkitem "English Bitter" Coopersa.
    Dwa tygodnie temu nastawiłem piwo. Musiałem wyjechać na tydzień i dopiero po powrocie okazało się, że piwo fermentowało się w temperaturze niższej niż zalecana (19-20 stopni). Mimo to woda w rurce powoli sobie bulgotała. Cukromierz wskazywał wtedy 3,2blg. Wg instrukcji butelkować piwo powinienem, jeżeli poziom cukru spadnie poniżej 1blg. Tak więc wstawiłem piwo do cieplejszego miejsca (23-24 stopnie). Po tygodniu znowu przyjeżdżam do domu z zamiarem zlewania do butelek, a tu niespodzianka: 2blg na cukromierzu! A minęło już pół miesiąca od nastawienia!
    Piwo ma lekko kwaskowaty smak i zastanawiam się, czy nie jest skażone. W końcu pomieszczenie, w którym przygotowywałem piwo nie było nazbyt sterylne (kotłownia, w której leży drewno na opał; w dodatku po butelkach z wodą łaziły jakieś robaczki). Z drugiej strony wszystkie brewkity, które przygotowywałem miały podobny posmak...
    Co z tym zrobić? Zlewać do butelek, czy czekać dalej, aż poziom cukru spadnie (w tym tempie to będą pewnie kolejne 2 tygodnie)?
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Zlewać i nie sugerować się instrukcjami tylko czytać fora.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23930

      #3
      Przy kolejnym piwie przyłóż się dobrze do dezynfekcji fermentorów i innych elementów mających styczność ze schłodzoną brzeczką.
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • Namir
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2011.02
        • 4

        #4
        Dzięki za odpowiedź. Za chwilę wezmę się za zlewanie piwa. Wcześniej trochę się bałem z uwagi na poprzedniego brewkita (Wheat Beer), z którego piwo wyszło stanowczo zbyt nagazowane (po otwarciu kapsel wystrzelił w górę z takim impetem, że na suficie odcisnął się jego kołnierz).

        Comment


        • #5
          Kwaskowy posmak - zapewne dałeś cukier.
          Zostaw te puszki i zacieraj.

          Comment

          • ushi
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2010.03
            • 148

            #6
            To jedyna słuszna droga...

            Puszki zostaw na startery do dobrych drożdży

            Comment

            Przetwarzanie...
            X