Mam problem z brewkitem "English Bitter" Coopersa.
Dwa tygodnie temu nastawiłem piwo. Musiałem wyjechać na tydzień i dopiero po powrocie okazało się, że piwo fermentowało się w temperaturze niższej niż zalecana (19-20 stopni). Mimo to woda w rurce powoli sobie bulgotała. Cukromierz wskazywał wtedy 3,2blg. Wg instrukcji butelkować piwo powinienem, jeżeli poziom cukru spadnie poniżej 1blg. Tak więc wstawiłem piwo do cieplejszego miejsca (23-24 stopnie). Po tygodniu znowu przyjeżdżam do domu z zamiarem zlewania do butelek, a tu niespodzianka: 2blg na cukromierzu! A minęło już pół miesiąca od nastawienia!
Piwo ma lekko kwaskowaty smak i zastanawiam się, czy nie jest skażone. W końcu pomieszczenie, w którym przygotowywałem piwo nie było nazbyt sterylne (kotłownia, w której leży drewno na opał; w dodatku po butelkach z wodą łaziły jakieś robaczki). Z drugiej strony wszystkie brewkity, które przygotowywałem miały podobny posmak...
Co z tym zrobić? Zlewać do butelek, czy czekać dalej, aż poziom cukru spadnie (w tym tempie to będą pewnie kolejne 2 tygodnie)?
Dwa tygodnie temu nastawiłem piwo. Musiałem wyjechać na tydzień i dopiero po powrocie okazało się, że piwo fermentowało się w temperaturze niższej niż zalecana (19-20 stopni). Mimo to woda w rurce powoli sobie bulgotała. Cukromierz wskazywał wtedy 3,2blg. Wg instrukcji butelkować piwo powinienem, jeżeli poziom cukru spadnie poniżej 1blg. Tak więc wstawiłem piwo do cieplejszego miejsca (23-24 stopnie). Po tygodniu znowu przyjeżdżam do domu z zamiarem zlewania do butelek, a tu niespodzianka: 2blg na cukromierzu! A minęło już pół miesiąca od nastawienia!
Piwo ma lekko kwaskowaty smak i zastanawiam się, czy nie jest skażone. W końcu pomieszczenie, w którym przygotowywałem piwo nie było nazbyt sterylne (kotłownia, w której leży drewno na opał; w dodatku po butelkach z wodą łaziły jakieś robaczki). Z drugiej strony wszystkie brewkity, które przygotowywałem miały podobny posmak...
Co z tym zrobić? Zlewać do butelek, czy czekać dalej, aż poziom cukru spadnie (w tym tempie to będą pewnie kolejne 2 tygodnie)?
Comment